Κρήτη

Προσέφυγαν κατά του κλητήριου θεσπίσματος οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Γεροπόταμο

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων ότι ούτε από την προανάκριση, ούτε και από την προκαταρκτική εξέταση δεν προέκυψαν ούτε καν απλές ενδείξεις, προκειμένου να ασκηθεί η σε βάρος τους δίωξη

Προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο για την υπόθεση του θανάτου τεσσάρων συνανθρώπων μας, τον Φεβρουάριο του 2019, στο Γεροπόταμο της Μεσαράς, κατέθεσαν ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος.

Η αποκάλυψη της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης του τραγικού θανάτου του Κώστα Γιαννακάκη, της Ροδούλας Τζαγκαράκη, της Μαριλένας Τζαγκαράκη και της Μαρίας Χατζηπάνου έγινε από τη «Νέα Κρήτη» και το neakriti.gr.

Όπως αποκάλυψε η «Ν.Κ.» ο τότε δήμαρχος Φαιστού και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος παραπέμπονται σε δίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου κατηγορούμενοι για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Σήμερα Δευτέρα, 27 Ιουνίου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν προσφυγή στην αρμόδια Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Κρήτης», οι δύο κατηγορούμενοι ζητούν τη διενέργεια των νομίμων προκειμένου να ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα και να κριθεί εκ νέου η επίμαχη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων ότι ούτε από την προανάκριση, ούτε και από την προκαταρκτική εξέταση δεν προέκυψαν ούτε καν απλές ενδείξεις, προκειμένου να ασκηθεί η σε βάρος τους δίωξη.

Επίσης,  οι κατηγορούμενοι φέρονται να ισχυρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού δεν είχαν την ευθύνη της σήμανσης, συντήρησης και καθαρισμού του επίμαχου δρόμου, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι οι εν λόγω αρμοδιότητες ανήκαν σε άλλους φορείς.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να προτάσσεται το ότι η κυριότητα του αγροτικού δρόμου όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε δήμαρχος και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος φέρονται να ισχυρίζονται ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή, υπερβαίνοντας τις αρμόδιότητές της κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες ήδη από το 2017, ούτως ώστε να περιέλθει η κυριότητα του επίμαχου δρόμου στο δήμο Φαιστού και να πραγματοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που ήταν αναγκαία.

Ακόμη οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι όλες οι αποφάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναθέτουν την ευθύνη της επίσημης ενημέρωσης για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε μια περιοχή, στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προτάσσεται το ότι η δημοτική Αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει ότι εφόσον οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές εκτός των ορίων του δήμου Φαιστού, είχαν επηρεάσει τον όγκο νερού του Γεροποτάμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστηρίζεται ότι η εν λόγω πληροφόρηση ήταν υποχρέωση της Αστυνομίας.

Το χρονικό

Ο Κώστας Γιαννακάκης είχε ξεκινήσει μαζί με τη σύζυγό του από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου, όπου διέμενε η οικογένεια, με προορισμό τη Μεσαρά, για να παρευρεθούν σε γάμο. Το ζευγάρι έκανε παράκαμψη μεταβαίνοντας στις Αρχάνες για να παραλάβει τη μητέρα της Ροδούλας, Μαρία Χατζηπάνου, καθώς και τη μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα Τζαγκαράκη. Οι τέσσερίς τους έφτασαν στο κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Πετροκεφαλίου, στη Μεσαρά.

Αφού διασκέδασαν για λίγες ώρες, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες (σ.σ. εκτιμάται ότι στο τιμόνι βρισκόταν είτε ο 29χρονος, είτε η γυναίκα του) βρέθηκε στο επίμαχο πέρασμα, όπου διασταυρώνεται ο δρόμος με το ρέμα του Γεροπόταμου. Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά «παγιδευμένο» στο εν λόγω σημείο, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει.

Το ζευγάρι έκανε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών δύο τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, γνωστοποιώντας την κατάσταση άμεσου κινδύνου στην οποία βρίσκονταν οι τέσσερις επιβαίνοντες. Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινούσε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν περισσότερα από 70 άτομα από διάφορες υπηρεσίες για περίπου 36 ώρες, οι τέσσερις συνάνθρωποί μας εντοπίστηκαν τελικά νεκροί, σκορπώντας ανείπωτη οδύνη στους οικείους τους.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Γιαννακάκης και η σύζυγός του Ροδούλα Τζαγκαράκη ήταν γονείς ενός βρέφους ηλικίας μόλις μερικών μηνών. Τραγική φιγούρα της υπόθεσης, ήταν η αδερφή της Ροδούλας και της Μαριλένας Τζαγκαράκη, η οποία ήταν μοναδική επιζήσασα της οικογένειας Τζαγκαράκη.

(φωτογραφία Unsplash)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια