Κρήτη: Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά - Πώς τοποθετούνται οι βουλευτές του Ηρακλείου

Κρήτη
Κρήτη: Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά - Πώς τοποθετούνται οι βουλευτές του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πυρά» από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα ανεπαρκή όπως λένε μέτρα – Παγκόσμιο το πρόβλημα, υποστηρίζουν οι «γαλάζιοι»

Η ακρίβεια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ένα πρόβλημα που, πέραν των οικονομικών προεκτάσεων, θα έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Ο πληθωρισμός ως οικονομικό μέγεθος σημαίνει την αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, είναι ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς είναι απτό και ορατό στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Το ζήτημα είναι πώς το διαχειρίζεται η εκάστοτε πολιτική εξουσία και πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» συνομίλησε με βουλευτές του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι απάντησαν στο ερώτημα πώς αξιολογούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς πάνω στο ζήτημα της ακρίβειας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης υποστήριξε πως είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ανακούφισης των πολιτών, με την πολιτική της επιλογή να είναι οι αδύναμοι.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν τα “πυρά” τους έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Οι απαντήσεις που έδωσαν είναι ενδεικτικές στο πώς αξιολογεί ο εκάστοτε βουλευτής τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της ακρίβειας.

Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου - «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο»

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα της ακρίβειας, που είναι παγκόσμιο και πλήττει όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Η Ελλάδα ανήκει σε αυτές. Είναι μέρος των διασυνδεδεμένων αγορών και επηρεάζεται άμεσα από τις ελλείψεις βασικών αγαθών και τις δυσλειτουργίες των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Συνεπώς, σε πρώτο επίπεδο επιχειρεί να συμβάλει με προτάσεις σε κοινές λύσεις. Π.χ. η πρόταση για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου βρίσκεται στο τραπέζι και κερδίζει υποστηρικτές. Πρόσφατα τον Μάριο Ντράγκι... Υπάρχουν κι άλλες...

Σε δεύτερο επίπεδο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις ενός προβλήματος που δε λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη με μαγικό τρόπο. Γι’ αυτό και μιλάμε για πολιτικές ανακούφισης. Κι εκεί αναπόφευκτα δημιουργούνται προτεραιότητες. Είναι πολιτική επιλογή, προτεραιότητα να έχουν οι αδύναμοι. Και στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική απόφαση είναι για στοχευμένα μέτρα, όχι οριζόντια με δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολο αποτέλεσμα. Η πολιτική επιλογή με βρίσκει σύμφωνο και ηθικά και κοινωνικά και οικονομικά και πολιτικά. Από ’κει και πέρα, το θέμα δεν είναι πώς αξιολογώ εγώ τον τρόπο διαχείρισης της ακρίβειας, αλλά πώς θα τον αξιολογήσουν οι πολίτες όταν θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη και θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα: σιγουριά ή αβεβαιότητα;».

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου - «Ελάχιστα... και αυτά με καθυστέρηση»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφόρησε προκλητικά, όταν προειδοποιούσαμε από το καλοκαίρι του 2021 γι’ αυτό που βλέπαμε να έρχεται: Ένα “τσουνάμι” ακρίβειας και ανατιμήσεων. Υποτίμησαν τα δεδομένα - θυμόμαστε άλλωστε δηλώσεις όπως αυτές του κ. Γεωργιάδη, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021 θα έχουν εξαφανιστεί οι αυξήσεις - και παρέμειναν θεατές των εξελίξεων επί σειρά μηνών. Ακόμα όμως και τώρα, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, με τη χώρα μας να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, σε ρεύμα, βασικά είδη διατροφής, καύσιμα κ.λπ., αρνούνται να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που θα προστατέψουν το εισόδημα των καταναλωτών. Το εισόδημα που εξανεμίζεται στα μέσα του μήνα. Ή τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων, που βλέπουν νέα χρέη να συσσωρεύονται, την ώρα που οι τζίροι τους μειώνονται.

Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η πάταξη της αισχροκέρδειας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ζει σε έναν δικό του κόσμο, όπου όλα είναι “αγγελικά πλασμένα”. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά, έπραξε τα ελάχιστα, κι αυτά με καθυστέρηση. Δεν ενδιαφέρεται; Δεν μπορεί; Ό,τι κι αν ισχύει, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Όπως και η λύση: Πρέπει να φύγει!».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου - «Λεηλατείται το εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας»

