Οικονομικά τσουχτερός, χωρίς θέρμανση και με βασικές ελλείψεις σε αγαθά και προϊόντα αναμένεται να είναι ο επικείμενος χειμώνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι κάνουν σαφές πως ο χειμώνας θα «“στραγγαλίσει” τα νοικοκυριά».
Το «ράλι» της ακρίβειας δε θα σταματήσει. Η πώληση του κρέατος, ως αποτέλεσμα του περιορισμού του ζωικού κεφαλαίου, είναι ένα γεγονός σημαντικό από διατροφικής απόψεως, ενώ αναμένονται βασικές ελλείψεις σε αγαθά από το εξωτερικό, ένεκα του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, που όπως αναμένεται δε θα σταματήσει.
Η πτώση της εμπορικής κίνησης του πετρελαίου είναι ένα επίσης κομβικός γεγονός, ενώ υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά στον κορωνοϊό. Άπαντες οι επιστήμονες εύχονται η νέα μετάλλαξη του ιού να φέρει υποστελέχη «Όμικρον» που δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο υποστελέχη άλλων ιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Μπορεί η ραστώνη του καλοκαιριού να λειτουργεί ανακουφιστικά έστω και προσωρινά, ωστόσο αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας σε τρεις βασικούς τομείς: διατροφή, πετρέλαιο θέρμανσης και αγορά βασικών προϊόντων. Είναι τρεις τομείς που σχετίζονται με την οικονομική επιβίωση του ατόμου και κυρίως την αξιοπρέπειά του. Όταν το άτομο χάνει την πρόσβαση στην αγορά βασικών προϊόντων, διατροφικών αγαθών ή δεν μπορεί να ζεσταθεί, τότε σημαίνει πως η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών. Σημαίνει μια ανθρωπιστική κρίση που “κατατρώει” τη σάρκα των αδύναμων και των εργασιακά επισφαλών ομάδων.
Αβεβαιότητα επικρατεί και για τον κορωνοϊό, καθώς είναι σίγουρο πως στα τέλη του Σεπτέμβρη και αρχές Οκτωβρίου η Ελλάδα θα γνωρίσει ένα νέο πανδημικό κύμα, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να βρεθεί σε εγρήγορση.
Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με εκπροσώπους εργαζομένων, οι οποίοι μίλησαν για τον επικείμενο χειμώνα, σημειώνοντας με τον πλέον γλαφυρό και παραστατικό τρόπο πως θα είναι δύσκολος.
Παγωμένος χειμώνας
Παγωμένος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για πολλά νοικοκυριά της Ελλάδας, καθώς ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δυναμική του κόσμου στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Παρά τις φήμες πως στο αργό πετρέλαιο θα σημειωθεί πτώση στην τιμή του, εκπρόσωποι των πρατηριούχων είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, υποστήριξε ότι «σίγουρα θα υπάρξει πτώση της εμπορικής κίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ο πληθωρισμός “κατατρώει” ένα σημαντικό μέρος του μηνιαίου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση της επιθυμητής ποσότητας πετρελαίου που θα βάλουν στα σπίτια τους. Θα πρέπει όμως να δούμε ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης. Υποστηρίζεται πως φέτος η τιμή εκκίνησης του αργού πετρελαίου θα είναι κάτω από 65 δολάρια το βαρέλι. Είναι μια ενθαρρυντική είδηση, αλλά και πάλι, όσον αφορά στα ενεργειακά προϊόντα, είναι αρκετά επίφοβο να προβούμε σε εκτιμήσεις».
Η χώρα μας ξεκίνησε να γίνεται μέρος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πληθωρισμού από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν έγινε σαφές πως θα υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, ο κ. Σαμόλης διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως, παρά την ακρίβεια, δεν παρουσιάστηκε το φαινόμενους της ισχνής ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Τίθεται, ωστόσο, και ένα εύλογο ερώτημα που έχει να κάνει με τις προθέσεις της Ρωσίας, όπως αναφέρουν αθηναϊκά δημοσιεύματα, για να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία ως αντίποινο των κυρώσεων που έχει δεχτεί. Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, ενδέχεται να υπάρξει ζήτημα με την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης.
Θα επηρεαστεί η Ελλάδα; Σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Σαμόλης απαντάει τονίζοντας: «Η χώρα μας δε θα επηρεαστεί άμεσα, όπως διαβάζω. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο ζήτημα ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της γεωπολιτικής παρά στη σφαίρα της ενέργειας».
Έλλειψη στο κρέας και σε βασικά αγαθά
Ο φετινός χειμώνας θα χαρακτηριστεί από σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά όπως το κρέας, αλλά και στα σιτηρά. Οι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, έχουν περιορίσει το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία, τόσο οι τιμές θα κινούνται προς τα πάνω σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες, όπως είναι τα σιτηρά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης μίλησε για την επικείμενη μείωση του κρέατος που θα παρατηρηθεί στην αγορά, τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τρομερή αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Το καλαμπόκι έχει ανοδική τιμή. Ανοδική τιμή έχει και το τριφύλλι. Οι αυξήσεις είναι αρκετά μεγάλες, με αποτέλεσμα ο Έλληνας κτηνοτρόφος να οδηγείται στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου του. Περιορίζει το ζωικό του κεφάλαιο για να ανταποκριθεί. Το ζήτημα είναι πως ο περιορισμός αυτός ζωικού κεφαλαίου θα φανεί στην παραγωγή και στη διοχέτευσή του στην αγορά. Το κρέας θα είναι λιγότερο. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη σίτιση του κόσμου με κρέας, όπως επίσης και στην επιβίωση του κτηνοτροφικού κόσμου. Λύσεις ουσιαστικές δεν έχουν δοθεί, και γι’ αυτό θεωρώ πως ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για παραγωγούς και για καταναλωτές κρέατος».
Υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια σε προϊόντα. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σίγουρα θα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες.
«Δε θεωρώ πως θα υπάρξει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, καθώς πιστεύω πως υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια σε τρόφιμα και ποτά. Η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα προϊόντα, ώστε να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί τον επικείμενο χειμώνα. Και μάλιστα μιλάμε για ένα χειμώνα όπου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα βρίσκεται σε ισχύ. Σίγουρα, ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλημα με κάποιες πρώτες ύλες, όπως είναι τα σιτηρά ή κάποια άλλα τρόφιμα, τα οποία τα εισάγουμε στη χώρα μας. Το πρόβλημα όμως δε θα είναι τόσο μεγάλο. Πρέπει να υπάρξει σωστός διατροφικός διαμοιρασμός, ώστε κανένα νοικοκυριό να μη βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση», είπε ο κ. Καλαμπόκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη. Ο χειμώνας θα είναι πολύ ακριβός. Όπως επίσης πανάκριβο αναδεικνύεται και το μεταφορικό κόστος. Το εμπόριο της Κίνας έχει ανοίξει πλέον και το μεταφορικό κόστος έχει ανέβει υπέρμετρα, και πιο συγκεκριμένα πάνω από είκοσι φορές».
Απανωτές ανατιμήσεις - Οι αντοχές των Ελλήνων περιορίζονται σημαντικά
Για ένα δύσκολο οικονομικά χειμώνα, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού νοικοκυριού, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Όπως είπαν, η ενεργειακή κρίση είναι μια νέα οικονομική κρίση, που θα εντείνεται συνεχώς όσο θα περνάνε οι μήνες. Οι αντοχές των Ελλήνων περιορίζονται σημαντικά.
Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Αναστάσιος Ξενάκης υποστήριξε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Ζούμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι αυξήσεις των τιμών είναι αρκετά μεγάλες σε βασικά προϊόντα και την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υγειονομική κρίση, που φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει τον χειμώνα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Η κυβέρνηση έχει ρίξει “λευκή πετσέτα” και δε γνωρίζω πού θα φτάσει η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων. Πρέπει να ληφθούν αναγκαίες κα γενναίες αποφάσεις, που θα είναι υπέρ των εργαζομένων».
«Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από τον προηγούμενο. Ο πληθωρισμός και οι συνεπακόλουθες αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα έχουν φέρει τα νοικοκυριά σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Το θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου Ανεργίας δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να απαιτείται η επιδότηση των εργαζομένων για 80 ημέρες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους εργασιακούς κλάδους και την ίδια στιγμή υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα και εργασιακή αστάθεια. Εύχομαι η κυβέρνηση να λάβει μέτρα υπέρ των εργαζομένων», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης.
«Ο χειμώνας θα είναι... “μαύρος”. Δυστυχώς, πολλά εποχικά επαγγέλματα βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και δεν ξέρουν ακόμη εάν το Ταμείο Ανεργίας θα είναι δύο ή τρεις μήνες. Θα δούμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση να εκτυλίσσεται μπροστά μας. Και τα θύματα θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν ξέρω πού θα φτάσει η κατάσταση. Η κυβέρνηση κάνει σπασμωδικές κινήσεις και η περίοδος που διανύουμε θυμίζει την περίοδο των μνημονιακών χρόνων. Εδώ στην Κρήτη, είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση και πάρα πολλοί εργαζόμενοι εύχονται να ευοδωθούν τα σενάρια που λένε για μια αρκετά καλή ελαιοκομική χρονιά. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση θα σκεφτεί τους εργαζόμενους, ειδάλλως ο χειμώνας θα είναι άγονος», υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.
Άλλη μετάλλαξη τον Σεπτέμβριο
Μια νέα μετάλλαξη θα κάνει την παρουσία της στη χώρα μας την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέα Γκίκα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Γκίκας επισήμανε πως ο χειμώνας θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα.
Ο κ. Γκίκας υποστήριξε πως η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σ’ ένα πανδημικό κύμα χαμηλής πτήσεως.
«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε όλοι μαζί ένα πανδημικό κύμα, το οποίο θα είναι ορατό μέχρι και τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Είναι το λεγόμενο έκτο κύμα, το οποίο, όπως έχει επισημανθεί, έχει πολύ μικρές συνέπειες τόσο στην υγεία του ατόμου, όσο και γενικότερα στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να τηρούνται όμως κάποια μέτρα για το ατομικό και το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει αν χρησιμοποιείται υποχρεωτικά η μάσκα», υπογράμμισε ο κ. Γκίκας.
Μιλώντας για τον κορωνοϊό τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ο κ. Γκίκας υποστήριξε πως σίγουρα θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ευχή ωστόσο όλων είναι η νέα μετάλλαξη να περιλαμβάνει υποστελέχη της “Όμικρον”.
«Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Θα έχουμε καινούργιο στέλεχος, στο οποίο ευχόμαστε να υπάρχουν πολλά υποστελέχη της “Όμικρον”. Υπάρχουν τα εμβόλια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποστελέχη της “Όμικρον”, τότε θα μιλάμε για αβέβαιη κατάσταση. Και θεωρώ πως από το φθινόπωρο κι έπειτα η χρήση της μάσκας θα μπει ξανά στις ζωές μας. Η χρήση της μάσκας προστατεύει αρκετά από την εισβολή μικροοργανισμών στο σώμα μας», ανέφερε ο κ. Γκίκας.
Σχόλια