Κρήτη: Ανάρπαστες οι μπάμιες του νησιού - Γιατί φθίνει η καλλιέργειά τους - Πώς θωρακίζουν την υγεία μας

Κρήτη
Κρήτη: Ανάρπαστες οι μπάμιες του νησιού - Γιατί φθίνει η καλλιέργειά τους - Πώς θωρακίζουν την υγεία μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επίπεδο Κρήτης, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των επαγγελματιών αγροτών, που επιλέγουν να καλλιεργήσουν τη μπάμια το καλοκαίρι - Αποτέλεσμα οι λίγοι παραγωγοί που έχουν μείνει ακόμη, να μπορούν να έχουν από αυτό το ξεχασμένο λαχανικό ένα αξιοπρεπές εισόδημα

Όταν καλλιεργούσαν στην Κρητική ύπαιθρο οι γονείς και οι παππούδες μας πριν μερικές δεκάδες χρόνια, δεν έλειπε από κανένα σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελούσε το πιο αγαπημένο λαχανικό, που η νοικοκυρά μπορούσε να ψήσει με πολλούς τρόπους για να ικανοποιήσει τα γούστα όλων των μελών της οικογένειας...

Είναι η ταπεινή μπάμια, που από λαχανικό των φτωχών, λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας της, έχει γίνει πλέον ένα λαχανικό που είναι σε έλλειψη στους πάγκους των Λαϊκών αγορών και στα μανάβικα, αλλά σε υπερεπάρκεια στα σούπερ μάρκετ που το προσφέρουν ως κατεψυγμένο, προερχόμενο από χώρες του  εξωτερικού.

Στην Κρήτη έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων των επαγγελματιών αγροτών,  που επιλέγουν να καλλιεργήσουν τη μπάμια το καλοκαίρι,  με αποτέλεσμα οι λίγοι  παραγωγοί που  έχουν μείνει ακόμη, εφόσον την καλλιεργήσουν σωστά και πρώιμα, να μπορούν να έχουν από αυτό το ξεχασμένο λαχανικό ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Ιεράπετρα: Ελάχιστοι οι παραγωγοί

«Είναι αλήθεια ότι το μυστικό στην καλλιέργεια της μπάμιας, είναι να την καλλιεργήσεις από νωρίς υπό κάλυψη, να ξεκινήσεις να έχεις παραγωγή πριν το Πάσχα, ώστε να βγάλεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο», μας είπε η 60χρονη παραγωγός μπάμιας Πόπη Φρονιμάκη, η οικογένεια της οποίας επιμένει σε αυτήν την καλοκαιρινή καλλιέργεια τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Ιεράπετρα, έχουμε μείνει ελάχιστοι πια που συνεχίζουμε τα καλοκαίρια να καλλιεργούμε αυτό το λατρεμένο για εμένα λαχανικό. Νομίζω ότι η ντόπια παραγωγή μπάμιας δε φτάνει να καλύψει τη ζήτηση. Οι καταναλωτές ψάχνουν να αγοράσουν ντόπια τρυφερή φρέσκια μπάμια αλλά δεν τη βρίσκουν στην ποιότητα που θέλουν. Δεν προτιμούν την κατεψυγμένη. Μπορούμε να την ψήσουμε με χίλιους τρόπους. Σκέτη στο τσουκάλι με πατατούλα, τηγανητή, ομελέτα, με κοτόπουλο, ή  με ψάρι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα  κ.ο.κ. Λένε  οι ειδικοί ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο και προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Όπως και να ΄χει   για εμένα είναι το λαχανικό που την άνοιξη και το καλοκαίρι δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μου», προσθέτει η κ Φρονιμάκη.

Στη φωτογραφία η κ. Πόπη Φρονιμάκη

Η μπάμια καταναλώνεται με ιδιαίτερη αγάπη στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής αλλά και στη χώρα μας. Πρωτοεμφανίστηκε  στην Αιθιοπία πριν 3.500 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους αρχαίους Αιγύπτιους. 

Γιατί η κατανάλωση της μπάμιας θωρακίζει την υγειά μας

Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους.

Προσφέρει επίσης τα παρακάτω ποσοστά συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων:

66% βιταμίνης K, 35% βιταμίνης C, 22% φολικού οξέος, 14% μαγνησίου, 13% θειαμίνης, 11% βιταμίνης Β6 και μικρά ποσοστά ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, νιασίνης, φωσφόρου και χαλκού.

Οι μπάμιες όχι μόνο προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τα καλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των άλλων τροφών έτσι ώστε να μπορεί να εκκρίνεται μαζί με άλλα απόβλητα. Με τη σειρά

Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, δημιουργώντας περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των ξένων παθογόνων στο σώμα.

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνης C, φυτικών ινών, φολικού οξέος αλλά και τα ιχνοστοχεία που περιέχει την καθιστούν ένα από τα ιδανικά λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.

Ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στις μπάμιες, χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη για τη θεραπεία ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 63% και σκότωσε το 72% των καρκινικών κυττάρων. 

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως οι μπάμιες, προωθούν την υγεία των οστών απορροφώντας το ασβέστιο.

Η κατανάλωση ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Οι ίνες στη διατροφή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της όρεξης και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Οι βλεννώδεις ίνες της μπάμιας μετακινούν την τροφή στον πεπτικό σωλήνα προσθέτοντας όγκο. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του εντέρου είναι πιο τακτικές και υπάρχει μια μείωση στα γαστρεντερικά προβλήματα όπως  φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και υπερβολικά αέρια.

Η τακτική κατανάλωσή τους  προστατεύει την όραση του ανθρώπου από ασθένειες όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News