Παλίγκρεμνος: Σήμερα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της τουριστικής επένδυσης

Κρήτη
Παλίγκρεμνος: Σήμερα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της τουριστικής επένδυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την παύση των εργασιών ενώ κάτοικοι του Πλακιά μαζί με τον Δήμο, φορείς της Κρήτης κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας οικοδομής επάνω στον Παλίγκρεμνο

Σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου, εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, κατά της κατασκευής τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά Ρεθύμνου.

Στο σημείο έχουν βρεθεί από το πρωί πολίτες και φορείς που τάσσονται κατά της επένδυσης.

Παράλληλα, συμπληρώνονται, σχεδόν, δυο μήνες από την ημέρα που η εμφάνιση χωματουργικών μηχανημάτων στον Παλίγκρεμνο σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη την Κρήτη με αποτέλεσμα την συγκρότηση μέσα σε λίγες ώρες μιας πολυπληθούς κίνησης πολιτών με πανελλήνια κινητοποίηση και διεθνή συμπαράσταση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.

Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την παύση των εργασιών ενώ κάτοικοι του Πλακιά μαζί με τον Δήμο, φορείς της Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας οικοδομής επάνω στον Παλίγκρεμνο.

Η ιστορία του Παλίγκρεμνου ξεκινά πολύ πριν από το 2019, μιας και όλες οι μελέτες που έγιναν πριν από τουλάχιστον 4 δεκαετίες για να κηρυχθεί προστατευόμενο τοπίο-μνημείο, έπεσαν στο κενό, με συνέπεια σήμερα, όλοι να περιμένουν έστω και στο «και 5» μια υπουργική απόφαση για να «φρενάρει» προσωρινά το «έγκλημα».

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ οι επιστημονικοί φορείς του Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά για την επένδυση -που θα «πληγώσει» βάναυσα τον τεράστιο κατακόρυφο βράχο με το ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον- το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο είπε «ΝΑΙ» στο έργο. Η ευθύνη που βαρύνει την πρώην δημοτική αρχή Φοίνικα, αλλά και την παρούσα του Αγίου Βασιλείου είναι μεγάλη, καθώς υπό τις πιέσεις κάποιων ιδιοκτητών γης, το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της περιοχής παραμένει «κλειδωμένο» στα δημοτικά συρτάρια.

Βαρύνουσας σημασίας αν και αγνοήθηκε, είναι και η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, βάσει της οποίας, πέρα από την αλλοίωση του μνημείου, ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την ίδια την επένδυση μιας και το γεωλογικό ρήγμα του Παλίγκρεμνου συνδέεται με το ρήγμα των Σελλίων.

Στο εξής ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, καθώς πέρα από το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων, ο αγώνας εκτείνεται σε τρία «μέτωπα» και περιλαμβάνει προσφυγές για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ θα γίνει κρούση και στον ίδιο τον Κώστα Σκρέκα για την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση οριστική λύση στο δαιδαλώδες πρόβλημα θα δώσει η ψήφιση με κάθε πολιτικό κόστος ΣΧΟΟΑΠ, που θα «νοικοκυρεύει» το οικιστικό «γίγνεσθαι» της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News