Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Έως 14 Ιουλίου η παράταση της προθεσμίας υποβολής

Κρήτη
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Έως 14 Ιουλίου η παράταση της προθεσμίας υποβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων - Προσοχή στις προθεσμίες εφιστά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Μέχρι και τις 14 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, κατόπιν της υπογραφής της σχετικής απόφασης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση των δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα.

Αναλυτικότερα, με βάση τον χρόνο λειτουργίας και τον ρυθμό εξέλιξης της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 στη νέα πλατφόρμα στο gov.gr και τα αιτήματα εκπροσώπων οργανώσεων αγροτών και ΚΥΔ, και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποβολή τους από τους αγρότες, υπεγράφη χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, η σχετική απόφαση, με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων χωρίς ποινή (εμπρόθεσμες) μέχρι της 14 Ιουλίου 2022. Για όσες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 υποβληθούν από 15 Ιουλίου και μετά, θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.

«Η ολιγοήμερη παράταση είναι επαρκής για την ολοκλήρωση της οριστικοποίησης όλων των δηλώσεων, καθώς μέχρι σήμερα έχει λάβει πρωτόκολλο οριστικοποίησης πολύ μεγάλο μέρος (περίπου 400.000) και σε σημαντικό αριθμό αυτών που υπολείπεται η υποβολή τους έχει ήδη γίνει επεξεργασία των αιτήσεων και είναι έτοιμες για λήψη πρωτοκόλλου», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

«Την 1η Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποτιμήσει την κατάσταση για τις περιπτώσεις περιφερειακών ενοτήτων όπου ορισμένα ΚΥΔ φαίνεται να έχουν δεσμεύσει, μέσω του μοναδικού κλειδάριθμου για επεξεργασία, σημαντικό αριθμό αιτήσεων, χωρίς να έχουν τον αναμενόμενο ρυθμό οριστικοποιήσεων. Οπότε, από τις 4 Ιουλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποδεσμεύσει τις εν λόγω αιτήσεις, προκειμένου στις επόμενες 10 ημέρες οι αγρότες να μπορούν να απευθυνθούν σε άλλα ΚΥΔ της περιοχής για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία και οριστικοποίησή τους ή να τις υποβάλουν οι ίδιοι on line».

Για την ενεργοποίηση

Υπενθυμίζεται το κάλεσμα που είχε απευθύνει η ΕΑΣΗ στις αρχές Μαρτίου ως προς τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων:

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει ο παραγωγός που υποβάλλει κάθε χρόνο Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης είναι να προσκομίσει μόνο τον Εξαψήφιο Κωδικό Εξουσιοδότησης για Πύλη 2020 (από τον λογιστή του μέσω TAXISNet) και το πρόσφατο Ε9.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε προγράμματα (Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Δασώσεις κ.λπ.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, ενώ οι κτηνοτρόφοι απαιτείται να προσκομίσουν σε αντίγραφο όλο το μητρώο αιγοπροβάτων.

Οι παραγωγοί που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:

  • Τον Εξαψήφιο Κωδικό Εξουσιοδότησης για Πύλη (από τον λογιστή μέσω TAXISnet),
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ή άλλο φορολογικό έγγραφο),
  • Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων),
  • Τραπεζικό λογαριασμό (φωτοτυπία),
  • Πρόσφατο Ε9-συμβολαιογραφικούς τίτλους (φωτοτυπία),
  • Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων με το Ε9 του ιδιοκτήτη με ημερομηνία λήξης μετά την 31η Μάη 2020 (αν υπάρχουν),
  • Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ ή ΙΚΑ κ.λπ.) ή τον ΑΜΚΑ,
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. Βιολογικής Γεωργίας, Αναδασώσεις κ.λπ.)
  • Αντίγραφο όλου του Μητρώου Αιγοπροβάτων (για τους κτηνοτρόφους).

Ξεκίνησε η μεταβίβαση των δικαιωμάτων

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΑΣΗ ενημερώνει τους παραγωγούς-μέλη της ότι ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2022 και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει εγγραφή των μεταβιβαστών στην ηλεκτρονική εφαρμογή των μεταβιβάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω θανάτου, η εγγραφή γίνεται από τους κληρονόμους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά των οποίων αφορούν στα εξής:

  • Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη,
  • Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη,
  • Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς,
  • Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης,
  • Αλλαγή προσωπικών στοιχείων δικαιούχου,
  • Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη,
  • Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη,
  • Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης,
  • Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβασή τους το ίδιο έτος ενίσχυσης.

Η καταληκτική ημερομηνία μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι στις 25 Ιουλίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ένωσης Ηρακλείου καθώς και στο Facebook.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, καλούνται να κλείνουν ραντεβού στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας:

- Ηράκλειο: (2810) 378.136, 378.142, 378.144 και 378.174.

- Αρκαλοχώρι: 28910/22.223.

- Καστέλι Πεδιάδος: 28910/31.262.

- Πύργος Μονοφατσίου: 28930/22.309.

 (φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News