Κρήτη: 7+1 εξωτικές παραλίες με τιρκουάζ νερά

Κρήτη
Κρήτη: 7+1 εξωτικές παραλίες με τιρκουάζ νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιρκουάζ νερά, βυθός σαν ενυδρείο, αμμόλοφοι και σπάνια παράκτια οικοσυστήματα δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον παράδεισό τους στην Κρήτη

Η μητέρα φύση ήταν πολύ γενναιόδωρη στη δημιουργία της Κρήτης. Το νησί είναι στολισμένο με φανταστικά τοπία και εξωτικές παραλίες. Από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι συναντά κανείς πολλές παραλίες με λευκή άμμο βαμμένη με ροζ αποχρώσεις λόγω των εκατομμυρίων θρυμματισμένων κοχυλιών. Τιρκουάζ νερά, βυθός σαν ενυδρείο, αμμόλοφοι και σπάνια παράκτια οικοσυστήματα δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον παράδεισό τους στην Κρήτη.  

Ας δούμε λοιπόν 7+1 από τις πιο εξωτικές και δημοφιλής παραλίες της Κρήτης που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. 

Παραλίες Κισάμου, Φαλάσαρνα  

Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας. Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες. 

Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα λίγο σπάνιο στη Δυτική Κρήτη το καλοκαίρι, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχειά Άμμος και είναι μια εξωτική πλατιά αμμουδιά με μήκος 1 χλμ. 

Παραλίες Μεσαράς, Μάταλα 

Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, εκεί όπου ο κάμπος της Μεσαράς συναντά τα Αστερούσια Όρη . Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα την πιο διάσημη παραλία του νότιου νομού Ηρακλείου. Φημίζεται για τις λαξευμένες σπηλιές στους βράχους και τους χίπις της δεκαετίας του '70. Βρίσκεται κοντά στη Φαιστό , το δεύτερο μεγαλύτερο παλάτι του μινωικού πολιτισμού .  

Βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας, η οποία σχηματίζει έναν κλειστό κόλπο με ωραία θέα στα νησιά Παξιμάδια. Υπάρχει μια όμορφη αμμουδιά μήκους 300μ, με ψιλό χαλίκι και κρυστάλλινα βαθιά νερά. Επιπλέον, ο βυθός της θάλασσας είναι αρκετά βραχώδης σε ορισμένα σημεία (ιδιαίτερα στο κεντρικό τμήμα του μπάχ) και τα κύματα είναι συνηθισμένα, λόγω των συχνών δυτικών ανέμων.  

Στο βόρειο τμήμα της παραλίας υπάρχει μια τεράστια σπηλιά, από την κορυφή της οποίας βουτούν κάποιοι. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, τουαλέτες, ντους, ναυαγοσώστη, πρώτες βοήθειες, γήπεδα beach volley, σνακ μπαρ, θαλάσσια σπορ, εκδρομικά σκάφη, κάμπινγκ κλπ. Γύρω από τα Μάταλα θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, διασκέδαση και φαγητό . Επίσης, μεγάλο μέρος της παραλίας καλύπτεται από αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Τα βράδια τα μπαράκια στην παραλία γεμίζουν με πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους. 

Παραλίες Αγίου Βασιλείου, Αμμούδι 

Το Αμμούδι είναι ένα σύμπλεγμα τριών κόλπων που βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Λευκόγεια, 32 χλμ νοτίως του Ρεθύμνου και 4 χλμ ανατολικά του Πλακιά, στην έξοδο του ρέματος Ελληνικού. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να οδηγήσετε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από τα Λευκόγεια ή από τον χωματόδρομο που οδηγεί ανατολικά από το Δαμνόνι. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από τα Λευκόγεια σταματάει στην πρώτη παραλία της περιοχής, το Μεγάλο Αμμούδι ή απλώς Αμμούδι. Είναι ελαφρώς οργανωμένη με ομπρέλες, ταβέρνα, κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και σχολή κατάδυσης. Χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη γλιστερή πλακούρα στο μέσο της παραλίας, αλλά στα άκρα έχει χοντρή λευκή άμμο. Κοντά  στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. 

Παραλίες Κισάμου, Μπάλος 

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο ης Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο. 

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών (τρηματοφόρων). Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στην παραλία έχει ξεπροβάλει πρόχειρη καντίνα και ομπρέλες. 

Παραλίες Μιραμπέλου, Βούλισμα  

Το Ίστρο(ν) βρίσκεται 12 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 22 χλμ βόρεια της Ιεράπετρας, στην περιφέρεια του Καλού Χωριού. Είναι κτισμένο σε εύφορη κοιλάδα με ελαιώνες που διαρρέει ο Καλός Ποταμός κι έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Η ανάπτυξη αυτή ήταν ευτυχώς ήπια, με κύριο μοχλό τις όμορφες ακρογιαλιές που βρίσκονται στους τρεις συνεχόμενους κόλπους του και την εύκολη πρόσβαση μέσω του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης. Οι παραλίες της περιοχής είναι το Καραβοστάσι, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Πηλός και η πιο διάσημη, το Βούλισμα.  

