Κτηματολόγιο: Νέα παράταση για Ηράκλειο και Χανιά

Κρήτη
Κτηματολόγιο: Νέα παράταση για Ηράκλειο και Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Λασίθι - Νέα προθεσμία για τις Π.Ε. Ηρακλείου και Χανίων - Εκπρόθεσμες οι νέες δηλώσεις στο Ρέθυμνο

Νέα παράταση δόθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο, στο Κτηματολόγιο για τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, καθώς και τους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου.

Ειδικότερα, με την απόφαση η οποία υπεγράφη στις 30 Ιουνίου, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα στους παραπάνω Δήμους και η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Αναλυτικά στην απόφαση αναγράφεται πως ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφασίζει:

«Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων του άρθρου 2 παρ. 5 του ν. 2308/1995 για τους κατοίκους εσωτερικού, τους κατοίκους της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο, από την 30η Ιουνίου 2022 έως την 31η Αυγούστου 2022, επί των ακινήτων που κτηματογραφούνται

α) με τη Σύμβαση με κωδικό ΚΤ5-31 και τίτλο «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» και συγκεκριμένα στους Καλλικρατικούς Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, και

 β) με τη Σύμβαση με κωδικό ΚΤ5-30 καιτίτλο «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης» και συγκεκριμένα στους Καλλικρατικούς Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου».

Η απόφαση ΕΔΩ

Έληξε η προθεσμία για την Π.Ε. Ρεθύμνου

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο «Στις 30 Ιουνίου 2022, έληξε η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο  Ρέθυμνο, μετά και την τελευταία – δυνατή εκ του νόμου – παράταση που δόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης συνεχίζεται και μετά την λήξη της συλλογής δηλώσεων, καθώς οι πολίτες έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας.

Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές και δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, καλούνται να το πράξουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική από τους πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, και (από το 2013) το Ελληνικό Δημόσιο.

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας, απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση οικοδομικής άδειας. Σε κάθε επόμενο στάδιο (προανάρτηση, ανάρτηση, πρώτες εγγραφές) η αναγνώριση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος είναι περισσότερο πολύπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, ενώ, εάν δεν έχει γίνει δήλωση για το ακίνητο, μετά από κάποια χρόνια (εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή), περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η βεβαίωση και η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου, διαδικασία η οποία δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.»

Ξεκινά η Ανάρτηση στην Π.Ε. Λασιθίου. Πρώτη φορά, όλα ψηφιακά

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου-Λασιθίου και Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, πως στις 4 Ιουλίου 2022 ξεκινάει η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν: 

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Από την έναρξη της Ανάρτησης  τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  

Καλλικρατικός Δήμος Ιεράπετρας

Καλλικρατικός Δήμος Οροπεδίου-Λασιθίου

Καλλικρατικός Δήμος Σητείας

Καλλικρατικός Δήμος  Αγίου Νικολάου: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Έξω Λακκωνίων, Έξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου (Μιραμπέλλου), Καστελλίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακκωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής, Χουμεριάκου

Γραφεία Κτηματογράφησης:

Καλλικρατικός Δήμος Αγίου Νικολάου: Μιραμπέλου 5, Άγιος Νικόλαος, Τ.Κ. 72100, τηλέφωνο: 2841090626, e-mail: [email protected] (μόνο για πληροφορίες).

Καλλικρατικός Δήμος Ιεράπετρας: Λοχαγού Παγωμένου 37, Ιεράπετρα, Τ.Κ. 72200, τηλέφωνο: 2842071225, e-mail: [email protected]  (μόνο για πληροφορίες).

Καλλικρατικός Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Εντός Δημαρχείου, Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου, Τ.Κ. 72052, τηλέφωνο: 2841090626, e-mail: [email protected]  (μόνο για πληροφορίες).

Καλλικρατικός Δήμος Σητείας: Κτίριο Γ Κέντρου Δήμητρα (πρώην ΚΕΓΕ), Σητεία, Τ.Κ. 72300, τηλέφωνο: 2843026030, e-mail: [email protected] (μόνο για πληροφορίες).

Τηλεφωνικό κέντρο: 28 411 411 11 (για πληροφορίες και ραντεβού)

Ιστοσελίδα: www.ktimalasithi.gr (για πληροφορίες και ραντεβού)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News