Κρήτη: Εργαζόμενοι χωρίς θωράκιση στην Επιθεώρηση Εργασίας - Έρμαια εργασιακής ζούγκλας (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Εργαζόμενοι χωρίς θωράκιση στην Επιθεώρηση Εργασίας - Έρμαια εργασιακής ζούγκλας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνδικαλιστές περιγράφουν ένα ζοφερό σκηνικό με ακραία ωράρια και ασφυκτική πίεση, την ώρα που σαν ανέκδοτο ακούστηκε η είδηση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε νέα Ανεξάρτητη Αρχή με θέση διοικητή ενώ στην ουσία λειτουργεί στο νησί χωρίς προσωπικό

Μεσαιωνικές είναι συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα στελέχη  της Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι πάνω από 11 στην Κρήτη που καλούνται να έχουν την ευθύνη χιλιάδων επιχειρήσεων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. 

Μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να μετατράπηκε σε νέα ανεξάρτητη αρχή, αλλά το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κάνει λόγο για «υπόθεση για γέλια».

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι υπάρχει και Επιθεώρηση Εργασίας στην Κρήτη που λειτουργεί μόνο με προϊσταμένη και χωρίς άλλο προσωπικό, τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί εργασιακή «ζούγκλα» και έχουν καταγραφεί δεκάδες παραιτήσεις λόγω των δύσκολων συνθηκών.

Εκατοντάδες παραιτήσεις σε ένα μήνα

Έπιασαν δουλειά αλλά άντεξαν μόλις ένα μήνα πριν παραιτηθούν και πάλι, ενδεικτικό της εργασιακής «ζούγκλας».

Μέσα σε ένα μήνα, 600 παραιτήσεις καταγράφηκαν στο νομό Ρεθύμνου,  σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο. 

Κι ενώ οι συνδικαλιστές περιγράφουν ένα ζοφερό σκηνικό με ακραία ωράρια και ασφυκτική πίεση, οι έλεγχοι αποτελούν είδος πολυτελείας, την ώρα που σαν ανέκδοτο ακούστηκε στα Εργατικά Κέντρα η είδηση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε νέα Ανεξάρτητη Αρχή με θέση διοικητή ενώ στην ουσία λειτουργεί στην Κρήτη χωρίς προσωπικό. 

Επιθεωρήσεις χωρίς…. επιθεωρητές, μακρινοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν χωρίς διαθέσιμο αυτοκίνητο και επιθεωρητές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αποτελούν την πραγματικότητα.

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης αφού μόλις μια χούφτα επιθεωρητών έχει την ευθύνη χιλιάδων επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο 5, στο Ρέθυμνο 1, στα Χανιά 3, στο Λασίθι 2 και ένας υπάλληλος. 

Το υπουργείο Εργασίας κάνει σχέδια επί χάρτου με αλλαγές και προοπτική ενδυνάμωσης της υπηρεσίας, ωστόσο οι συνθήκες στους εργασιακούς χώρους, γίνονται όλο και πιο αδυσώπητες με εξαντλητικά ωράρια, εξωφρενικά χαμηλούς μισθούς και με ρεπό με τα κιάλια…

Όσο η Επιθεώρηση Εργασίας δεν διαθέτει προσωπικό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ασυδοσία.

Κεντρική φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News