Κορωνοϊός: Σε καλή κατάσταση το οκτώ ημερών βρέφος στο Βενιζέλειο

Κρήτη
Κορωνοϊός: Σε καλή κατάσταση το οκτώ ημερών βρέφος στο Βενιζέλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βρέφος εισήχθη χθες Κυριακή 26 Ιουνίου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω ταχύπνοιας που παρουσίασε

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου, η νοσηλεία του μόλις 8 ημερών βρέφους στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο neakriti.gr η αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελευθερία Κωστάκη «Το βρέφος έχει λίγα δέκατα και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Οι γιατροί θα επανεξετάσουν την κατάσταση της υγείας του σήμερα στις 12».

Το βρέφος, το οποίο εισήχθη χθες Κυριακή 26 Ιουνίου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω ταχύπνοιας που παρουσίασε, νοσηλεύεται σε ειδικό δωμάτιο της Μονάδας Νεογνών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο neakriti.gr, ο διοικητής του Βενιζελείου, Κώστας Τερζάκης θετική στον κορωνοϊό διεγνώσθη και η μητέρα του βρέφους.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου

Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα ανοίγει, όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες από 30 ετών και άνω που επιθυμούν να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η απόφαση της Επιτροπής για την 4η δόση έρχεται στον απόηχο της ανησυχίας που προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση, με την Επιτροπή, παρ’ όλα αυτά, να επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων είναι πάνω από 60 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τον Απρίλιο.

Η πλατφόρμα των ραντεβού, πάντως, για εμβολιασμό κατά της COVID-19 με τη 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για όσους άνω των 30 το επιθυμούν, θα ανοίξει στο emvolio.gov.gr.

Τι λένε οι ειδικοί

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την πορεία της πανδημίας, μιλούν δύο μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Δημήτρης Παρασκευής, Α' αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μιλώντας στον Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, με τον κ. Βατόπουλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι ο ίδιος φοράει μάσκα «στο σούπερ-μάρκετ και όπου υπάρχει συγχρωτισμός». Ο κ. Παρασκευής συμπληρώνει ότι, αν παρουσιάσουμε συμπτώματα, θα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ4 και ΒΑ5», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ4 και ΒΑ5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, που, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης, καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει»

«Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή τη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας», αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας πως «το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δύο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δε θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

9.294 οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα

Σε 9.294 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.616.874 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων το 48,6% είναι άνδρες.

Στα 943 τα νέα κρούσματα στην Κρήτη

Συνολικά 943 ήταν οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 450, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 104, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 128 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 261.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News