«Η κοινωνία είναι αποδέκτης της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την ακρίβεια. Η σοβαρή κρίση, σε οικονομικό, επισιτιστικό, ανθρωπιστικό, ενεργειακό επίπεδο, έχει κλονίσει συθέμελα την κοινωνία, η οποία χρεώνεται τις επιπτώσεις της παταγώδους αποτυχίας της διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι εφαρμοσμένες πολιτικές της Ν.Δ. έχουν αποδείξει αρχικά ότι όχι μόνο δεν αναχαιτίζουν το κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, αντιθέτως θα λέγαμε στρώνουν το έδαφος για να “ανθίσει” ακόμα περισσότερο η σοβαρή κρίση. Τι ακριβώς όμως έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης για τη διαχείριση της ακρίβειας;

Ταυτόχρονα πολλά και τίποτα απολύτως. Πολλά για τις μεγάλες εταιρείες, των οποίων την αισχροκέρδεια ευνόησε εις βάρος των φορολογουμένων, μη θέτοντας πλαφόν και καθυστερώντας τη φορολόγηση στα υπερκέρδη. Λίγα για την κοινωνία, αφού αρχικά επέβαλε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, προκαλώντας κυριολεκτικά έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δε φρόντισε να παρέμβει με ρεαλιστικά μέσα και τρόπους για να βοηθήσει τους πολίτες, οι οποίοι εδώ και δέκα μήνες λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καλούνται να τους πληρώνουν διπλά και τριπλά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος. Ταυτόχρονα, υποχρεούνται να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα, βασικά είδη και υπηρεσίες, με παράλληλη στασιμότητα των μισθών και τις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα και σήμερα αρνείται να ακολουθήσει το θετικό παράδειγμα άλλων χωρών, που έχουν καταφέρει να μετριάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών ενέργειας στην κοινωνία, προβαίνοντας σε γενναίες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, σε καθιέρωση πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας και σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Η άρνηση αυτή τού κ. Μητσοτάκη έχει ως αποτέλεσμα το εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας να λεηλατείται και οι πολίτες να βυθίζονται στην απαισιοδοξία, αγωνιώντας για το πώς θα βιοποριστούν».

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου - «Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

«Μόνο ως εγκληματικοί για την κοινωνία μπορούν να χαρακτηριστούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της ακρίβειας, που πλέον πλήττει μαζικά τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, τα οποία αδυνατούν να καλύψουν βασικά έξοδα διαβίωσης. Ακόμη και μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά στη βασικότερη απαίτηση που συνεχώς απευθύνουμε: για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα! Για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα! Για πλαφόν στις τιμές!

Όλοι οι δείκτες δείχνουν την παταγώδη και εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης: Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον ΟΟΣΑ στον ενεργειακό πληθωρισμό, έχει την 5η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο, έχει τη χειρότερη σχέση μεταξύ κόστους καυσίμων και μισθού στην Ευρώπη, είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή!

Αντί ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να φροντίσουν να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, τι έκαναν; Εξασφάλισαν μισθό 360.000 τον χρόνο στον διοικητή της ΔΕΗ. Ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση με μεσοσταθμικό κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο. Προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις 7 δισ. Άφησαν ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε ένα ορατό φάσμα εκτεταμένης ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους και εκλεκτούς. Τα όρια έχουν από καιρό ξεπεραστεί. Η επιβίωση και τα συμφέροντα της κοινωνίας απαιτούν άλλες λύσεις: Μια πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα προχωρήσει σε όφελος της κοινωνίας και του τόπου. Με δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και με τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας».

Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου - «Καθυστερημένα και απόλυτα ανεπαρκή τα μέτρα»

«Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι καθυστερημένα και απόλυτα ανεπαρκή. Δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια της ακρίβειας, αφήνουν στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των ισχυρών και κινούνται στη λογική ευκαιριακών επιδομάτων, που δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες.

Η πληθωριστική κρίση έχει ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και 10 μήνες και με τις αυξήσεις στην ενέργεια, έγκαιρα προτείναμε πλαφόν στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα, ώστε να μη μεταδοθεί το κύμα ακρίβειας, όπως δυστυχώς συνέβη σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες για τα οποία απαιτείται πλέον μείωση ΦΠΑ. Τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεινοπαθούν, η αγροτική παραγωγή και οι υπηρεσίες έχουν πλέον ανυπέρβλητα κόστη.

Έχουμε μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη τιμές στη βενζίνη, ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι κατά 45% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση αδυνατεί αλλά και δε θέλει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και την ακρίβεια.

Αφήνει άθικτο τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ, που έχει υπεραπόδοση και μέρος μόνο των εσόδων επιστρέφεται στους πολίτες με τη μορφή επιδομάτων. Την ίδια ώρα, τα υπερκέρδη των ολίγων αυξάνονται και το εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας εξανεμίζεται. Η δημόσια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους προέδρους ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητές της.

