Κρήτη: Νέα αύξηση στις νοσηλείες κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες

Κρήτη
Κρήτη: Νέα αύξηση στις νοσηλείες κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους 145 ασθενείς, οι 128 βρίσκονται σε κλινικές Covid, 17 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη, σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, συγκριτικά με το Σάββατο 16 Ιουλίου. Ειδικότερα, σήμερα νοσηλεύονται 145 ασθενείς, ενώ το Σάββατο 131.

Πιο αναλυτικά από τους 145 ασθενείς, οι 128 βρίσκονται σε κλινικές Covid, 17 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Πώς καταγράφονται οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 49 ασθενείς, 41 σε κλινική Covid, 8 σε ΜΕΘ και 5 διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 27 ασθενείς, 21 σε κλινική Covid και 6 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 31 ασθενείς, 28 σε κλινική Covid, και 3 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 1 διασωληνωμένος.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 14 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 9 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 2 ασθενείς σε κλινική Covid

Πώς γίνεται κάποιος που έχει μολυνθεί, να έχει συμπτώματα, αλλά να βγαίνει αρνητικός

Πώς γίνεται άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό να βγαίνουν αρνητικοί στα τεστ, ενώ έχουν εκδηλώσει συμπτώματα; Τι προκαλούν τελικά η Ο4 και η Ο5 για τον οργανισμό με βάση τις τελευταίες έρευνες; O SARS-CoV-2 παραμένει ένας επικίνδυνος ιός;

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την εξάπλωση του στελέχους της Όμικρον, πολλοί αναρωτιούνται για την εγκυρότητα των self-test, καθώς ενώ στην πραγματικότητα είναι θετικοί συνεχίζουν να «βγαίνουν» αρνητικοί στον έλεγχο.

Ο κ. Πρασσάς εξηγησε στο ifimerida.gr  με απλά λόγια ότι «όσο ήμασταν ανεμβολίαστοι, ο οργανισμός μας χρειαζόταν αρκετές μέρες μέχρι να ''δει'' τον ιό και να ενεργοποιήσει μια σειρά από συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, βλέννα κ.α. Ο εμβολιασμός όμως έχει μειώσει τον ανεμπόδιστο χρόνο του ιού στο σώμα μας παρά πολύ και έτσι πλέον το διαβασμένο σώμα μας βλέπει τον ιό και ενεργοποιεί τα συμπτώματα πολύ γρηγορότερα από την 1η-2η μέρα μετά την έκθεση. Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο τα συμπτώματα να εμφανίζονται πλέον πριν προλάβει ο ιός να πολλαπλασιαστεί αρκετά στη μύτη μας ώστε να θετικοποιηθει το self-test».

Αυτό, λοιπόν, δεν συμβαίνει γιατί τα τεστ πιάνουν λιγότερο την Όμικρον, όπως υποστηρίζουν διάφοροι, αλλά επειδή τα εμβόλια μειώνουν τον ανεμπόδιστο χρόνο του ιού στο σώμα μας.

«Αυτή η «πρόωρη» έναρξη συμπτωμάτων σε σχέση με το ιικό φορτίο στη μύτη έχει και μια ακόμη συνέπεια. Ότι πιθανότατα, πλέον, να είναι μεγαλύτερο το διάστημα μετά το πέρας των συμπτωμάτων που μπορεί κάποιος να μεταδίδει. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό κάποιος να λήγει την απομόνωσή του όχι με βάση το πέρας των συμπτωμάτων, αλλά με βάση κάποιο αρνητικό self-test, κατά προτίμηση δύο συνεχόμενων αρνητικών τεστ», σχολιάζει ο Έλληνας ερευνητής.

Ο κορωνοϊός παραμένει ένας νέος και επικίνδυνος ιός

Παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος, με την ανακάλυψη των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων έχει κάνει βήματα μπροστά στην αντιμετώπιση του ιού, εν τούτοις ο κ. Πρασσάς λέει με νόημα ότι «δεν έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον ιό ότι θα γίνεται ηπιότερος. Αυτό που κάνει τη διαφορά και βλέπουμε αναλογικά χαμηλότερους θανάτους ή νοσηλείες στις ΜΕΘ ανά κρούσμα είναι η υψηλή πληθυσμιακή ανοσία. Ο κορωνοϊός σε όλες τις υποπαραλλαγές παραμένει ένας νέος και επικίνδυνος ιός, που μπορεί ενίοτε να προκαλέσει συστημική βλάβη σε πολλά ζωτικά όργανα του οργανισμού που μολύνει».

