Εισφορά αλληλεγγύης: Οι πρώτες αντιδράσεις φορέων της Κρήτης για την κατάργησή της

Κρήτη
Εισφορά αλληλεγγύης: Οι πρώτες αντιδράσεις φορέων της Κρήτης για την κατάργησή της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εισφορά αλληλεγγύης εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κυβερνητικό μέτρο με σκοπό την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών και οικογενειών που στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και απευθύνεται σε δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι

Θετικό μέτρο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά ταυτόχρονα ταξικό, που ετοιμάζει το προεκλογικό έδαφος, υποστήριξαν εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Όπως είπαν, με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψει το μηνιαίο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών στα κανονικά περυσινά επίπεδα, αλλά την ίδια στιγμή αποκλείει το σημαντικό μέρος των συνταξιούχων, καθώς στη μεγάλη πλειοψηφία τους αδυνατεί να ικανοποιήσει τις βιοτικές τους ανάγκες και να καλύψει τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι κυρίως των συνταξιοδοτικών οργανώσεων καλούν τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του όσο γίνεται πιο άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με θέμα την κοινωνική πολιτική, υποστήριξε πως στη βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ έκανε μνεία και στους συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις «θα “ξεπαγώσουν” για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα, ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισφορά αλληλεγγύης εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κυβερνητικό μέτρο με σκοπό την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών και οικογενειών που στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και απευθύνεται σε δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, η “ΝΚ” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρη Κοκοβάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο ως θετικό. «Είναι ένα θετικό μέτρο η κατάργηση της εισφοράς της αλληλεγγύης, η οποία αγγίζει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Με αριθμητικούς όρους, η εισφορά αλληλεγγύης αφορά το 1-2% επί του συνολικού εισοδήματος. Είναι ένα σημαντικό μέτρο, που θα δώσει ώθηση στα νοικοκυριά και στις οικογένειες που δοκιμάζονται τον τελευταίο χρόνο. Ευχόμαστε το συγκεκριμένο μέτρο να δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να επανακάμψει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχει περιοριστεί συνολικά κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Βασικές αιτίες είναι η ενεργειακή κρίση, με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι αυξημένοι, και η ακρίβεια σε προϊόντα».

«Η κατάργηση εισφοράς είναι ταξικό μέτρο»

Δριμεία κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ασυνεπής στα λόγια  και στα έργα. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Ελλάδας Γιώργος Σκουλάς έκανε σαφές πως πρόκειται για ένα ταξικό μέτρο, αφού δεν περιλαμβάνει το σύνολο του συνταξιοδοτικού κόσμου πάρα μονάχα ένα μέρος του, που δεν υπερβαίνει το 30%.

«Θεωρώ πως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα προεκλογικό κόλπο, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο σενάριο. Δυστυχώς, τα λόγια και τα έργα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποδείξει εντελώς το αντίθετο. Και δεν υπάρχει εμφανέστερο παράδειγμα από το γεγονός ότι ήταν κενές οι υποσχέσεις του, πως, παρά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, θα τη διένεμε σε συνταξιούχους. Ήταν υποσχέσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν. Υποστηρίζω πως η συγκεκριμένη δήλωση είναι αρκετά αόριστη και γενική. Είναι και αυστηρά ταξική, αφού περιλαμβάνει μόνο εκείνους τους συνταξιούχους που η φορολογική τους δήλωση δεν ξεπερνά τις 12.000-20.000 ετησίως. Δεν περιλαμβάνει το σύνολο του πληθυσμού των συνταξιούχων. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, και πιο συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 67-70% λαμβάνει σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δεν αφορά το σύνολο του συνταξιοδοτικού κόσμου και είναι το μεγάλο ζήτημα.

Εάν θέλει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης, τότε οφείλει να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους και να γίνει από σήμερα», είπε ο κ. Σκουλάς, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν έχουν κάνει αγωγές και βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δε γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα οφειλόμενα. Η άποψή μας είναι πως πρέπει η κυβέρνηση να δείξει σεβασμό στους απόμαχους της ζωής και κυρίως να καταδικαστούν στην κάλπη οι πολιτικές εκείνες που οδήγησαν στη φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό».

 «Ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να φανεί συνεπής λόγων και έργων»

«Είναι θετικό μέτρο, αλλά έχουμε ακούσει τόσες πολλές δηλώσεις, που πλέον δεν υπάρχει η δέουσα εμπιστοσύνη προς τον κυβερνητικό κόσμο. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και δυστυχώς δεν υπάρχει η δέουσα σοβαρότητα προς το πρόσωπό μας. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι πως ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να φανεί συνεπής στα λόγια και στα έργα. Από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι συνταξιούχοι δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στις τσέπες τους και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός προς εμάς. Ας ελπίσουμε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθούν όσο γίνεται πιο άμεσα», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News