Κρήτη: Ραγδαία αύξηση νοσηλειών κορωνοϊού μέσα στο Σαββατοκύριακο

Κρήτη
Κρήτη: Ραγδαία αύξηση νοσηλειών κορωνοϊού μέσα στο Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο - Το ΠΑΓΝΗ «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος

Ραγδαία αύξηση σημειώθηκε στις νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στα νοσοκομεία του νησιού καταγράφονταν 118 ασθενείς, ενώ σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου νοσηλεύονται 145.

Πιο αναλυτικά από τους 145 ασθενείς, οι 130 βρίσκονται σε κλινικές Covid, 15 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Πώς καταγράφονται οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 45 ασθενείς, 30 σε κλινική Covid, 5 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 4 διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 31 ασθενείς, 25 σε κλινική Covid και 6 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 33 ασθενείς, 29 σε κλινική Covid, και 4 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 14 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Οι νοσηλείες σε πανελλαδικό επίπεδο

Την Κυριακή 10 Ιουλίου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 103 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους ήταν 73 έτη. To 91.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 37 (35.92%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (64.08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -7.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μάχη κατά των μεταλλάξεων

Τον «κώδωνα» του κινδύνου, με αφορμή τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για νέες μεταλλάξεις της «Όμικρον» από το φθινόπωρο, κρούουν οι ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο John hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, σε δηλώσεις του εκτίμησε πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις της «Όμικρον» κατά την περίοδο αυτή και συστήνει τη χρήση της μάσκας σε όλους.

Παράλληλα, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο, και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση αλλά να προκαλεί και ανοσία», σημείωσε.

Αναμένεται, όπως είπε ο καθηγητής, να ξαναγίνει μία έρευνα και τον Αύγουστο, προκειμένου να αποδειχτεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της «Όμικρον».

Αναφορικά με την 4η δόση, ο καθηγητής συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, παροτρύνει όποιος θέλει να πάει να τη λάβει.

Αναγκαίες δομές long COVID

Την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία ιατρείων για μακρά COVID επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν, λέει χαρακτηριστικά», για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ομάδα πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου να φτιαχτούν δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για τον long COVID, που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύτηκαν τον Μάιο στο “Journal of Personalized Medicine”. Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς, όπως λέει ο κ. Γουργουλιάνης, που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο, η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, οι άνθρωποι αυτοί, και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Ο ρόλος των εμβολίων

Στο ερώτημα αν το long COVID διαφέρει από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους, ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long COVID στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν».

Σχετικά με κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις, ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί μπορεί να εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα long COVID, ο καθηγητής αναφέρει ότι στατιστικά όσοι παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα είναι αυτοί που έχουν μπει στο νοσοκομείο, έχουν νοσηλευτεί αρκετές μέρες, και έχουν μπει σε ΜΕΘ.

«Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες σε άτομα που το έχουν περάσει ελαφρά, αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των ασθενών», τονίζει.

«Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι»

Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία.

«Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους, πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε νέα προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούργια στελέχη», καταλήγει.

Αναμένονται νεότερα για τα εμβόλια

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων κορωνοϊού να αλλάξουν τον σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο, όπως αναφέρει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας αναλυτικά: «Τι ζήτησε λοιπόν ο FDA; Στην ουσία αυτά που έγραφα πριν από δύο εβδομάδες, δηλαδή αποτελεσματικά εμβόλια για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα. Ο FDA ζήτησε από τις εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλια, ώστε να καταπολεμούν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές του κορωνοϊού,

«Όμικρον» ΒΑ. 4 και BA. 5. Και να αναφέρουμε εδώ πως τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι δισθενή, δηλαδή θα στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό (όπως τα εμβόλια που ήδη κάναμε), όσο και τις υποπαραλλαγές της “Όμικρον” BA. 4 και BA. 5.

Τα κρούσματα της Κυριακής - 1.150 στην Κρήτη

Σε 13.306 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουλίου.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.743, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS- CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 205.642 (5,1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.476 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103 (66,0% άνδρες).

Στην Κρήτη, τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 1.150. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν την Κυριακή 10 Ιουλίου, 509, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 105, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 119 και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 417. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 75.743 rapid tests.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News