Κρήτη: Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά μέθης ανηλίκων

Κρήτη
Κρήτη: Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά μέθης ανηλίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο επανήλθε το φαινόμενο της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους αλλά και παιδιά στην Κρήτη

Στο προσκήνιο επανήλθε το φαινόμενο της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους αλλά και παιδιά στην Κρήτη, με αφορμή νέο σχετικό περιστατικό το οποίο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς. Όπως μετέδωσε την Παρασκευή 15 Ιουλίου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, μια 14χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε με συμπτώματα μέθης τα ξημερώματα χθες Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Ευτυχώς, η ανήλικη δεν άργησε να συνέλθει μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, το νέο αυτό συμβάν μέθης ανηλίκου που καταγράφηκε θέτει ξανά με εμφατικό τρόπο επί τάπητος το χρόνιο πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους στο νησί μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV, η 14χρονη, που κατάγεται από χωριό της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, φέρεται να βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης σε σπίτι μαζί με την παρέα της. Όπως όλα δείχνουν, η ανήλικη κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Η 14χρονη μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου της προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς, πάντως, το περιστατικό δεν ενέπνευσε ανησυχία στους γιατρούς, αφού αντιμετωπίστηκε τάχιστα και η ανήλικη δεν άργησε να συνέλθει. Λίγο αργότερα, η 14χρονη επέστρεψε στο σπίτι της.

Περιστατικό και τον Μάιο

Μόλις πριν από δύο μήνες, τον περασμένο Μάιο, μια ακόμη ανήλικη κοπέλα χρειάστηκε να διακομιστεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς είχε νωρίτερα πιει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Το συμβάν έλαβε χώρα σε νυχτερινό μαγαζί της πόλης του Ηρακλείου. Επιτόπου μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε την κοπέλα, η οποία μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στην ανήλικη προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και λίγες ώρες μετά έλαβε εξιτήριο. Ας σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος όπου η κοπέλα κατανάλωσε αλκοόλ. Λίγο αργότερα, ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.

Στο Κέντρο Υγείας 15χρονος

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας 15χρονος μαθητής είχε μεταφερθεί σε κατάσταση οξείας μέθης στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Όπως είχε αναφέρει τότε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV η συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών κ. Κατερίνα Τσουκαλά, ο ανήλικος είπε «ότι ήταν στο καφενείο κι έπινε κούπες».

Ειδικότερα, το περιστατικό έλαβε χώρα σε καφενείο των Μοιρών, όπου βρέθηκε ο 15χρονος. Σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά, το παιδί «δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Ήρθε εδώ υποβασταζόμενος και σε οξεία μέθη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τότε τη διερεύνηση του περιστατικού, συλλαμβάνοντας τελικά τον ιδιοκτήτη του επίμαχου καφενείου. Εξάλλου, το κατάστημα «σφραγίστηκε» και επρόκειτο να παραμείνει εκτός λειτουργίας για 15 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι είχε επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, καθώς ο ανήλικος είχε εισέλθει στο καφενείο χωρίς να έχει κάνει COVID test. Η ίδια η συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών είχε δηλώσει τότε ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια.

«Υπάρχουν αρκετά περιστατικά με μικρά παιδιά, γιατί θεωρώ ότι είναι μικρός (σ.σ. εννοεί τον 15χρονο), δεν είναι καν νεαρός. Συμβαίνει... Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται εδώ (σ.σ. στο Κέντρο Υγείας)», είχε επισημάνει τότε στην ΚΡΗΤΗ TV η κ. Τσουκαλά, η οποία συμπλήρωσε με νόημα ότι θεωρεί «απαράδεκτες όλες αυτές τις καταστάσεις».

17χρονη στα Χανιά

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, μια μαθήτρια ηλικίας περίπου 17 ετών εντοπίστηκε σε λιπόθυμη κατάσταση στην παλιά πόλη των Χανίων. Επιτόπου μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο την παρέλαβε και τη μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, αφού πρώτα της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016, συνολικά τέσσερις μαθητές είχαν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα μέθης. Οι τέσσερις ανήλικοι διασκέδαζαν σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης των Χανίων με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά, που φέρονται να ήπιαν πάρα πολύ αλκοόλ, παρελήφθησαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Η τραγωδία με θύμα τη 16χρονη μαθήτρια

Εξάλλου, όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι Κρητικοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν την τραγωδία που είχε λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2011 στο Ρέθυμνο, όπου είχε χάσει τη ζωή της, μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η 16χρονη μαθήτρια Στέλλα Ακουμιανάκη.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου του 2011, δύο νεαροί, ηλικίας - τότε - 17 και 23 ετών, διασκέδαζαν μαζί με τη 16χρονη σε νυχτερινά μαγαζιά του Ρεθύμνου. Φεύγοντας, οι νεαροί φέρονται να μετέβησαν σε απόμερη τοποθεσία της πόλης μαζί με την κοπέλα, όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα φέρονται να κατανάλωσαν από κοινού μία φιάλη αλκοόλ. Ωστόσο, η 16χρονη έχασε τις αισθήσεις της, με τους νεαρούς να τη μεταφέρουν σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News