Κρήτη: Εκτός σχεδιασμού το εργοστάσιο καύσης αποβλήτων - Έντονη αντίδραση της Περιφέρειας

Κρήτη
Κρήτη: Εκτός σχεδιασμού το εργοστάσιο καύσης αποβλήτων - Έντονη αντίδραση της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρος ως προς τη θέση της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος με φόντο την αποκάλυψη για το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη

Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση είναι το δόγμα στο οποίο παραμένει προσηλωμένη θεσμικά η Κρήτη ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, και αυτή ακριβώς η φιλοσοφία αποτυπώνεται και στις υπό εκπόνηση μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που υπογράφτηκαν χθες για λογαριασμό του ΕΣΔΑΚ, την ώρα πάντως που στα σκαριά, από πλευράς κυβέρνησης, βρίσκεται η δημιουργία εργοστασίου καύσης αποβλήτων στο νησί μας, μαζί με άλλα τρία τέτοια εργοστάσια σε Αττική, Πελοπόννησο και Μακεδονία.

«Η καύση απορριμμάτων ήταν εκτός του προηγούμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπως είναι και εκτός του νέου περιφερειακού σχεδιασμού», ξεκαθάρισε στη «ΝΚ» εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος, με φόντο τις εξελίξεις, σχολίασε τα εξής: «Ως Κρήτη και ως τοπικοί φορείς δεν κοιτάζουμε σε καμιά περίπτωση ένα τέτοιο σενάριο, δημιουργίας και λειτουργίας δηλαδή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο νησί μας. Ήταν και συνεχίζει να είναι τελείως έξω από τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό μας ως Περιφέρεια στο μέτωπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από εκεί και πέρα, πράγματι, σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού και απόφασης της κυβέρνησης υπάρχει στα χαρτιά σχέδιο για να φτιαχτούν τέσσερις μονάδες λεγόμενης θερμικής επεξεργασίας, καύσης δηλαδή αποβλήτων ανά τη χώρα, με τη μία τέτοια μονάδα να χωροθετείται όντως εδώ στην Κρήτη.

Απ’ όσο γνωρίζω πάντως, υπάρχει μια γενική πρόβλεψη χωροθέτησης του εργοστασίου στο νησί και όχι κάποιο επιλεγμένο, συγκεκριμένο μέρος.

Το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος έχει λάβει λοιπόν μια τέτοια απόφαση για 4 συνολικά εργοστάσια καύσης απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας, εκ των οποίων το ένα στην Κρήτη. Είναι προφανές ότι μπορεί, ότι ενδέχεται να προχωρήσει το υπουργείο κεντρικά με τη δρομολόγηση του σχεδίου αυτού. Θα το κάνει όμως μονομερώς αν αποφασίσει να το προχωρήσει. Κι έχω την αίσθηση, τη βεβαιότητα δηλαδή, ότι θα συναντήσει πολύ έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο μια τέτοια κίνηση».

Μελέτες για τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων

Οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τηρούν τον νέο εθνικό σχεδιασμό υπογράφηκαν χθες στην Περιφέρεια Κρήτης από τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και τον εκπρόσωπο των μελετητών.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ ΠΥΣ 31/08/2020) προωθεί την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Η σύγχρονη τάση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά στη μετατροπή της σε βιώσιμη διαχείριση υλικών μέσω της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία.

«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί μια σημαντική στιγμή γιατί κάθε Δήμο στους τρεις νομούς που θα έχει μελέτη και μια συνολική εικόνα, ώστε στα πλαίσια αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού να λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν από τα τοπικά σχέδια. Είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας και σύμπνοιας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, που χρηματοδοτεί όλα τα σχέδια, τους Δήμους και τον ΦΟΣΔΑ, που πλέον έρχεται να στηρίξει ως ομπρέλα τεχνοκρατική», δήλωσε ο κ. Καλογεράκης, εξηγώντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα.

Το αντικείμενο της σύμβασης της πρώτης μελέτης αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων 7 Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου με τον εθνικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα για τους Δήμους:

  • Αρχανών-Αστερουσίων
  • Βιάννου
  • Γόρτυνας
  • Ηρακλείου
  • Μαλεβιζίου
  • Μινώα Πεδιάδας
  • Φαιστού

Αντίστοιχη είναι η μελέτη για τους 5 Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχυόντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

  • Αγίου Βασιλείου
  • Αμαρίου
  • Ανωγείων
  • Μυλοποτάμου
  • Ρεθύμνου

Τέλος, υπάρχει και η μελέτη για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων 3 Δήμων της Π.Ε. Λασιθίου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχυόντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

  • Σητείας
  • Ιεράπετρας
  • Οροπεδίου Λασιθίου

Οι ανάδοχοι θα εκπονήσουν τις μελέτες για λογαριασμό του ΕΣΔΑΚ, ο οποίος, παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους Δήμους, θα τις παραδώσει για τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες από πλευράς τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι Δήμοι θα εκπληρώσουν τη θεσμική υποχρέωσή τους να επικαιροποιήσουν και να αναθεωρήσουν τα ισχύοντά τους Τοπικά Σχέδια του 2016, ώστε να εναρμονιστούν µε τις νέες νομοθετικές απαιτήσεις.

Συνάντηση στη Λότζια - Με τον μελετητή του νέου ΠΕΣΔΑ

Στον Δήμο Ηρακλείου παρευρέθηκε χθες το πρωί ο μελετητής του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηρακλείου (ΤΟΣΔΑ) Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ο μελετητής ενημέρωσε τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Κώστα Βαρδαβά, τη γενική γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού και τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για την πορεία και εξέλιξη της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου. Αναλύθηκαν οι στόχοι ανακύκλωσης και πώς θα ενσωματωθούν στη διαχείριση αποβλήτων του Δήμου, καθώς και δράσεις που θα εφαρμοστούν την επόμενη 10ετία. Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά για την Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου και πώς εναρμονίζεται πλήρως με τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την περίοδο 2020-2030.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθουν στο 55% μέχρι το 2030.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News