Κρήτη: Στις «ράγες» εργοστάσιο καύσης αποβλήτων - Αντιρρήσεις από τους τοπικούς φορείς

Κρήτη
Κρήτη: Στις «ράγες» εργοστάσιο καύσης αποβλήτων - Αντιρρήσεις από τους τοπικούς φορείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη χώρα, σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, το ένα εκ των οποίων στην Κρήτη - Έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι φορείς του νησιού

Την καύση απορριμμάτων, μια μέθοδο που κατά το παρελθόν είχε συζητηθεί εκτενώς, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και τελικά είχε απορριφθεί από τους τοπικούς φορείς του νησιού μας ως μη αποδεκτή λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθεί τώρα στην Κρήτη το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που «τρέχουν» εδώ και μερικούς μήνες για λογαριασμό του υπουργείου, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία 3-4 εργοστασίων παραγωγής καυσίμων και ενέργειας από τη θερμική επεξεργασία (κοινώς δηλαδή την καύση) αποβλήτων.

Το ένα εκ των τεσσάρων εργοστασίων, σύμφωνα με την υπό εξέλιξη μελέτη σκοπιμότητας που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο να γίνει εδώ στην Κρήτη, καλύπτοντας τις ανάγκες και άλλων γειτονικών νησιών, δίχως επί του παρόντος να έχει ανοίξει το θέμα της ακριβούς χωροθέτησης της μονάδας.

Άλλωστε, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι εδώ μιλάμε για ένα σχεδιασμό που δρομολογείται αμιγώς σε κεντρικό επίπεδο, υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επισήμως τουλάχιστον, είτε εδώ στο νησί μας είτε στις άλλες περιοχές ενδιαφέροντος, δε φέρεται να έχει εμπλοκή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία 3 ή 4 μονάδων θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών αποβλήτων ή/και δευτερογενών καυσίμων (μονάδες Waste - to - Energy) κυμαίνεται μεταξύ 632 και 805 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας και θερμότητας από υπολείμματα απορριμμάτων είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διαχείριση των σκουπιδιών και αποτελεί έργο που μπορεί να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση, σύμφωνα με το κατευθυντήριο κείμενο της Κομισιόν “The role of waste - to - Energy in circular economy” (4/7/2017).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σχεδιασμός έρχεται σε αντίθεση με τον τοπικό σχεδιασμό και τα τοπικά «θέλω» στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε επίπεδο Κρήτης, πριν από μερικά χρόνια, ως γνωστόν, είχε «σηκωθεί» πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τις τεχνολογικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Το σενάριο είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις, τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αφού η τεχνολογική μέθοδος της καύσης θεωρείται μη φιλική προς το περιβάλλον, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι θερμικές μονάδες επεξεργασίας θεωρούνται βαριές υποδομές υψηλού κόστους.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, που θεσμοθετήθηκε οριστικά πριν από μερικά χρόνια, ήρθε να βάλει τέλος στην όλη συζήτηση, βγάζοντας τελείως έξω από το «κάδρο» την τεχνολογική μέθοδο της καύσης.

Αντιθέτως, προκρίθηκε, ως προς τη δημιουργία των νέων αναγκαίων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, η τεχνολογική λογική και «συνταγή» της λεγόμενης μηχανικής διαλογής, κομποστοποίησης κ.λπ.

Αυτό είναι το τοπίο που γνωρίζουμε επισήμως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους τοπικούς φορείς και μένει με ενδιαφέρον φυσικά να δούμε τις αντιδράσεις, μπροστά στα σχέδια αυτά του ΥΠ.ΕΝ. για τη δρομολόγηση μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στο νησί μας.

Το μήνυμα των Πράσινων από τα Χανιά

Αν και οι όλες κινήσεις μοιάζουν να γίνονται αθόρυβα και μάλλον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κινητικότητα που καταγράφεται σε κεντρικό επίπεδο γύρω από το θέμα των προωθούμενων μονάδων καύσης δεν έχει περάσει... απαρατήρητη και σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνάντησή τους με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, εκπρόσωποι του κόμματος των Πράσινων Ελλάδος εξέφρασαν τη ρητή αντίθεσή τους στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη, τονίζοντας ότι και άλλες πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν το θετικό παράδειγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά, με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Οι συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνοδευόμενοι από τον συντονιστή του κόμματος και πρώην περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, Αριστείδη Παπαδάκη, δήλωσαν ότι διαφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια για καρκινογόνα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Τέσσερις μονάδες σε όλη τη χώρα - Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τα σχέδια

Η καύση αποβλήτων ουσιαστικά εμφανίστηκε ως αναγκαία μέθοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα πριν από δύο και κάτι χρόνια, όταν και εγκρίθηκε το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Τότε ήταν που βγήκαν οι πρώτες διαρροές και τα δημοσιεύματα για σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων εδώ στο νησί μας, ενώ έκτοτε υπήρξε, στο επίσημο προσκήνιο τουλάχιστον, «σιγή ασυρμάτου».

Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδιασμού, καθώς το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας, προϋπολογισμού 434.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αστικών αποβλήτων ανά τη χώρα. Επί του παρόντος, βεβαίως, οι μελετητές δεν έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους, άλλωστε έχουν προθεσμία βάσει της σύμβασης έως το τέλος του 2022.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί ήδη ο βασικός καμβάς του σχεδιασμού γύρω από τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Όπως προκύπτει, με γνώμονα τον εθνικό στόχο που έχει τεθεί έως το 2030, να καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής μόνο το 10% των απορριμμάτων, εκτός από την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση απορριμμάτων, απολύτως απαραίτητο συστατικό για την επίτευξη του στόχου είναι και η ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών τόσο υπό τη μορφή της αξιοποίησης των δευτερογενών καυσίμων (SRF/RDF) σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες, όσο και με τη θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων των στερεών αποβλήτων ή/και των δευτερογενών καυσίμων σε μονάδες θερμικής επεξεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται λοιπόν αναγκαία η δημιουργία τριών ή τεσσάρων μονάδων θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών αποβλήτων ή/και δευτερογενών καυσίμων (μονάδες Waste - to - Energy /WtE), με τον προϋπολογισμό για την κατασκευή τους να υπολογίζεται σε 632 με 805 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, οι τέσσερις μονάδες θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων προβλέπεται να φτιαχτούν ως εξής: Μία στην Κρήτη για να καλύπτει και τα νησιά, άλλη μία για το δυτικό τμήμα της χώρας (Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), μία τρίτη για την κεντρική χώρα (δηλαδή Αττική και Στερεά) και μία τέταρτη μονάδα που θα καλύπτει όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία), και στην οποία μονάδα μάλιστα αναμένεται να εμπλακεί η ΔΕΗ.

Το όλο σχέδιο εξετάζει μάλιστα δύο τεχνικά σενάρια: το πρώτο, τη δυνατότητα να διατίθεται στις μονάδες καύσης το σύνολο των υπολειμμάτων και της παραγόμενης ποσότητας δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) και το δεύτερο, τη διάθεση μόνο των υπολειμμάτων, ώστε τα παραγόμενα δευτερογενή καύσιμα να οδηγούνται ως εναλλακτικό καύσιμο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία).

 (φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News