Ηράκλειο: Αντιπαράθεση για τον ισολογισμό του 2021

Κρήτη
Ηράκλειο: Αντιπαράθεση για τον ισολογισμό του 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βολές για έλλειψη πολιτικού οράματος από πλευράς δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν ενέκρινε τον ισολογισμό της περσινής χρονιάς, που θα ισχύσει όμως κανονικά

Το ίδιο σκηνικό με πέρσι ξεδιπλώθηκε χθες κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον ισολογισμό του 2021, με τον ισολογισμό χρήσης της προηγούμενης χρονιάς να μην εγκρίνεται πολιτικά από το Σώμα (για πολιτικούς βεβαίως λόγους και όχι ως προς αυτούς καθαυτούς τους οικονομικούς αριθμούς), αλλά στην Ελλάδα των... παραδόξων να τίθεται κανονικά σε ισχύ, βάσει των σχετικών νομικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση.

Ο ισολογισμός καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με ένα μπαράζ «βολών» από πλευράς αντιπολίτευσης για την οικονομική-αναπτυξιακή πολιτική της Λότζιας, για μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα και απουσία οράματος, για τις μεγάλες, όπως επισημάνθηκε, οικονομικές «μεταγγίσεις» σε δημοτικές εταιρείες που κατέγραψαν ζημιές, αλλά και με αιχμές για τη γενικότερη θεσμική λειτουργία του Δήμου.

Μάλιστα στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία παύει - ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς περιορίζεται άρδην - η δυνατότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν προ ημερησίως θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ότι κατά της εισήγησης του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Ηρακλείου για το 2021 ψήφισαν οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και “Σύμπραξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη, λευκό ψήφισε η παράταξη “Ηράκλειον Αξίζει” με επικεφαλής την Ευαγγελία Σχοιναράκη και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αγγελάκης, ενώ απείχαν η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη και η παράταξη “Συνεργασία για το Ηράκλειο” με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Τοποθετήσεις για τον ισολογισμό

«Μετά από δύο χρόνια που περιμέναμε να επιστρέψει η περίφημη κανονικότητα, βλέπουμε δυστυχώς ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Περάσαμε μάλιστα σε μια εποχή βαθιάς αφαίμαξης των πάντων, με ακρίβεια, εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Η εικόνα του ισολογισμού για το 2021 αποδεικνύει την ορθότητα του προγραμματισμού του Δήμου. Εύλογο ότι ο καθένας έχει τη δική του πολιτική γνώμη. Απόψε, παρά τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν και είναι σεβαστές, καλούμαστε να εγκρίνουμε ή μη οικονομικά και ισολογιστικά στοιχεία. Σας ζητώ λοιπόν να ψηφίσετε θετικά», ανέφερε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη.

«Έχουμε έναν απολογισμό ίδιο με των προηγούμενων ετών. Απουσιάζει πάλι το όραμα, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με τα υπηρεσιακά στελέχη. Έχει να κάνει με τη δική σας έλλειψη οράματος και τις πολιτικές σας αστοχίες. Έχετε βγάλει έξω από το κάδρο τελείως την εικόνα του Ηρακλείου του... “αύριο” και παλεύετε να διασωθείτε με χάντρες και καθρεφτάκια», επισήμανε εκ μέρους της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” ο Δημήτρης Γιαουρτάς.

«Κάθε αριθμός κρύβει πίσω του μια πολιτική. Οι αριθμοί του ισολογισμού αποτυπώνουν τις επιλογές της δημοτικής Αρχής, τις προτεραιότητες και το κόστος τους. Οι αριθμοί απεικονίζουν απόκλιση πάνω του 60% (μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά), πολύ μικρή παραγωγή έργου και απορρόφηση κονδυλίων από το αποθεματικό του ταμείου δίχως να διατεθούν για στήριξη αδύναμων συνδημοτών μας αλλά για να στηριχτούν οι εταιρείες του Δήμου - μιλάμε εν προκειμένω για ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή εφάρμοσε με ιδιαίτερη ζέση όλους τους αντιδημοκρατικούς νόμους που θέσπισε η Ν.Δ. Και επέβαλε αλλοίωση της έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας», τόνισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Διαπιστώνουμε ότι τα έσοδα, αν και το 2021 ήταν χρονιά με ειδικές συνθήκες, ήταν καλύτερα από το 2019. Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ πάνω από το φυσιολογικό έτος 2019. Για άλλη μια φορά φαίνεται, επίσης, ότι δεν προκηρύχθηκαν μελέτες για να προγραμματιστούν τεχνικά έργα. Γιατί καταρτίζετε ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ τελικά υλοποιείτε ένα ελάχιστο μέρος; Οι “Ενεργοί Πολίτες” ξεκαθαρίζουν: Δε διαφωνούν με το λογιστικό σκέλος, ούτε θεωρούν ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. Καταψηφίζουμε όμως για πολιτικούς λόγους», ανέφερε εκ μέρους των “Ενεργών Πολιτών” ο Σπύρος Δοκιανάκης.

«Είχαμε αύξηση εσόδων από τους δημότες, δηλαδή από πρόστιμα, εισφορές και φόρους κατά 22,5%. Σε αυτές τις συνθήκες, αυτό είναι καθαρά αντιλαϊκή πολιτική! Βλέπουμε αύξηση μισθολογικών δαπανών. Φαντάζομαι, δεν έχει αυξηθεί ο μισθός του δημάρχου και των αντιδημάρχων. Πού πήγαν όλα αυτά τα παραπάνω λεφτά; Μήπως σε συμβούλους και παρασυμβούλους; Εμείς θα απέχουμε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο άρθρο που φιμώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης», επισήμανε ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

«Άκουσα με πολύ σεβασμό τη Μαρία Καναβάκη να λέει αυτά που είπε και νόμιζα ότι προσγειώθηκα ανώμαλα από τον Άρη. Και λέω πού βρίσκομαι; Α, μα βρίσκομαι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου η δημοκρατία, η συνεννόηση και ο πραγματικός διάλογος απουσιάζουν σε διακοπές», τόνισε δηκτικά ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Περιμέναμε μια μεγαλύτερη αναπτυξιακή πορεία. Εδώ έχουμε και το εντυπωσιακό στοιχείο με την αύξηση εσόδων. Πρέπει να γίνει πιο γόνιμος και ζωντανός διάλογος. Να μπει και η κοινωνία στο παιχνίδι. Να αποκτήσει ψυχή η διαδικασία», σημείωσε ο Γιώργος Καραπιδάκης από τη “Σύμπραξη Δημοτών”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News