Κρήτη: Αυξάνονται οι απάτες με υποτιθέμενα mail από τα ΕΛΤΑ

Κρήτη
Κρήτη: Αυξάνονται οι απάτες με υποτιθέμενα mail από τα ΕΛΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση από τα ΕΛΤA στην οποία γίνεται λόγος για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με τη χρήση της επωνυμίας της εταιρείας

Με το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης βρίσκονται αντιμέτωποι ολοένα και περισσότεροι Κρητικοί, με τους επιτήδειους να εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους προκείμενου να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους συντοπίτες μας.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως κερδίζει «έδαφος» μια απάτη με ηλεκτρονικό μήνυμα που εμφανίζεται με δήθεν αποστολέα τα ΕΛΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι θύμα αντίστοιχης απάτης έπεσε, όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, ο Αντώνης Ανηψητάκης, πολιτικός Μηχανικός από την Σητεία, ο οποίος είδε να χάνεται σε μια στιγμή η επικουρική του σύνταξη με τους κόπους δουλειάς 40 ετών.

Το μήνυμα που λαμβάνουν οι παραλήπτες:

Σύμφωνα με τον κ. Ανηψητάκη, όλα ξεκίνησαν όταν ένα ζευγάρι νεαρών από την Φλόριντα που μένει σε διαμέρισμα Airbnb το οποίο διαχειρίζεται η σύζυγος του στη Σητεία, του ζήτησε πληροφορίες για το πως θα παραλάβει ένα δέμα που θα τους έστελνε η μητέρα του ενός εκ των δυο από την Αμερική. Για να τους διευκολύνει, ο κ. Ανηψητάκης τους έδωσε την διεύθυνση του γραφείου του και το e-mail του.

Μετά από δυο – τρεις ημέρες, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, έλαβε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα e-mail δήθεν από τα ΕΛΤΑ, το οποίο τον ενημέρωνε πως το δέμα που περιμένει βρίσκεται στην Αθήνα και για να μην χαθεί, επειδή δεν έχουν τα πλήρη στοιχεία του, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2,84 ευρώ για να αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Όπως θα διαπίστωνε στην συνέχεια, το ζευγάρι από την Φλόριντα είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και μαζί του και ο ίδιος, που απλά προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τους νεαρούς για την παραλαβή του δέματος.

«Άνοιξα το e-mail χωρίς να το διαβάσω προσεκτικά και έβαλα τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας μου» επεσήμανε ο κ. Ανηψητάκης. «Μετά από μια ημέρα κάλεσα τα ΕΛΤΑ έτσι ώστε να μάθω τι γίνεται με το δέμα και έμαθα πως τελικά, επρόκειτο για απάτη. Μπήκαν όχι μόνο στον λογαριασμό που είχα συνδέσει με την κάρτα αλλά και σε άλλους λογαριασμούς που διατηρώ στην ίδια τράπεζα. Συνολικά μου αφαίρεσαν με έξι αναλήψεις-πληρωμές ένα ποσό περίπου 6.200 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν το μεγαλύτερο μέρος από την επικουρική μου σύνταξη που είχε καταβληθεί πρόσφατα, οι κόποι δηλαδή 40 ετών δουλειάς».

Μόλις διαπίστωσε την ηλεκτρονική απάτη, ο Αντώνης Ανηψητάκης μετέβη σε κατάστημα της Τράπεζας στην οποία διατηρεί τον λογαριασμό, προκειμένου να επιχειρήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Όπως τονίζει, τον ενημέρωσαν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει πίσω – πιθανότατα -  μέρος και όχι το σύνολο των χρημάτων του, καθώς ανέφερε έγκαιρα το περιστατικό και κάποιες συναλλαγές που πραγματοποιήσαν οι επιτήδειοι ενδεχομένως να χαρακτηριστούν μη έγκυρες. Τέλος, μετέβη και στο ΑΤ Σητείας προκειμένου και υπέβαλλε μήνυση κατά αγνώστων.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, μετά την αρνητική εμπειρία που βίωσε, που όπως έμαθε μετά επιχειρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε άλλα άτομα που περίμεναν δέμα από το εξωτερικό, «οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές ενώ θα πρέπει να γενικευθούν οι διαδικασίες επαλήθευσης των συναλλαγών με κάρτες από τις τράπεζες με εξαψήφιους κωδικούς που θα δίνονται στο κινητό τηλέφωνο των χρηστών».

Η ανακοίνωση από τα ΕΛΤA:

«Ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων εφιστά την προσοχή του κοινού για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με τη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το τελευταίο διάστημα διακινούνται e-mail και sms που εμφανίζουν ως αποστολέα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και με αφορμή μια δήθεν παράδοση δέματος, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Το παρακάτω δείγμα επικοινωνίας, που αποστέλλεται τις τελευταίες μέρες σε αδιευκρίνιστο αριθμό πελατών του ομίλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αποτελεί προσπάθεια νέας απάτης, όπως σημειώνουν τα ΕΛΤΑ.

Με αφορμή τη διακίνηση παρόμοιων μηνυμάτων, τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν, για ακόμα μία φορά, ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms), μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News