Κορωνοϊός: Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης

Κρήτη
Κορωνοϊός: Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται 141, ενώ τη Δευτέρα 11 Ιουλίου νοσηλεύονταν 145

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη, σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου, συγκριτικά με την Δευτέρα 11 Ιουλίου. Ειδικότερα, σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται 141, ενώ τη Δευτέρα 11 Ιουλίου νοσηλεύονταν 145.

Πιο αναλυτικά από τους 141 ασθενείς, οι 122 βρίσκονται σε κλινικές Covid, 19 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 12 είναι διασωληνωμένοι.

Πώς καταγράφονται οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 46 ασθενείς, 40 σε κλινική Covid, 6 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 29 ασθενείς, 22 σε κλινική Covid και 7 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 34 ασθενείς, 28 σε κλινική Covid, και 6 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 4 διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 13 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 9 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 1 ασθενείς σε κλινική Covid.

Αγώνας δρόμου κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον

Οι New York Times, σε σχετικό τους ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού απειλεί με ένα νέο κύμα λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν αναρρώσει από τον ιό αρκετά πρόσφατα. Η υποπαραλλαγή BA.5 είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με ομοσπονδιακές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, και μαζί με το BA.4, τροφοδοτεί ένα ξέσπασμα κρουσμάτων και νοσηλειών.

Σύμφωνα με τα CDC, ο κίνδυνος από τον Covid-19 αυξάνεται σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι υπάρχει υποεκτίμηση αυτού που πρόκειται να γίνει στη χώρα», δήλωσε ο Έρικ Τοπόλ, καθηγητής μοριακής ιατρικής, ο οποίος έχει γράψει για την υποπαραλλαγή.

Οι BA.5 και BA.4, αμφότερες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον που σάρωσε τον κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι οι πιο ικανές εκδοχές του ιού και έχουν διαφύγει της ανοσίας από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβόλια. Τα κύματα των κρουσμάτων -και η επακόλουθη ανοσία που συνοδεύει- διαφέρουν από χώρα σε χώρα και οι συγκρίσεις είναι δύσκολες. Τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλλουν επίσης. Αλλά σε μέρη όπου τα BA.4 και BA.5 κυριαρχούν για εβδομάδες ή μήνες, οι υποπαραλλαγές έχουν προκαλέσει αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες, παρά την ανοσία ενός μέρος του πληθυσμού από προηγούμενα κύματα.

Τα CDC λένε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι τόσο το BA.4 ή το BA.5 είναι εγγενώς πιο σοβαρά από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά όταν μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ο αριθμός όσων νοσηλεύονται λόγω του ιού μπορεί επίσης να αυξηθεί. Οι υποπαραλλαγές της Όμικρον φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια απόκλιση από τα προηγούμενα κύματα του ιού, όταν η προηγούμενη μόλυνση ήταν πιο πιθανό να προστατεύσει από την επαναμόλυνση.

Φωτογραφία αρχείου Rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News