Κρήτη

Χανιά: Πληγή για τον τουρισμό η επαιτεία και το παραεμπόριο - Πρόταση για περιπολίες και ενίσχυση αστυνόμευσης (pic, vid)

Αρνητική διαφήμιση για τα Χανιά μετά απο δυο δύσκολα χρόνια - Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων σε επιστολή της προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, κάνει λόγο επιπλέον για παραβατικές συμπεριφορές μικροπωλητών και για μετατροπή του παλιού λιμανιού σε υπαίθριο παζάρι

Καθημερινότητα αποτελούν για το Ενετικό λιμάνι των Χανίων και ευρύτερα για την τουριστική περιοχή της παλιάς πόλης, οι εικόνες με τους επαίτες και μικροπωλητές σε κεντρικά σημεία και πλατείες.

 

 

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων σε επιστολή της προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, κάνει λόγο επιπλέον για παραβατικές συμπεριφορές μικροπωλητών και για μετατροπή του παλιού λιμανιού σε υπαίθριο ανατολίτικο παζάρι, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης για τον περιορισμό του φαινομένου.

Στην οδό Χάληδων, από τη συμβολή της με την Πλατεία 1866 μέχρι το Ενετικό Λιμάνι, ανήλικοι Ρομά που επαιτούν αλλά και ενήλικες καθώς και αλλοδαποί μικροπωλητές, βρίσκονται καθημερινά από το πρωί στα πόστα τους. Από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πιο δημοφιλούς περιοχής των Χανίων.

Παιδιά που τραγουδούν, παίζουν μουσική ή απλώς επαιτούν, πλανόδιοι μικροπωλητές που παρενοχλούν τους διερχόμενους και άλλοι που περιπλανώνται σε καταστήματα εστίασης και τουριστικές επιχειρήσεις, συνθέτουν το σκηνικό.

Δυσφήμιση για τα Χανιά

Για τους επιχειρηματίες του Ενετικού Λιμανιού και συνολικά της παλιάς πόλης, το φαινόμενο δυσφημεί τα Χανιά, σε μια περίοδο που ο κλάδος του τουρισμού προσπαθεί να ανακάμψει.

Ο κ. Παναγιώτης Κορομιλάς, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου της παλιάς πόλης τονίζει πως το πρόβλημα είναι μεγάλο.

«Μαζεύονται παιδιά Ρομά μπροστά από τα καταστήματα μας και μπροστά από τις βιτρίνες, αναγκαζόμαστε να τα διώχνουμε κι αυτή σίγουρα δεν είναι μια εικόνα που μας τιμά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη που προσεγγίζει το θέμα από την ανθρώπινη σκοπιά. «Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν ζητιανέψουν ,θα κλέψουν. Άρα, κάπως θα πρέπει να ζήσουν. Λύση θα πρέπει να δοθεί αλλά δε νομίζω αυτή να είναι με τη συμβολή της αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά στη Ν.Κ. ιδιοκτήτης καταστήματος έργων ζωγραφικής στην οδό Χάληδων.

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για φαινόμενο αρνητικής διαφήμισης το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από παραβατικές συμπεριφορές, σε μια χρονιά που οι επιχειρήσεις παλεύουν να βγάλουν τις ζημιές των δύο περασμένων ετών.

 «Είναι ανεπίτρεπτο το Βενετσιάνικο Λιμάνι των Χανίων, από τα πιο τουριστικά μέρη της Κρήτης ,να μετατρέπεται σε υπαίθριο ανατολίτικο παζάρι, λαμβανομένου υπόψη και της στενότητας ελευθέρου χώρου που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς από περιφερόμενους μικροπωλητές, Ρομά ή αλλοδαπούς, που περιφέρονται με μπαλόνια ή χτυπώντας πλαστικές ντομάτες στο έδαφος ή εκτοξεύοντας φωτεινά παιγνίδια στον αέρα, βραχίονες για κινητά τηλέφωνα ή ακόμα περισσότερο, ζητιανεύοντας τραγουδώντας είτε πουλώντας χαρτομάντιλα, λουλούδια CD κλπ.» επισημαίνει στην επιστολή της η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων.

Περιοδικοί έλεγχοι της αστυνομίας οδηγούν συνήθως σε απομάκρυνση όλων των παράνομων μικροπωλητών και των επαιτών, που πάντως εμφανίζονται ξανά μετά την απομάκρυνση των αστυνομικών υπαλλήλων.

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων προτείνει πεζές περιπολίες και μόνιμη στάθμευση αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στην είσοδο του λιμανιού για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια