Κρήτη: Σταθερά αυξημένες οι νοσηλείες κορωνοϊού - «Έκρηξη» νέων κρουσμάτων

Κρήτη
Κρήτη: Σταθερά αυξημένες οι νοσηλείες κορωνοϊού - «Έκρηξη» νέων κρουσμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «εικόνα» των νοσηλειών στο νησί, σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 5 Ιουλίου. Ειδικότερα, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 126 ασθενείς, ενώ χθες Τρίτη νοσηλεύονταν συνολικά 127 ασθενείς. Από τους 126 ασθενείς, 113 βρίσκονται σε κλινική Covid και 13 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι,

Η «εικόνα» των νοσηλειών στο νησί:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 45 ασθενείς, 41 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 25 ασθενείς, 19 σε κλινική Covid και 6 σε ΜΕΘ εκ των οποίων 1 διασωληνωμένος.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 28 ασθενείς, 25 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 12 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Σε πανελλαδικό επίπεδο

Χθες Τρίτη 5 Ιουλίου στη χώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 98 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους ήταν 71 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 37 (37.76%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 61 (62.24%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 309 (ημερήσια μεταβολή +20.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 292 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

«Έκρηξη» νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα

«Έκρηξη» νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο ΕΟΔΥ, μέσα από τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, όπως τα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν πανελλαδικά 25.566 νέα κρούσματα, εκ των οποίων στην Κρήτη 1.988.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το νησί μας, τα 1.988 νέα κρούσματα μοιράζονται ως εξής: στα Χανιά 556 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο 239, στο Ηράκλειο 943 και στο Λασίθι 250 νέα κρούσματα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 19, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.349 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν και ταυτόχρονα σε ηλικία άνω των 70 χρόνων.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το ενδεχόμενο για επαναφορά του μέτρου της μάσκας, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει την ανάγκη της χρήσης μάσκας, έστω σε αεροπλάνα και πλοία, καθώς το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα προστασίας και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές κρίνονται ως επιπολαιότητα της κυβέρνησης για πρόωρη «λήξη» της πανδημίας.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε δηλώσεις του χθες Τρίτη 5 Ιουνίου, ανέφερε πως οι μάσκες μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές και επισήμανε πως η σύσταση παραμένει όλο αυτό το διάστημα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δε θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δε θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι, ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών», ανέφερε.

«Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα... τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», υποστήριξε και αναφέρθηκε επίσης στην αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους νοσήσαντες, όπως είπε.

«Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνουν τη δυναμική τους με μία παραλλαγή, την Όμικρον 5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος και επανέλαβε πως ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση του υποχρεωτικού μέτρου της χρήσης μάσκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News