Ανησυχητικά τα στοιχεία νέας μελέτης για τη δράση των υποπαραλλαγών 04 και Ο5

Αν και μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν έχει επαρκή δεδομένα για να συγκρίνει με ασφάλεια την εγγενή παθολογικότητα των νέων υποπαραλλαγων της Όμικρον (Ο4 και Ο5) σε σχέση μ’ αυτήν του πρωτοεμφανιζόμενου στελέχους Ο1, εν τούτοις τα στοιχεία μιας σχετικής μελέτης που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία προκαλούν ανησυχία.

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρεται σ’ αυτά, λέγοντας: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι νέες υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 φέρουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που τις καθιστούν περισσότερο εξαρτώμενες από το ένζυμο TMPRSS2 για την επιμόλυνση των κυττάρων. Το ένζυμο αυτό εκφράζεται κατεξοχήν στην πνευμονία και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας τις συνθήκες για βαθύτερη δράση, όπως είχαμε δει να συμβαίνει και με τη Δέλτα. Αντίθετα, οι αρχικές παραλλαγές Όμικρον μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλους μηχανισμούς επιμόλυνσης, που επέτρεπαν άμεση μόλυνση των κυττάρων τού άνω αναπνευστικού που πρώτο «έβλεπε» ο ιός. Αυτό από μόνο του, βέβαια, δεν αποτελεί σοβαρό τεκμήριο παθογονικότητας του ιού».

Ο4 και Ο5 διασπείρονται με ταχύτητα γιατί διαφεύγουν από τα αντισώματα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πρασσά, αυτό που κάνει τις νέες υποπαραλλαγές να διασπείρονται στην κοινότητα με τεράστια ταχύτητα είναι η ικανότητά τους να διαφεύγουν την προσοχή των αντισωμάτων από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσηση.

Ουσιαστικά, καθώς το σύνολο των ανθρώπων αποκτά μια πρώτη στρώση ανοσίας, η πίεση επιλογής για τον ιό είναι να εξελίσσεται προς την κατεύθυνση ανοσοδιαφυγής. «Και -δυστυχώς- ο ιός αυτός το κάνει παρά πολύ αποτελεσματικά για την ώρα. Αλλάζοντας σημεία-κλειδιά στην ακίδα του, καταφέρνει και ξεγλιστρά από τα προηγούμενα αντισώματα και ανενόχλητος να φτιάχνει νέες τεράστιες αλυσίδες μετάδοσης, στις οποίες συμμετέχουν εμβολιασμένοι και νοσήσαντες», τονίζει.

Σημαντική η χρήση της μάσκας

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να δημιουργήσουν συνθήκες υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους.

Γι’ αυτό, όπως λέει ο κ. Πρασσάς, η χρήση σωστής μάσκας (ΚΝ95), φορεμένης σωστά, είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην κορύφωση του τρέχοντος κύματος. «Το ότι καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε και η σύσταση», καταλήγει.

Τα σημεία των δωρεάν rapid tests, σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου

Σήμερα Δευτέρα, 18 Ιουλίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες.

Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, θα βρίσκονται και σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο

  • Ηράκλειο, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 09:00-15:00
  • Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας, 09:00-15:00
  • Ηράκλειο, ISOBOX - Προαύλιος χώρος 7ης ΥΠΕ, 09:00-15:00
  • Ηράκλειο, ISOBOX - Πλατεία Δημαρχείου Γαζίου, 09:00-15:00

Στο Ρέθυμνο

  • Ρέθυμνο, Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, Ηγ. Γαβριήλ, 09:00-15:00

Στα Χανιά

  • Χανιά, Αίθριο Δημαρχείου Χανίων,(Κυδωνίας 29), 09:00-15:00
  • Χανιά, Αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων, (Λεωφόρος Καραμανλή 99), 09:00-12:00
  • Χανιά, Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη , 09:30-14:00

Στο Λασίθι

  • Λασίθι, Παλιό Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, 09:30-16:00
  • Λασίθι, Δημοτική Αίθουσα Σητείας, Πλατεία Συντριβανιού, 10:00-15:00

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News