Κρήτη: Πίσω από τα κάγκελα θα παραμένει ο 52χρονος για το ναρκω-φορτίο «μαμούθ»

Κρήτη
Κρήτη: Πίσω από τα κάγκελα θα παραμένει ο 52χρονος για το ναρκω-φορτίο «μαμούθ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν γίνεται δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Κρητικού μέχρι να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής θα παραμείνει ο 52χρονος Κρητικός, ο οποίος εκτίνει πολυετή ποινή κάθειρξης, καθώς έχει καταδικαστεί για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς ναρκω-φορτίου “μαμούθ” από το εξωτερικό με προορισμό την Κρήτη και την Αττική, το οποίο είχε εντοπιστεί τον Φεβρουάριο του 2021, στην περιοχή του Σκαραμαγκά Αττικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΝΚ”, ο 52χρονος καταδικασθείς υπέβαλε το προηγούμενο διάστημα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, ο 52χρονος καταδικάστηκε - μαζί με τρία ακόμη άτομα - σε ποινή κάθειρξης 14 ετών. 

Η εν λόγω αίτηση αναστολής εξετάστηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, από το αρμόδιο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, το οποίο την απέρριψε. Ο κατηγορούμενος παραστάθηκε στο δικαστήριο διά πληρεξουσίου συνηγόρου. 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της “Ν.Κ.”, κατέθεσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ενώπιον της Έδρας πολύ κοντινό πρόσωπο του 52χρονου, το οποίο, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η οικογένειά του αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εξάλλου, επισημάνθηκε ότι στενός συγγενής του έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. 

Το χρονικό 

Τον Φεβρουάριο του 2021, η ΕΛ.ΑΣ. είχε κάνει μπλόκο σε νταλίκα, στην περιοχή του Σκαραμαγκά στην Αττική. Οι έρευνες που έγιναν στο εσωτερικό του οχήματος αποκάλυψαν το φορτίο των σχεδόν 25 κιλών χασίς “σκανκ”, αλλά και 3,6 κιλών κοκαΐνης. 

Αρχικά, στην υπόθεση ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, εμπλεκόμενοι, εκτός από τον 52χρονο, ο οποίος εργαζόταν παλαιότερα σε διεθνείς μεταφορές, ένας 72χρονος ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, ο 51χρονος γιος του, ένας 41χρονος Κρητικός, μία γυναίκα, καθώς και δύο Αλβανοί ηλικίας 45 (σ.σ. ο επονομαζόμενος ως “κοντός”) και 47 ετών. 

Όπως αναφερόταν στην αστυνομική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2021 η ΕΛ.ΑΣ., μέλη της σπείρας προμηθεύονταν ναρκωτικά «από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τις οποίες στη συνέχεια εισήγαγε από τις πύλες εισόδου της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, προκειμένου να διατεθούν στη χώρα μας». 

Κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, εντοπίστηκε φορτηγό στην Ηγουμενίτσα, «στο οποίο επέβαιναν 2 ημεδαποί και τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση, ενώ κατά την άφιξή τους σε περιοχή της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι τους ανέμεναν 2 αλλοδαποί και ημεδαπός, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών. Άμεσα ακινητοποιήθηκαν οι ανωτέρω και συνελήφθησαν, ενώ ακολούθησε έρευνα σε δύο οχήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 κιλά και 678 γραμμάρια κάνναβης, 3 κιλά και 660 γραμμάρια κοκαΐνης (σε μορφή βράχου), καθώς και το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ». 

Η απόφαση του δικαστηρίου και οι ποινές 

Η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο: Το δικαστήριο αθώωσε τη γυναίκα, τον 47χρονο Αλβανό, αλλά και τον 41χρονο Κρητικό ο οποίος ήταν συνοδηγός στην νταλίκα. Στον 52χρονο Ηρακλειώτη, στον 72χρονο και στον 45χρονο Αλβανό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών. Ο 51χρονος γιος τού 72χρονου κατηγορούμενου κρίθηκε και αυτός ένοχος, ωστόσο αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ότι ήταν τοξικομανής και βάσει νόμου είχε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση: Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών και πήρε και αυτός τον δρόμο για τη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες βαρύνονταν με κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», αλλά και για διακίνηση ναρκωτικών υπό τη διακεκριμένη περίσταση ότι θα αποκόμιζαν χρηματικό όφελος άνω των 75.000 ευρώ. 

Τελικά, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης» σε «σύσταση συμμορίας», αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών υπό τη διακεκριμένη περίσταση σε διακίνηση ναρκωτικών υπό τη μορφή εισαγωγής, μεταφοράς και κατοχής. 

Επισημαίνεται ότι η Έδρα απέρριψε όλα τα αιτήματα των καταδικασθέντων για χορήγηση ελαφρυντικών. Εξάλλου, απορρίφθηκε και το αίτημα και του 45χρονου “κοντού” για αναγνώρισή του ως τοξικομανούς. 

 

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News