Κορωνοϊός: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα και οι νοσηλείες στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα και οι νοσηλείες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι νοσηλείες στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες των ασθενών κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου συγκριτικά με τα στοιχεία της Τετάρτης 29 Ιουνίου. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 111 ασθενείς και την Τετάρτη νοσηλεύονταν 111.

Πιο αναλυτικά, από τους 111 ασθενείς, οι 104 βρίσκονται σε κλινική Covid και 7 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά οι νοσηλείες στο νησί:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 27 ασθενείς, 25 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 17 ασθενείς, 15 σε κλινική Covid και 2 σε ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 33 ασθενείς, 30 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και 2 διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 11 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 7 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 9 ασθενείς σε κλινική Covid.

Σε πανελλαδικό επίπεδο

Χθες Τετάρτη 29 Ιουνίου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 95 (57.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 221 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα στην Κρήτη

Σταθερά τετραψήφια και χθες Τετάρτη 29 Ιουνίου τα κρούσματα στην Κρήτη, όπου ανακοινώθηκαν 1.604 νέες μολύνσεις κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 834 νέα κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 193, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 157 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 420. Μάλιστα, και σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός ήταν ξανά πενταψήφιος, με 16.115 νέα κρούσματα.

Πού γίνονται rapid tests

Σήμερα Πέμπτη, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλο το νησί, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες

Συγκεκριμένα:

  • Ρέθυμνο: Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, στην Ηγ. Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Χανιά: αίθριο Δημαρχείου Χανίων (Κυδωνίας 29), από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη, από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Ηράκλειο: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., Isobox στο προαύλιο 7ης ΥΠΕ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., και στη Χερσόνησο, στο Αγροτικό Ιατρείο Γουρνών, από 9:30 π.μ. έως 2:30 μ.μ.
  • Λασίθι: παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ. και Δημαρχείο Ιεράπετρας, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς

Η γερμανική BioNTech, συνεργάτης της Pfizer στα εμβόλια κατά της COVID-19, ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διενεργούν σε ανθρώπους τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς που προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορωνοϊών.

Η πειραματική τους εργασία σε εμβόλια που ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση περιλαμβάνει ενισχυτικά εμβόλια Τ-κυττάρων, σχεδιασμένα να προστατεύουν κυρίως από σοβαρές ασθένειες εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, και εμβόλια κατά κάθε είδους κορωνοϊού που προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των ιών και των παραλλαγών τους.

Σε διαφάνειες παρουσίασης που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της BioNTech για την ημέρα των επενδυτών της, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανέφερε ότι στόχος της είναι να «παρέχει διαρκή προστασία κατά της παραλλαγής».

Οι δύο εταίροι, κατασκευαστές του πιο ευρέως χρησιμοποιουμένου εμβολίου κατά της COVID-19 στον δυτικό κόσμο, συζητούν αυτή τη στιγμή με τις ρυθμιστικές Αρχές βελτιωμένες εκδόσεις του υπάρχοντος εμβολίου τους για καλύτερη προστασία από την παραλλαγή “Όμικρον” και τις υποπαραλλαγές της.

Η επίμονη μετάλλαξη του ιού σε νέες παραλλαγές, που διαφεύγουν πιο εύκολα της προστασίας των εμβολίων, καθώς και η εξασθένιση της ανθρώπινης ανοσολογικής μνήμης, συνέτειναν στην επείγουσα ανάγκη για την αναζήτηση από εταιρείες, κυβερνήσεις και φορείς υγείας πιο αξιόπιστων εργαλείων προστασίας.

Ως μέρος μιας ώθησης για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της για τις μολυσματικές ασθένειες, η BioNTech είπε ότι εργάζεται ανεξάρτητα πάνω σε αντιβιοτικά ακριβείας που σκοτώνουν υπερμικροβακτήρια, τα οποία έχουν γίνει ανθεκτικά στα διαθέσιμα επί του παρόντος αντιλοιμώδη.

Η BioNTech, η οποία δεν είπε πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα τεστ, βασίζεται στην τεχνολογία της PhagoMed, την οποία απέκτησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κατασκευαστής αντιβιοτικών με έδρα τη Βιέννη έχει κάνει εργασίες πάνω σε ένζυμα που παράγονται από ιούς που σκοτώνουν τα βακτήρια, τα οποία διαπερνούν το βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα.

Οι ερευνητές δημόσιας υγείας ανέφεραν ότι ο συνδυασμένος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε σχεδόν 70.000.

Συναγερμός για την επέλαση της Όμικρον 4 και 5 από τον ΠΟΥ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη, καθώς χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου για τη νέα διασπορά, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον” 4 και 5. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, καταγράφεται αύξηση των συνολικών παγκόσμιων κρουσμάτων κατά 20% λόγω της “Όμικρον” 4 και “Όμικρον”, ενώ συμπλήρωσε πως η ικανότητα παρακολούθησης της COVID-19 απειλείται.

«Οι αναφορές και οι γονιδιωματικές αλληλουχίες μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε το στέλεχος “Όμικρον” και να αναλύσουμε τις μελλοντικές αναδυόμενες παραλλαγές», είπε. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε 3 από τις 6 περιφέρειες του ΠΟΥ, παρόλο που ο παγκόσμιος αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός. Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των υποπαραλλαγών “Όμικρον” 4 και 5, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέρθηκε και στην ευλογιά των πιθήκων, εκφράζοντας την ανησυχία πως μπορεί να μεταδοθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η Νιγηρία, η οποία παλεύει με μια επιδημία ευλογιάς των πιθήκων από το 2017, έχει αναφέρει περισσότερα κρούσματα φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιδημία φτάνει ή ξεπερνά τις προηγούμενες κορυφές. Επιπλέον, ο ιός έχει πλέον εντοπιστεί σε 50+ νέες χώρες και η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο ίδιος τόνισε: «Ανησυχώ για τη συνεχιζόμενη μετάδοση, διότι αυτό θα υποδήλωνε ότι ο ιός εδραιώνεται και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ανοσοκατεσταλμένων και των εγκύων γυναικών».

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News