Κρήτη: Το κόστος παραγωγής «τρώει» το κέρδος των αμπελουργών - Οι εκτιμήσεις για φέτος

Κρήτη
Κρήτη: Το κόστος παραγωγής «τρώει» το κέρδος των αμπελουργών - Οι εκτιμήσεις για φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μεγάλη «σταφυλοχρονιά» κάνουν λόγο οι παραγωγοί της Κρήτης - Ωστόσο, το υπέρογκο κόστος παραγωγής και οι ασθένειες των αμπελιών προβληματίζουν τους αμπελουργούς

Η τιμή εκκίνησης στα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης είναι 1,5 ευρώ το κιλό στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, αλλά η χρονιά έχει ήδη «φορτώσει» με υπέρογκο κόστος παραγωγής τις πλάτες των αμπελουργών, αφού αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη επίθεση της ευδεμίδας στα σταφύλια τους και δεν μπορούν να ξέρουν αν στη διάρκεια της χρονιάς θα μπορέσουν να καλύψουν το συνολικό τους κόστος, για να έχουν κέρδη από τις τιμές της αγοράς.

Μάλιστα, οι ποικιλίες Prime και Star Light δε θεωρούνται αρκετές για να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση της χρονιάς, αφού στο επιτραπέζιο σουλτανί, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος στο κρητικό σταφύλι, δεν αναμένεται να έχουμε τιμές πριν από τις αρχές με μέσα Αυγούστου, με τις εξαγωγές να ξεκινούν φέτος κατά πάσα πιθανότητα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Κανονική επιδρομή κάνει φέτος στα κρητικά αμπέλια, προσβάλλοντας τα σταφύλια, το πεταλουδάκι της ευδεμίδας, όπως λέει με απόγνωση στη “ΝΚ” ο αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης, που τονίζει ότι ήδη η αύξηση του κόστους παραγωγής σε σχέση με πέρυσι έχει φτάσει το... 120%!...

«Σταφυλοχρονιά φέτος είναι, αλλά όπως είναι σταφυλοχρονιά, είναι και μεγάλο το πρόβλημα με την ευδεμίδα, που πραγματικά δεν παλεύεται. Σαρώνει. Ο κόσμος, πέρα από τους ψεκασμούς που του προτείνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, ψεκάζει και ενδιάμεσα, αλλά δεν μπορεί να τη σταματήσει. Δεν “καθαρίζει” ο αμπελώνας», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα, αυτή η κατάσταση έρχεται να επισκιάσει τις ικανοποιητικές τιμές του 1,5 ευρώ το κιλό στις πρώιμες ποικιλίες.  «Κόβουμε με 1,5 ευρώ το κιλό, αλλά η κατάσταση δεν παλεύεται με τις ασθένειες λόγω της ευδεμίδας. Φταίει ο καιρός; Δεν πιάσαμε γενιές και πολλαπλασιάστηκε το έντομο; Δεν μπορώ να καταλάβω», προσθέτει στην εφημερίδα μας.

«Είναι πάντως τόση μεγάλη η ζημιά, που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Στα επιτραπέζια είναι η ζημιά αυτή, αλλά και στα σταφιδάμπελα υπάρχουν ζημιές που προφανώς θα φανούν αργότερα. Προς το παρόν βλέπουμε τα στίγματα, όμως μετά τις 15 Ιουλίου ή τις 20 του μήνα, που αρχίσει το σταφύλι να «βάζει υγρά», φοβάμαι ότι θα αρχίσει να σαπίζει», συνέχισε ο συνδικαλιστής.

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης, μάλιστα, δε θυμάται, όπως λέει, ποτέ άλλοτε τόσο σοβαρή ζημιά από την ευδεμίδα. «Η χρονιά ήταν καθαρή και από χολέρα και από περονόσπορο. Ο κόσμος τα αντιμετωπίζει προληπτικά. Δεν είχε προβλήματα τέτοια ούτε με τη χολέρα, παρότι ο αέρας τη βοηθούσε. Εμείς ζητάμε να παρέμβει η Πολιτεία και να στηρίξει τους αμπελουργούς», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ήδη ένα 80% πάνω έχει ανέλθει το κόστος παραγωγής από φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Και από την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, μαζί με τα γεωργικά εφόδια, το κόστος πρέπει να έχει ξεπεράσει ακόμα και το 100% και να έχει φτάσει και στο 120%.

Εκτιμήσεις - Μεγάλη σταφυλοχρονιά η φετινή

Στο μεταξύ, ο Στάθης Φραγκιαδάκης κάνει λόγο για μεγάλη σταφυλοχρονιά φέτος.  «Η συγκομιδή στο επιτραπέζιο σουλτανί αναμένεται να ξεκινήσει φέτος με καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ημερών σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή από 8 μέχρι 10 του Αυγούστου περιμένουμε να αρχίσει η συγκομιδή στα πρώιμα οινοστάφυλα, και στα επιτραπέζια σταφύλια η “φουλ” δουλειά θα αρχίσει από της Παναγίας και μετά».

Για την ποιότητα, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα. «Ακόμα και στη σταφίδα θα έχουμε επιπτώσεις, ενώ στο επιτραπέζιο θα χρειάζονται πολλά εργατικά για να καθαρίσει το σταφύλι. Πάντως, η χρονιά ξεκίνησε καλά και είναι γενικότερα καθαρή, με εξαίρεση την ευδεμίδα. Από ’κει και πέρα, η αύξηση της παραγωγής των σταφυλιών σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να ξεπεράσει το 60%». Όπως λέει μάλιστα, «ιδιαίτερα εμείς οι βιοκαλλιεργητές, που βάζουμε μόνο τον βάκιλο, είμαστε ακόμα πιο εκτεθειμένοι, αφού ο βάκιλος κρατάει μόνο ένα τριήμερο».

Συγκριμένα, στα επιτραπέζια σταφύλια πέρυσι οι εξαγωγές έφτασαν σε 9 με 10 χιλιάδες τόνους, και φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 15 χιλιάδες τόνους. «Ο κόσμος δείχνει μια προτίμηση στα οινάμπελα. Φαίνεται πως το οινάμπελο ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος», είπε ο Στάθης Φραγκιαδάκης και τόνισε ότι χάνεται έδαφος την ίδια ώρα από τη σταφίδα και τα επιτραπέζια σταφύλια.

«Για την εξωτερική αγορά στο επιτραπέζιο δεν υπάρχει ενημέρωση. Εμείς ενημερωνόμαστε από τους εμπόρους. Και το κακό είναι ότι οι έμποροι μειώνονται διαρκώς», κατέληξε ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής Στάθης Φραγκιαδάκης.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News