ΣΥΡΙΖΑ: Ακατανόητη η καθυστέρηση στη μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών για 3 συνεχόμενα έτη

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: Ακατανόητη η καθυστέρηση στη μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών για 3 συνεχόμενα έτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηνκαθυστέρηση στην καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών για την τριετία 2019, 2020 και 2021, φέρνουν στο προσκήνιο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Με ερώτηση που κατέθεσαν o Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φέρνουν στη Βουλή την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών για την τριετία 2019, 2020 και 2021.

Μία θλιβερή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ταλανίζει έναν ολόκληρο κλάδο, προκαλώντας του πληθώρα προβλημάτων, ζητήματα ζωτικής σημασίας, αφού αφορούν μεταξύ άλλων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και την επιβίωσή τους. Είναι εξοργιστική η δήλωση αναρμοδιότητας που δηλώνουν ο υπεύθυνοι φορείς και η απουσία απαντήσεων εκ μέρους του Υπουργείου σε ζητήματα που άπτονται των στοιχειωδών του υποχρεώσεων.

'Οπως αναφέρουν:

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), ο κλάδος των ξεναγών αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς είναι ο μοναδικός που δεν καταμετρώνται τα ένσημά του. Μάλιστα αυτό συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ήτοι τα ένσημα των ετών 2019,2020 και 2021 και ενώ έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές Μαρτίου Εξώδικο στον αρμόδιο Υπουργό για το ζήτημα, χωρίς καμία μέχρι σήμερα εξεύρεση λύσης, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού σε ανάλογη ερώτηση από 22.3.2022 δηλώνει αναρμόδιο.

Εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και ολιγωρίας στην καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν λαμβάνουν κατοχυρωμένα επιδόματα (χειμερινό επίδομα ανεργίας- ΟΑΕΔ, ατυχήματος, μητρότητας κ. α) και αδυνατούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ενώ η Υπουργική Διάταξη για την μηχανογράφηση των ενσήμων ήταν έτοιμη από το 2020, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ, το Υπουργείο δεν προχωρά στην υλοποίησή της.

Επειδή ο κλάδος των ξεναγών –εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων– βρίσκεται αντιμέτωπος με παρατεταμένη ανεργία και διαρκή εργασιακή ανασφάλεια

Επειδή η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανής και απελπιστική και τα αιτήματα τους είναι δίκαια,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πότε σκοπεύει να υπογράψει Υπουργική Απόφαση για τη μηχανογράφηση των ενσήμων των εργαζομένων στον κλάδο Ξεναγών

Ποιοι είναι οι λόγοι της βασανιστικής για τους εργαζόμενους καθυστέρησης στην καταμέτρηση των ενσήμων τους

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκουφά Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News