Χρειάζεται άλλη διακυβέρνηση και σχέδιο με προοπτική για ανάκαμψη και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πολιτών, και μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι αυτό μπορεί να προκύψει μόνο με την καθοριστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατικής του πρότασης, για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου - «Ανακυκλώνουν τη φτώχια»

«Η ακρίβεια “καλπάζει” και η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδόματα, που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα. Πρόκειται για “ψίχουλα”, που αποφασίστηκαν εφόσον διαπιστώθηκε ότι η υπεραπόδοση της φορολογίας τον Μάη δημιούργησε τον περιβόητο “δημοσιονομικό χώρο”, που έζησε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια με τα απαράδεκτα “πρωτογενή πλεονάσματα” της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί ομολογία ότι τα παίρνει από τη μια τσέπη, ταράζοντας στους φόρους τη λαϊκή οικογένεια, και της επιστρέφει ένα μικρό μόνο μέρος ως “επιδότηση” για την ακρίβεια, που δε φτάνει ούτε για “ζήτω”.

Απογειώνει τον εμπαιγμό, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι “η ακρίβεια είναι εισαγόμενη” ή ότι “προέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία”, για να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Επικαλείται τις “αντοχές της οικονομίας” για να δικαιολογήσει τα αστεία ποσά που δίνει, αποκρύπτοντας ότι “αντοχές της οικονομίας” σημαίνει ενίσχυση των μονοπωλίων για τις περιβόητες “πράσινες” μπίζνες.

Το “πρόβλημα” επομένως - της Ν.Δ. σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως - δεν είναι η “αδικία”, τάχα, των “οριζόντιων μέτρων”, αλλά ότι ανακυκλώνουν τη φτώχια χωρίς να προσφέρουν ούτε μια μικρή ανάσα, για να μπορεί το “κεφάλαιο” να απολαμβάνει το “καρβέλι” ολόκληρο, με προνόμια, φοροαπαλλαγές και “ζεστό” κρατικό-κοινοτικό χρήμα, πακτωλό δισ. για τις νατοϊκές ανάγκες.

Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχιας. Οι αιτίες βρίσκονται στην “απελευθέρωση της ενέργειας”, στην πολιτική “της πράσινης μετάβασης της Ε.Ε.”, στις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στις κυρώσεις στη Ρωσία που όλοι υποστηρίζουν, στο σύνολο της βάρβαρης πολιτικής που φορτώνει τον λαό με νέα βάρη και ανασφάλεια.

Πραγματική ανακούφιση για τον λαό αποτελεί η τροπολογία του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια, καθώς και του χρηματιστηρίου ενέργειας».

Γιώργος Λογιάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Ηρακλείου - «Οι τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό»

«Ακρίβεια σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη τού κάθε πολίτη μειώνεται. Όσο πιο εξασθενημένη είναι μια οικονομία, τόσο πιο ευάλωτη είναι στις κρίσεις, όπως σήμερα της ακρίβειας. Οι τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό. Συντάξεις και μισθοί μειώθηκαν, εργασιακές σχέσεις απορρυθμίστηκαν, η ανεργία αυξήθηκε, η ακίνητη περιουσία των πολιτών εκποιείται στα funds μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”, τα “κόκκινα” δάνεια αυξάνονται, όλη η δημόσια περιουσία εκχωρήθηκε στους Θεσμούς. Το δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας απαξιώνεται και ιδιωτικοποιείται.

Υπέρογκοι φόροι στα πάντα συμπιέζουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των πολιτών, με την κατηφόρα δυστυχώς να μην έχει τέλος. Όλα αυτά δεν μπορούμε να μην τα συναξιολογήσουμε από την τωρινή επιδείνωση της καθημερινότητας και της ακρίβειας. Ενεργειακά πλήρως εξαρτημένοι, ενώ θα έπρεπε, αν δεν ακολουθούσαν τα συμφέροντα των ολιγαρχών και των πετρελαιάδων, να είχαν αναπτύξει μια πολιτική για τις ΑΠΕ, όπως ήδη γίνεται στη Γερμανία με φωτοβολταϊκά στις στέγες ή στη Σκοτία με υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ή ακόμα να αναπτύξουν ένα καλό και εύχρηστο σύστημα μέσων μαζικής συγκοινωνίας. Ακόμα και στον πρωτογενή τομέα έχουμε εξάρτηση και εισάγουμε αμπελόφυλλα από την Κίνα σήμερα.

Η διατήρηση του χρηματιστηρίου ενέργειας διογκώνει την ακρίβεια και το άνοιγμα της “ψαλίδας”. Την ίδια ώρα, λανθασμένα η κυβέρνηση έκρινε και έλεγε ότι το πρόβλημα θα είναι σύντομο και μικρής έντασης.

Τα όποια επιδόματα δεν αμβλύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως είναι δανεικά, τα οποία θα πληρωθούν πάλι από τον λαό με περαιτέρω λιτότητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News