Ναύπλιο: Κρητικές καντάδες, χοροί και μαντινάδες με φόντο το ιστορικό Μπούρτζι (βίντεο)

Κρήτη
Ναύπλιο: Κρητικές καντάδες, χοροί και μαντινάδες με φόντο το ιστορικό Μπούρτζι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τολό: Ένα χωριό με Κρητικούς στον Αργολικό Κόλπο - Εντυπωσίασε το «Κρητικό Αντάμωμα»

Ήχοι από την Κρήτη ξεσήκωσαν το Ναύπλιο στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Νομού Αργολίδας «Ο Μίνωας» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

Άλλωστε η περιοχή έχει έντονη σύνδεση με την Κρήτη, λόγω του Τολού, το οποίο είναι ο τόπος που από το 1834 κατοικείται από κρητικούς αν και βρίσκεται στο μυχό του Αργολικού κόλπου. Το Τολό, που αρχικά είχε την ονομασία Μινώα από το Βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, έγινε οικισμός κρητικών στους οποίους ο βασιλιάς Όθωνας δώρισε εκτάσεις γης, ως αντάλλαγμα της απόφασής τους να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου στο πλευρό του Μοροζίνι. Έκτοτε Τολό και Κρήτη έχουν ακλόνητες σχέσεις, με τους κατοίκους του να φέρουν την κρητική καταγωγή τους με σεβασμό και περηφάνεια.

Λουσμένο από τη μυρωδιά της θάλασσας το άλλοτε ψαροχώρι, όπως και η μητέρα Κρήτη, δεσπόζει εκεί που σκάει το κύμα, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν για να δουν από κοντά τις ομορφιές του.

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, οι εκδηλώσεις με αναφορά την Κρήτη, το ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ φέτος ήταν πιο ζωντανές από ποτέ και η ήχοι της λύρας πλημμύρισαν το Ναύπλιο.

Την τιμητική τους είχαν οι κρητικοί χωροί και οι μαντινάδες, που συγκέντρωσαν το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Νιώθοντας κρητικοί σε μια άλλη άκρη της χώρας οι απόγονοι των κρητικών του Τολού και φέτος, περιδιαβαίνοντας στα γραφικά σοκάκια του Ναυπλίου, κοινώνησαν τους κρητικούς σκοπούς, την κρητική λεβεντιά, στέλνοντας  ένα ιδιότυπο μήνυμα με φόντο το ιστορικό Μπούρτζι και το Παλαμίδι , ότι η Κρήτη πάντα στήριζε τους αγώνες για ελευθερία, της μητέρας Ελλάδας, ακόμη και όταν αυτή ήταν σκλαβωμένη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News