Τηλεφωνικές απάτες: Μπαράζ περιστατικών στην Κρήτη - Πώς δρουν οι θρασύτατοι απατεώνες

Κρήτη
Τηλεφωνικές απάτες: Μπαράζ περιστατικών στην Κρήτη - Πώς δρουν οι θρασύτατοι απατεώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτήδειος παρίστανε μέχρι και τον διοικητή της Αστυνομίας για να αποσπάσει χρήματα - Οι περιπτώσεις φαρμακοποιού και του «μαϊμού» λογιστή

Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά με «πρωταγωνιστές» θρασύτατους απατεώνες, οι οποίοι επιχειρούν - με διάφορες προφάσεις - να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από συντοπίτες μας. Τα κρούσματα ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησης συμπολιτών μας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε όλη την Κρήτη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χθες έλαβε χώρα νέα απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από άτομο το οποίο δε δίστασε να προσποιηθεί ότι είναι ο διοικητής της Αστυνομίας!

Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε Κρητικιά εργαζόμενη, ενημερώνοντάς την ότι δήθεν η κόρη της είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, τραυματίζοντας μάλιστα ένα μωρό. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο επιτήδειος φέρεται να γνώριζε το όνομα της κόρης της γυναίκας την οποία κάλεσε. Ευτυχώς, πάντως, ο συγκεκριμένος απατεώνας έγινε αντιληπτός από τη συντοπίτισσά μας, η οποία δεν... «ψάρωσε» και του έκλεισε το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την ίδια, το τηλεφώνημα που δέχτηκε έγινε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού της. «Ήξερε το μικρό όνομα της κόρης μου. Μου είπε ότι η Κ. τράκαρε και χτύπησε ένα μωράκι στο κέντρο του Ηρακλείου! Μάλιστα, στη γραμμή ακουγόταν κι ένα μωρό το οποίο έκλαιγε!», ανέφερε αρχικά η γυναίκα.

Όπως επισήμανε η καταγγέλλουσα, όταν εκείνη ρώτησε τον άνθρωπο που ήταν στην άλλη “άκρη” της γραμμής ποιος είναι, αυτός της απάντησε: «Ο διοικητής της Αστυνομίας!». Ευτυχώς, παρά την αρχική αναστάτωσή της, η καταγγέλλουσα αντέδρασε ψύχραιμα, ενθυμούμενη ότι η κόρη της δε βρισκόταν στο κέντρο της πόλης κι έκλεισε αμέσως το τηλέφωνο.

Η περίπτωση του φαρμακοποιού

Τα κρούσματα ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών απατών, σε επίπεδο Κρήτης, έχουν πληθύνει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Είτε παριστάνοντας τους λογιστές, είτε κρατικούς λειτουργούς, είτε... υποψήφιους πελάτες, οι επιτήδειοι επιχειρούν - χρησιμοποιώντας κάθε λογής ευφάνταστους ή και όχι τρόπους - να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα που βάζουν στο στόχαστρό τους.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας φαρμακοποιός στο Ρέθυμνο είδε από τη μια στιγμή στην άλλη να εξαφανίζεται το ποσό των 3.500 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό! Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο απατεώνας που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εν λόγω φαρμακοποιό προσποιήθηκε πως ήταν ο... αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Βαγγέλης Αλεβυζάκης, ο οποίος δήθεν ζητούσε να προμηθευτεί σκευάσματα για τους κρατούμενους της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ο φαρμακοποιός, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επιτήδειο, δεν αντιλήφθηκε ότι έχει να κάνει με απατεώνα. Ως αποτέλεσμα φέρεται να πείστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και να έδωσε στον άγνωστο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα για την παροχή των φαρμάκων. Εντούτοις, αντί να εισπράξει χρήματα, είδε να κάνουν «φτερά» από τον λογαριασμό του περίπου 3.500 ευρώ.

Όταν ο φαρμακοποιός συνειδητοποίησε το τι είχε συμβεί, ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στα ίχνη του επιτήδειου.

Ο «μαϊμού» λογιστής

Πριν από μερικές εβδομάδες, εξάλλου, μία 58χρονη γυναίκα ξεγελάστηκε από άτομο το οποίο, προσποιούμενο τον λογιστή, την προσέγγισε τηλεφωνικά με πρόσχημα τη δήθεν επιδότηση ρεύματος. Ωστόσο, αντί να λάβει την επιδότηση, η 58χρονη είδε να κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό της λογαριασμό το ποσό των 18.000 ευρώ.

Ο «μαϊμού» λογιστής κάλεσε τηλεφωνικά την 58χρονη. Ο επιτήδειος φέρεται να της είπε ότι δικαιούται λαμβάνειν επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 600 ευρώ. Κατόπιν, φέρεται να έπεισε την ανυποψίαστη συμπολίτισσά μας να κάνει μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτου ατόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 58χρονη όντως προέβη στην εν λόγω μεταφορά, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία e-banking. Από τη συγκεκριμένη απάτη, η γυναίκα έχασε 18.000 ευρώ που είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό!

Όταν η 58χρονη αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης, ενημέρωσε τις Αρχές, στις οποίες κατήγγειλε το συμβάν. Η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά την υπόθεση, προκειμένου να φτάσει στα ίχνη του απατεώνα.

Οι δήθεν παραγγελίες- Στο στόχαστρο και οι πρατηριούχοι

Οι δράστες των ηλεκτρονικών απατών που λαμβάνουν χώρα με μεγάλη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, δεν εστιάζουν σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων.

Σε επίπεδο Ηρακλείου μπήκαν στο «στόχαστρο» απατεώνων και οι βενζινοπώλες: Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου, δέχτηκαν τηλεφωνήματα από επιτήδειους με πρόσχημα δήθεν την παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων. Τις εν λόγω περιπτώσεις είχε επιβεβαιώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και ο ίδιος δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο απατεώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News