Πανελλαδικές 2022: Γιατί πέφτουν οι βάσεις - Οι εκτιμήσεις για κάθε επιστημονικό Πεδίο

Κρήτη
Πανελλαδικές 2022: Γιατί πέφτουν οι βάσεις - Οι εκτιμήσεις για κάθε επιστημονικό Πεδίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια σύμφωνα με τον Διευθυντή Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου, Μανόλη Μαυράκη

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάθε χρόνο είναι συγκεκριμένες: Ο αριθμός των υποψηφίων που διαγωνίζονται, ο αριθμός των εισακτέων, όπως ορίζεται από το Υπουργείο για κάθε τμήμα, η δυσκολία των θεμάτων και συνεπώς  η επίδοση των υποψηφίων στις εξετάσεις, και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία. Για φέτος η εικόνα των βάσεων θα διαμορφωθεί και εξαιτίας της αλλαγής στους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων που πλέον αφορά κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ξεχωριστά, και το οποίο υπολογίζεται σε συνάρτηση με τις επιδόσεις των μαθητών στα  εξεταζόμενα μαθήματα.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη κυρίως τις επιδόσεις των υποψηφίων και τα στατιστικά που έδωσε το Υπουργείο πριν λίγες μέρες, αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν ανά πεδίο, καταλήγουμε με σχετική ασφάλεια στις εξής προβλέψεις, αναφέρει ο Μανόλης Μαυράκης, Φιλόλογος, Διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου και Πιστοποιημένος Σύμβουλος Προσανατολισμου & Υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμου του Φροντιστηρίου:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται αισθητή πτώση των βάσεων, που οφείλεται  κυρίως στη  θεαματική μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους (-19% από πέρυσι).

Παρά το γεγονός  ότι οι μέσοι όροι των υποψηφίων φέτος είναι λίγο καλύτεροι από πέρσι, αναμένεται πτώση που θα ξεκινήσει από 200 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα (περιφερειακά τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας κ.α.) και θα υπερβεί τα 600 μόρια στα τμήματα «μεσαίας ή χαμηλής» ζήτησης ιδίως της περιφέρειας.

Στο 2ο Πεδίο των Θετικών Σπουδών οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά θα προσδιορίσουν τις πτωτικές τάσεις. Και οι μέσοι όροι της Φυσικής είναι χαμηλότεροι από την περσινή χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, η μεγάλη ζήτηση στα υψηλόβαθμα τμήματα δεν θα επιτρέψει πάρα ελάχιστη πτώση, ίσως λίγων δεκάδων μορίων.

Σε τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης η πτώση δεν θα υπερβαίνει τα 300 μόρια.

Οι λιγότεροι υποψηφίου στο 2ο Πεδίο (500 μαθητές λιγότεροι) για τη φετινή χρονιά, συντείνουν στις πτωτικές , έστω και μικρές, τάσεις.

Στο 3ο Πεδιο των Σπουδών Υγείας, η εικόνα είναι πιο συνθέτη.

Σε σχέση με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οι μέσοι όροι στα μαθήματα κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.  Όμως οι επιδόσεις των «Αρίστων» του Πεδίου κινήθηκαν πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε   μικρή πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές , όπως τις Ιατρικές. Πτώση από 100 έως 200 μόρια στις Ιατρικές λοιπόν, με μεγαλύτερη σε αυτές της περιφέρειας.

Άλλαξε και η βαρύτητα των μαθημάτων στο πεδίο,  με «αποδυνάμωση» της Βιολογία σε αρκετές περιπτώσεις,  που οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.

Παρά την μικρή αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου στις σπουδές Υγείας, η πτωτική εικόνα δεν θα ανατραπεί και θα αφορά την πλειοψηφία των τμημάτων του πεδίου .

Στο 4ο Πεδίο, στις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής είναι δυσκολότερες οι προβλέψεις.

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε διπλή εικόνα: Μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν μεγάλο συντελεστή στο μάθημα των Μαθηματικών και της Οικονομίας, καθώς οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες, αλλά και  άνοδος  στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες, καθώς οι μέσοι όροι στο μάθημα της Πληροφορικής και της Γλώσσας είναι αρκετά καλύτεροι.

Τμήματα έχουν μεγάλο  συντελεστή στο μάθημα της Πληροφορικής δεν αποκλείεται να σημειώσουν  σημαντική  άνοδο.

Στο συγκεκριμένο πεδίο τις ανοδικές τάσεις ευνοεί και η αύξηση των υποψηφίων για την φετινή χρονιά, κατά 900 άτομα!

Σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια που αφορούν τα ΕΠΑΛ,  αναμένεται πτώση  σε όλους τους τομείς,  η οποία σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι μεγάλη.

Σε αυτό συντείνουν δύο σοβαροί παράγοντες.

Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι παύουν τα μαθήματα ειδικότητας, τα οποία χαρακτηρίζονται εύκολα, να έχουν μεγάλους συντελεστές και «αναβαθμίζονται» αντίστοιχα τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, στα οποία παραδοσιακά οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έχουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Ο δεύτερος λόγος που θα οδηγήσει σε πτώση βάσεων είναι ο μειωμένος αριθμός υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ, κατά 9%.

Αναμένοντας τις βάσεις εισαγωγής,  να ευχηθούμε μηχανογραφικά δελτία που να αποτυπώνουν τις αληθινές προτιμησεις των υποψηφίων, μακριά από τις προβλέψεις για τις  βάσεις. Τα μόρια και οι περσινές βάσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κριτήριο επιλογής σπουδών. Τα παιδιά μας θέλουμε να σπουδάσουν ό,τι τους ταιριάζει και τους αφορά για να είναι χαρούμενα στη ζωή τους!

Φροντιστήρια Πουκαμισάς Ηρακλείου. Μινωταύρου 14- Τηλ. 2810 245300

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News