Απατεώνες στην Κρήτη τηλεφωνούν παριστάνοντας τον διοικητή της ΕΛΑΣ και λένε ότι τράκαρε το παιδί σας

Κρήτη
Απατεώνες στην Κρήτη τηλεφωνούν παριστάνοντας τον διοικητή της ΕΛΑΣ και λένε ότι τράκαρε το παιδί σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύκλωμα εξαπάτησης θρασύτατων δραστών ζητάει χρήματα, αφού τρομοκρατεί τον κόσμο για δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενικών προσώπων

Περιστατικό εξαπάτησης πολίτη στο Ηράκλειο καταγγέλθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ηράκλειο. Το κύκλώμα θρασύτατων δραστών, οι οποίοι παριστάνουν μέσω τηλεφωνήματος τον διοικητή της αστυνομίας ή άλλο κρατικό λειτουργό,  στην προσπάθειά του να αποσπάσει χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους, τρομοκρατεί για δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενικών προσώπων τους, με τραυματισμό μωρού!

Κρητικιά γυναίκα αναφέρει: «Με πήραν πριν από λίγο στο σπίτι. Ήξερε το μικρό όνομα της κόρης και μου είπε ότι η Κ. τράκαρε και τραυμάτισε μικρό μωράκι στο κέντρο του Ηρακλείου. Μάλιστα, στη γραμμή ακουγόταν κι ένα μωράκι που έκλεγε! Όταν ρώτησα με ποιον μιλώ, εκείνος απάντησε, με το Διοικητή της Αστυνομίας!».

Οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απάτες, που έχουν συμβεί επανειλημμένως στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα, έχουν κορυφωθεί, με τους δράστες να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα πολιτών και να παριστάνουν είτε τους λογιστές είτε τους δικηγόρους ή/και κρατικούς λειτουργούς.

Οι περιγραφές ανάλογων περιστατικών που εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή δεν σταματούν. Μέσα στον ίδιο μήνα λογιστής «μαϊμού» που δρούσε από το Αγρίνιο, επικαλούμενος δήθεν επιδότηση ρεύματος, εξαπάτησε 58χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο, αποσπώντας ποσό ύψους 18.000 ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στη Χερσόνησο στο Ηράκλειο, επιτήδειος προσπάθησε να αποσπάσει από ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων το ποσό των 85.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις η τράπεζα μπλόκαρε τη συναλλαγή.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

«Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό -συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News