Ηράκλειο: Μάχη για να μη μας φάνε τα κουνούπια

Κρήτη
Ηράκλειο: Μάχη για να μη μας φάνε τα κουνούπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ενημερώνουν την Περιφέρεια, όπου υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί, καλεί τους πολίτες ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου

«Θα μας φάνε τα κουνούπια φέτος», λένε κάτοικοι του Ηρακλείου από διάφορες περιοχές, εκτιμώντας πως το πρόβλημα των κουνουπιών, προφανώς και για λόγους θερμοκρασίας και γενικότερα περιβαλλοντικούς, είναι αυτό το καλοκαίρι πιο έντονο σε σχέση με πέρυσι. «Γίνεται κανονικά η καταπολέμηση των κουνουπιών», διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, που καλεί τους κατοίκους, που ενδεχομένως εκεί που μένουν να διαπιστώνουν αυξημένο πληθυσμό, να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα της Περιφέρειας Κρήτης και να ενημερώνουν, ώστε αμέσως μετά να πάνε τα συνεργεία και στην περιοχή τους και να ψεκάσουν.

«Υπάρχει πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται μέσα από αυτό. Γίνονται ψεκασμοί, λοιπόν, προγραμματισμένα και όπου βέβαια ζητηθεί. Όπου εντοπιστεί εστία. Ή από τους πολίτες, όπου κρίνουν ότι χρειάζεται ψεκασμός, που μπορούν να επικοινωνούν με την ανάδοχο εταιρεία στα τηλέφωνα 800 11.24.424 και 2310/678.910. Η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά», λέει χαρακτηριστικά στη «ΝΚ» ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, «δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Είχαμε πριν από περίπου ένα μήνα πρόβλημα στις Τρεις Βαγιές, όπου όμως δεν ήταν κουνούπια, αλλά κάποια άλλα έντομα που δεν τσιμπάνε. Βέβαια, γενικότερα προβλήματα έχουμε σε περιοχές παράκτιες και σε περιοχές με βλάστηση, όπως και στην ενδοχώρα. Επικοινωνεί μαζί μας ο κόσμος και μας λέει “έχουμε κουνούπια εδώ”. Εμείς τότε δίνουμε τα τηλέφωνα με τα οποία επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι και έχουν άμεση ανταπόκριση από την εταιρεία αυτή, που πραγματικά είναι πάρα πολύ καλή. Και παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά».

Σε εγρήγορση

Ο Νίκος Συριγωνάκης, τέλος, καλεί τον κόσμο να είναι πάντα σε εγρήγορση. «Συνήθως εντοπίζεται πληθυσμός εκεί όπου βρίσκονται λιμνάζοντα νερά. Μια γλάστρα με νερό να έχουμε ξεχάσει, είναι και εκεί μια εστία για τα κουνούπια. Όπου εντοπίζεται λοιπόν εστία και μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε άμεσα».

Να υπενθυμίσουμε ότι το διήμερο Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου η Περιφέρεια Κρήτης είχε διοργανώσει στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το νησί. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, την όχληση και τον κίνδυνο που προκαλούν τα τσιμπήματα.

Στο περίπτερο της εκδήλωσης βρισκόταν εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας που ενημέρωνε τους πολίτες για θέματα που αφορούν στα κουνούπια, τη βιολογία τους, τα στάδια εξέλιξής τους, τον πολλαπλασιασμό τους και κυρίως την προστασία από αυτά, ενώ μοιράστηκε και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Υπήρχε μάλιστα και δράση ενημέρωσης σχεδιασμένη για παιδιά, με την παρουσία ξυλοπόδαρων, ενώ οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ειδικά κατασκευασμένο ενυδρείο με ζωντανές προνύμφες κουνουπιών, καθώς και έντομα κουνουπιών με τη χρήση στερεοσκοπίου.

Τη διοργάνωση ανέλαβε και έφερε σε πέρας η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.

Λόγω κλιματικής αλλαγής - Κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, τον κίνδυνο να βρεθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιμέτωπος με την ελονοσία τις επόμενες δεκαετίες, λόγω κλιματικής αλλαγής και αύξησης των κουνουπιών από την αντίστοιχη άνοδο της θερμοκρασίας, επισημαίνει έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί ως το 2050 κατά 50%, ωστόσο θα βρεθεί υπό τον κίνδυνο της ελονοσίας. Στην έρευνα εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες και οι περιοχές στις οποίες θα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης για το ανωφελές κουνούπι (Anopheles sacharovi), που μεταδίδει το παράσιτο της ελονοσίας.

«Αυτό που βλέπουμε συστηματικά και είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι γενικά η περιοχή της Μεσογείου είναι hot spot κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου διαπιστώνουμε ότι την περίοδο 2041-2060, σύμφωνα με το μετριοπαθές από τα δύο σενάρια που εξετάσαμε, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με την παρούσα περίοδο. Παράλληλα, ο πληθυσμός υπό τον κίνδυνο της ελονοσίας θα αυξηθεί κατά 50% τουλάχιστον. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα νοσήσουν, αλλά ότι θα ζουν σε περιοχές που, αν υπάρξει ένα κρούσμα, το περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό για τη μετάδοσή της, καθώς εκεί θα βρίσκεται το κουνούπι που τη μεταδίδει», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία-Χαρά Καρυπίδου, συνεργάτρια και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News