Βαρουφάκης από Ηράκλειο: Καλούμε όλες και όλους του αγωνιστικού χώρου σε μόνιμη συστράτευση (vid)

Κρήτη
Βαρουφάκης από Ηράκλειο: Καλούμε όλες και όλους του αγωνιστικού χώρου σε μόνιμη συστράτευση (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας ο κ. Βαρουφάκης, απεύθυνε πρόσκληση στον στον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης

Μήνυμα προς την Κρήτη να στηρίξει το ΜέΡΑ25 έστειλε ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 5 Ιουλίου, έκανε σαφές πως το κόμμα στο οποίο ηγείται επιζητάει τη συνεννόηση με κάθε πολιτικό σχηματισμό και κάθε μορφή συλλογικότητας που εκφράζεται με τρόπο έντιμο για τη ρήξη με τη χειραφέτηση και την ολιγαρχία.

Ταυτόχρονα, με φόντο το δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Βαρουφάκης έκανε σαφές πως το μήνυμα παραμένει πάντοτε επίκαιρο, καθώς πριν 7 ολόκληρα χρόνια η λαϊκή συμμετοχή του «όχι» έδειξε τον δρόμο του αγώνα και της ανυπακοής.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος το μεσημέρι πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως το κόμμα του θα καταθέσει 7+1 προτάσεις, που είναι το σημείο αφετηρίας για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ έκανε σαφές πως είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να υπάρξει ουσιαστική συστράτευση.

Αρχικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας, κάνοντας σαφές πως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία προεκλογικού χαρακτήρα, η οποία θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. «Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει. Ανεξάρτητα εάν οι εκλογές θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, από τον Μάιο είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία. Η κυβέρνηση δε λειτουργούσε. Ήταν έτσι κι αλλιώς μια ανώνυμη επιχείρηση, που στήριζε μεγαλομετόχους ολιγάρχες, που τη συντηρούν. Τώρα κλείνουν κάποιες συμφωνίες μέχρι να προσπαθήσουν εκ νέου να γαντζωθούν στην εξουσία του Μαξίμου, που μετατρέπεται σε πολύ σημαντικά προσοδοφόρα συμβόλαια για την ολιγαρχία. Θέλω από αυτό το βήμα να απευθύνω ένα κάλεσμα στον λαό της Κρήτης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Πνεύμα συνεργασίας και συστράτευσης διαπνέει σήμερα μόνο το πολιτικό προσωπικό της συντήρησης - της παραδοσιακής Δεξιάς - που στον καιρό των μνημονίων έχει «καταβροχθίσει» μεγάλο μέρος του πάλαι ποτέ Κέντρου και, πιο πρόσφατα, και της Ακροδεξιάς. Δε διαπνέει, δυστυχώς, τις δυνάμεις που το έχουν ανάγκη περισσότερο: όσων λέμε ότι ποθούμε τη μεγάλη προοδευτική κοινωνική συμμαχία εναντίον του κατεστημένου.

Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς, κόμματα και κινήσεις που λέμε ότι θέλουμε να ανατρέψουμε το ολιγαρχικό κατεστημένο, τουλάχιστον έναν διάλογο που να αφήνει ανοικτή την προοπτική μιας τέτοιας ανατροπής. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον τόπο όπου αυτή η απαίτηση να είναι πιο έντονη από τη δημοκρατική Κρήτη. Με αυτή την υποχρέωση κατά νου εκ μέρους της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, προβαίνω σήμερα στην ακόλουθη πρόσκληση προς τον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης, και, βέβαια, προς όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες.

Όταν υπεραμύνεσαι την απλή αναλογική, πράγματι έχεις υποχρέωση να είσαι ανοικτός στον διάλογο. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, υποταγή το συντηρητικό ιδεολόγημα της «κυβερνησιμότητας». Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε προτιμότερο να μη σχηματιστεί καμία κυβέρνηση, παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εισάγει νέα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος της ολιγαρχίας και εις βάρος της βιωσιμότητας της κοινωνίας. Όχι, η απλή αναλογική απαιτεί κάτι απλό από εμάς: μια κουλτούρα ειλικρινούς, ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ προοδευτικών ανθρώπων, σχηματισμών και κομμάτων, που οραματιζόμαστε μια Ελλάδα την οποία μπλοκάρουν με μανία τα ολιγαρχικά συμφέροντα».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Με στόχο να συνεισφέρουμε στην απαραίτητη κουλτούρα διαλόγου, το πρόσφατο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο κάθε κίνηση και συλλογικότητα του αγωνιστικού χώρου, κάθε κόμμα - κοινοβουλευτικό ή μη - που ενδιαφέρεται για συστράτευση στον αγώνα για ρήξη με την ολιγαρχία. Εμείς, στον διάλογο αυτόν, θα καταθέσουμε τις 7+1 τομές που κρίνουμε ως αναγκαίες για τη χώρα και τον λαό. Οι συνομιλήτριες και συνομιλητές μας θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις.

Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος (ακόμα και με διαφωνία), κάθε συγκροτημένη πρόταση που θα λάβουμε θα τεθεί σε εσωτερική ψηφοφορία των μελών του ΜέΡΑ25-DiEM25. Πρόκειται για έντιμη, καθαρή πρόταση: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί αρχών, πολιτικών και δράσεων.

Το ΜέΡΑ25 έχει αποδείξει ότι υπάρχει, εντός και εκτός της Βουλής, όχι για να αφομοιώσει, αλλά για να στηρίζει κινήματα, κινήσεις, συνδικάτα, ακόμα και κόμματα που αγωνίζονται έντιμα για τη ρήξη με την κλιματική καταστροφή, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, τη χειραφέτηση ανθρώπων που ζουν με τον φόβο των διακρίσεων κ.ο.κ.».

«Συστράτευση στον κοινό αγώνα»

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συστράτευση στον κοινό αγώνα, ενώ υπεραμύνθηκε των πλεονεκτημάτων του δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος κατέληξε: «Καλούμε όλες και όλους του αγωνιστικού χώρου σε μόνιμη, ουσιαστική συστράτευση στους δρόμους και οπουδήποτε απαιτούνται μικρές και μεγάλες ρήξεις, στην προεκλογική ζύμωση, προσφέροντας θέσεις στα ψηφοδέλτιά μας, ώστε να εκπροσωπήσουν αυτόνομα τον δικό τους χώρο - με όποιον τρόπο θέλουν να μας προτείνουν.  Να γιατί τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε το δημοψήφισμα. Το μήνυμά του παραμένει πάντοτε επίκαιρο.

Το δημοψήφισμα του 2015 απαιτεί να πασχίσουμε ώστε να γίνει, επιτέλους, ρήξη για πρώτη φορά. Το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει τον δρόμο του αγώνα και της ανυπακοής, τον δρόμο στη λαϊκή συστράτευση.  Δεν προτείνουμε το ανέφικτο - προτείνουμε στον προοδευτικό κόσμο της Ελλάδας το αναγκαίο, του οποίου η ώρα έχει έρθει - και το οποίο ξεκινά, εδώ, από τη δημοκρατική Κρήτη».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης και η βουλευτής ΜέΡΑ25 του Νότιου Τομέα Αθηνών, Σοφία Σακοράφα.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στην έρευνα

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου είχε συνάντηση με τον Σύλλογο Ερευνητών-Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στον συγκεκριμένο τομέα. Μετέπειτα, είχε συνάντηση εκ νέου στο «Μαρίνα» με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στην Κρήτη.

Το βράδυ της Τρίτης μετέβη στην Πύλη Βηθλεέμ, με σκοπό να παρακολουθήσει το “Mέta - μπουλούκι”. Στη συνάντηση με τους ερευνητές συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και κλιμάκιο στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε σε μια διαδικασία προλεταριοποίησης των ερευνητών για να παράγουν υπεραξίες του συστήματος που αλώνουν το πανεπιστήμιο.

«Θέλουμε πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι επιχείρηση», επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τους ερευνητές να συμφωνούν πως δεν πρέπει να μπει η ιδέα του εργοδότη, του μάνατζερ και του κέρδους στο πανεπιστήμιο. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ακόμη την ανάγκη να μην υπάρχουν παραδοτέα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου, να λαμβάνουν οι ερευνητές 1.500 ευρώ καθαρά και να έχουν ασφάλιση και η έρευνα να είναι αυτόνομη και εποπτευόμενη.

«Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ΙΕΚ με συνθήκες αγοραίες, ενώ τα παιδιά τους θα πηγαίνουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό σε άλλες συνθήκες», ανέφερε ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατέληξε πως «αυτό κάνει η κ. Κεραμέως, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News