Κρήτη: Προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν τα απλησίαστα ενοίκια (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν τα απλησίαστα ενοίκια (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όρια του ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Στο 12,1% εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο με τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές να παίρνουν «φωτιά» και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών να τινάζονται στον αέρα. Η Κρήτη μάλιστα βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά , μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σε ότι αφορά την ακρίβεια των ενοικίων, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα οικογένειες που πληρώνουν το επιπλέον έξοδο.

Ειδικότερα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Πληθωρισμός Ιούνιο 2022 στο 12,1% -  τον Ιούνιο 2021 στο 1%
  • Αύξηση τροφίμων τον Ιούνιο ήταν 12,6%
  • Ακριβότερη η στέγαση κατά 31,5%
  • Αεροπορικά εισιτήρια ανατιμήθηκαν 48,5% -  ακτοπλοϊκά 20,4%,
  • Καύσιμα εκτινάχθηκαν κατά 45,6%

Το ταμείο στα περισσότερα νοικοκυριά είναι μείον και δεν επιτρέπει ούτε μικρές πολυτέλειες, όπως τις διακοπές. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και με το φιλόδοξο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που προβλέπει πολύ χαμηλές τιμές σε καταλύματα και έκπτωση ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάποιοι δεν θα καταφέρουν να πάνε διακοπές.

Ωστόσο η Κρήτη και πάλι παραμένει από τις περιφέρεις της χώρας που θεωρείται ότι έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Πολλοί Κρητικοί έχουν δικά τους περιβόλια με φρούτα και λαχανικά, παράγουν δικό τους λάδι και απολαμβάνουν τους καρπούς της κρητικής γης. Ταυτόχρονα για όσους δεν μπορούν να απολαύσουν διακοπές διαθέτει από τις ομορφότερες παραλίες.

(φωτογραφία Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News