Πανελλήνιες 2022: Αύριο βγαίνουν οι βαθμολογίες - Οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων

Κρήτη
Πανελλήνιες 2022: Αύριο βγαίνουν οι βαθμολογίες - Οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου, μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων

Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου, μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται λιγότερος ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τις ιατρικές σχολές του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου, αλλά και χαμηλότερη επίδοση όλων των εποχών με 6,5 στα Μαθηματικά.

Εκτιμήσεις, την ίδια ώρα, θέλουν χαμηλότερα να κινούνται οι βάσεις στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Τα Αρχαία, που χαρακτηρίστηκαν απαιτητικά, θα έχουν φέτος χαμηλότερη προσμέτρηση από το περυσινό 33%, ενώ, ταυτόχρονα, η Έκθεση και η Βιολογία φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βαθμολογία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων 2022. Η χαμηλή απόδοση των υποψηφίων, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και τη μείωση του αριθμού εισακτέων δημιουργούν ένα περίεργο κράμα, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, αναμένεται να οδηγήσει εκτός πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χιλιάδες υποψηφίους.

Ενδεικτικό, μάλιστα, του πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες είναι το γεγονός ότι, από δείγμα περίπου 500 γραπτών, το 78% των υποψηφίων των Οικονομικών Σχολών έγραψε κάτω από τη βάση, το ίδιο και το 40% των εξεταζόμενων στα Μαθηματικά, ενώ και τα περισσότερα γραπτά σε Αρχαία και Βιολογία κινήθηκαν επίσης σε πολύ χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα βαθμολογικά κέντρα, ο αριθμός των αριστούχων στις πανελλαδικές 2022 εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Το γεγονός αυτό, που βασίζεται σε ένα ικανό και αντιπροσωπευτικό δείγμα, αφορά και τα 4 Επιστημονικά Πεδία, τουλάχιστον στις περιζήτητες σχολές, με τις εκτιμήσεις να θέλουν: υποχώρηση των βάσεων στο 1ο (Θεωρητικές Σχολές) και στο 4ο Πεδίο (Οικονομικά), παράλληλα στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) διαγράφεται πτωτική τάση, ενώ μεγαλύτερη είναι στο 3ο (Σπουδές Υγείας).

Λιγότεροι οι εισακτέοι

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, τις ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι, για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη σχολή, το τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 σχολές έχουν κρατήσει ίδιο τον συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι. Κάποια τμήματα, για παράδειγμα Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου και Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου δε θα δεχτούν φέτος φοιτητές. Να σημειωθεί επίσης πως η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι υποψήφιοι μπορούσαν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία ήταν διαθέσιμη έως και την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Η διαδικασία - Πώς θα γίνει η ανάρτηση βαθμολογιών

Οι διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, καλούνται να παραδώσουν στους διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν:

α. τα αποκόμματα των τετραδίων και

β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων. Ο (υπο)διευθυντής κάθε ΓΕ.Λ. μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Στη συνέχεια οι (υπο)διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες μόνο τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς και τους βαθμούς υποψηφίων. Στη περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, θα πρέπει οι (υπο)διευθυντές των ΓΕ.Λ. να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News