Το Βούλισμα βρίσκεται στο δεύτερο κατά σειρά κόλπο του Ίστρου και είναι γνωστό κι ως Χρυσή Άμμος. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης και φιγουράρει συχνά σε καρτ ποστάλ για το νησί. Διαθέτει μια υπέροχη αμμουδιά με άσπρη άμμο που της δίνει ένα υπέροχο εξωτικό γαλάζιο χρώμα. Είναι πολύ καλά οργανωμένη, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: λόγω του προσανατολισμού της συχνά τα κύματα μαζεύουν πολύ σκουπίδι και βρωμιά. Παρόλα αυτά, αν βρεθείτε εδώ τέτοια μέρα, μπορείτε να επιλέξετε τη μικρότερη αμμουδιά στα δυτικά του κόλπου, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη από τα κύματα και λιγότερο οργανωμένη. Πάνω από το Βούλισμα υψώνεται ο απόκρημνος λόφος Βρόκαστρο που βρίσκονται ερείπια Μινωικής πόλης. 

Παραλίες Κισάμου, Άσπρη Λίμνη 

Η Άσπρη Λίμνη αποτελεί μια από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Κρήτης, σχεδόν άγνωστη σε όλους. Βρίσκεται 500μ δυτικά της ιστορικής Μονής Χρυσοσκαλίτισσας και 70χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων.  

Οι χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στο γειτονικό εξωτικό Ελαφονήσι αγνοούν την ύπαρξη αυτού του μικρού επίγειου παράδεισου. Είναι μια πολύ μικρή ανοργάνωτη παραλία με λευκή άμμο, η οποία περιτριγυρίζεται από πολλούς βράχους που δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα και μια μικρή προστατευμένη λίμνη.  

Παραλίες Ντίας, Άγιος Γεώργιος 

Η Ντία είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται 12 μίλια βόρεια της πόλης του Ηρακλείου. Το καλοκαίρι εκδρομικά καϊκάκια και ιστιοφόρα διοργανώνουν καθημερινά ταξίδια στη Ντία, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το άγριο τοπίο του νησιού και να κάνει μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά της.  

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πρώτος κόλπος της Ντίας στα δυτικά, όπου υπάρχουν δύο σημεία με εξέδρες για να δένουν τα πλοιάρια και οι βάρκες. Η μία εξέδρα βρίσκεται κάτω ακριβώς από το γραφικό ξωκλήσι της Αναλήψεως με τη μπλε σκεπή. Όταν η Εκκλησία εορτάζει έρχονται πολλά πλοία από το Ηράκλειο, κάποιες φορές και τα μεγάλα πλοία της γραμμής Ηρακλείου – Πειραιά. Η θέα από την αυλή της προς το Ηράκλειο είναι φανταστική. Ακριβώς δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας φαίνονται ακόμη τα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας, ενώ δίπλα υπάρχει το καταφύγιο της Ντίας, όπου μπορείτε να μείνετε κατόπιν συνεννόησης με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. 

Η δεύτερη εξέδρα βρίσκεται στο σημείο που λειτουργούσε παλαιότερα η μοναδική ταβέρνα στο νησί και δίπλα σε μια μικρή παραλίτσα με άμμο και καταγάλανα νερά. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Ανάληψης και το καταφύγιο θα συναντήσετε δύο ακόμη καταπληκτικές παραλίες με άμμο. 

Παραλίες Αγίου Βασιλείου, Δαμνόνι  

Το Δαμνόνι βρίσκεται 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 5 χλμ ανατολικά του Πλακιά σε μια πεδιάδα με ελαιώνες που διαρρέουν ρέματα που μεταφέρουν νερό από το όρος της Κουρούπας. Η παραλία είναι σχετικά μεγάλη με όμορφα γαλαζοπράσινα νερά και χοντρή υπόλευκη άμμο. Εδώ θα βρείτε όλες τις υπηρεσίες μιας πολύ καλά οργανωμένης παραλίας, όπως ομπρέλες, snack bars, ντους, αποδυτήρια, θαλάσσια σπορ, σχολή κατάδυσης, μεγάλα ξενοδοχεία, ταβέρνες, κέντρο ιππασίας κλπ. Κοντά στο δυτικό άκρο της παραλίας, το περισσότερο οργανωμένο, υπάρχει το μικρό ποταμάκι Κοτσάρι με νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Το ανατολικό άκρο της παραλίας είναι πιο ήρεμο και επικοινωνεί με σύντομο χωματόδρομο με το Λευκογειανό Αμμούδι.  

Επίσης, αν προχωρήσετε μετά το δυτικό άκρο της παραλίας, μέχρι το λιμανάκι του Δαμνονίου, θα δείτε δύο πολύ όμορφους μικρούς κόλπους με άμμο και βραχάκια. Τα κτίρια που σήμερα λειτουργούν ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του λιμανιού ως αποθήκες και γραφεία (τελωνεία) όταν το οδικό δίκτυο δεν ήταν καθόλου ανεπτυγμένο και τα προϊόντα έφευγαν από τις ακτές με πλοιάρια. 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από creatanbeaches

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News