Τουρισμός: «Απογειώθηκε» η κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου - Στα επίπεδα του 2019 ο Ιούνιος

Κρήτη
Τουρισμός: «Απογειώθηκε» η κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου - Στα επίπεδα του 2019 ο Ιούνιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά έσοδα

Ενθαρρυντικός είναι ο αριθμός των αφίξεων που κατέφτασε στην Ελλάδα τον φετινό Ιούνιο από το εξωτερικό και το εσωτερικό, με αποτέλεσμα οι τουριστικοί παράγοντες να κάνουν σαφές πως η φετινή τουριστική περίοδος ομοιάζει με την αντίστοιχη του 2019 στους επισκέπτες. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται τόσο στο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ξενοδόχοι, όσο και στο γεγονός πως οι τιμές και τα πακέτα εντάσσονται στη χρονική περίοδο του 2019, όπου ο πληθωρισμός και η οικονομική αστάθεια δεν αποτελούσαν «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική κίνηση.

Όπως διαμηνύουν, οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τον αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για τον μήνα Ιούνιο, καθώς αποδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο πως η επανάκαμψη του τουρισμού ύστερα από δύο συνεχή χρόνια πανδημίας είναι εμφανής. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, οι αφίξεις εξωτερικού για τον Ιούνιο 2022 ανήλθαν σε 542.820. Είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, εάν αναλογιστούμε πως την τελευταία χρόνια πριν την είσοδο της χώρας μας και της Ευρώπης στην υγειονομική κρίση, δηλαδή το 2019, τον συγκεκριμένο μήνα είχαν καταφτάσει 543.179 τουρίστες. Δηλαδή, ο φετινός Ιούνιος σε αριθμό προσέγγισε τον Ιούνιο του 2019, με τη διαφορά να είναι μόνο 359 λιγότερες αφίξεις, πράγμα που σημαίνει πως η διαφορά αντιστοιχεί στο 0,07%.

Μια σχεδόν παρόμοια πορεία διέγραψαν και οι αφίξεις εσωτερικού. Τον Ιούνιο του 2019, οι αφίξεις εσωτερικού ανήλθαν στις 55.432, ενώ για τον Ιούνιο του 2022 ήταν 54.770. Η διαφορά λοιπόν ήταν 662 μόνο αφίξεις, που με ποσοστιαίες μονάδες φτάνει το 1,19%. Ο Ιούνιος είναι κομβικός μήνας, αφού πολλοί τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι προηγούμενοι μήνες είναι προ-παρασκευαστικοί για κάθε τουριστικό έτος, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών καταφτάνει κυρίως τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Οι αριθμοί αυτοί κάνουν σαφές πως τουλάχιστον σε αριθμό αφίξεων φτάσαμε το 2019.

Θετικά, αλλά...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, σχολίασε τα στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου, τονίζοντας πως «είναι ασφαλώς θετικά αφού βλέπουμε πως ο αριθμός των αφίξεων για φέτος αγγίζει αυτόν του 2019, που ήταν η τελευταία πολύ καλή χρονιά πριν την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2019, φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δεν είχαμε το 2019. Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι όμοιες μ’ εκείνες του 2019, παρά την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών εξαιτίας του πληθωρισμού. Επίσης, το κόστος στην ενέργεια έχει δημιουργήσει ισχυρά προβλήματα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του τζίρου να πηγαίνει στην ενέργεια. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Επίσης, μεγάλο μέρος των τουριστών έχουν κλείσει πακέτα και πιο συγκεκριμένα το 70% του τουριστικού κόσμου έχει κλείσει διακοπές με αυτόν τον τρόπο, που σημαίνει πως η τιμή είναι αισθητά πιο χαμηλή».

«Είμαστε αισιόδοξοι»

«Αυτό που βλέπουμε είναι πως για τον Ιούνιο το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» σημείωσε μια σημαντική δυναμική. Βέβαια, υπάρχει υπόλοιπο κοντά στο 10%, εάν προσθέσουμε τις αφίξεις και του αεροδρομίου Χανίων. Είμαστε 10% λιγότερες αφίξεις απ’ όσο τις είχαμε εκτιμήσει. Δε μας πτοεί και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Σίγουρα, ύστερα από δύο «πέτρινα» χρόνια υγειονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ο αριθμός αφίξεων είναι σημαντικός και μεγάλος. Η Κρήτη μπορεί να βασίζεται εκ νέου στη βαριά βιομηχανία της, που είναι ο τουρισμός. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο και θα δούμε τα έσοδα που αποκτήσαμε», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Μανόλης Τσακαλάκης: «Δε μεταφράζεται σε πραγματικό εισόδημα»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, υποστήριξε πως όντως τα στοιχεία είναι θετικά και πολλοί τουρίστες θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, αφού θα θελήσουν να ψωνίσουν κάτι ή να φάνε παραδοσιακά φαγητά. Το εισόδημα όμως που θα εισρεύσει στις ξενοδοχειακές μονάδες δε θα είναι αντίστοιχο του 2019, αφού τα Airbnb είναι ένας μόνιμος βραχνάς.

Ο κ. Τσακαλάκης, μιλώντας στη Ν.Κ., υποστήριξε: «Πράγματι, αγγίξαμε σε αριθμό αφίξεων τον αριθμό του 2019 για τον μήνα Ιούνιο. Αλλά το ζήτημα είναι πως οι μισοί εξ αυτών θα πάνε σε Airbnb. Και το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν σε δυσοίωνη θέση τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι τουριστικοί πράκτορες και οι “καθαρόαιμοι” ξενοδοχοϋπάλληλοι. Αυτή είναι η κατάσταση. Δυστυχώς, το 80-90% Airbnb προσβάλλουν τους όρους του θεμιτού ανταγωνισμού και δεν παίζουν επί ίσοις όροις, με αποτέλεσμα να θίγονται οι ξενοδόχοι, να μη φορολογούνται και αποδέκτης της συμπεριφοράς αυτής να είναι το κράτος. Θίγονται, επίσης, και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται εκεί, καθώς δεν μπαίνουν ασφαλιστικές εισφορές».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Τα νούμερα είναι θετικά και όλοι οι τουρίστες, είτε διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες είτε όχι, θα δώσουν χρήμα στην τοπική οικονομία, αφού θα πάνε σε μαγαζιά να αγοράσουν σουβενίρ ή θα πάνε σε κάποια ταβέρνα να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης. Το ζήτημα είναι η Πολιτεία να ρυθμίσει τους όρους του ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων».

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα, κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε μαζί του, πως οι κύριες χώρες που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε αριθμό αφίξεων είναι: η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News