Κρήτη

Τουρισμός: Δεύτερο σε κίνηση μετά το αεροδρόμιο Αθηνών το «Νίκος Καζαντζάκης» (βίντεο)

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, από 27 Ιουνίου έως την 10η Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών, με την ζήτηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές να εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα

  • Απογειώνεται ο ελληνικός τουρισμός - Πάνω από 1,8 εκ. αφίξεις μέσα σε ένα μήνα
  • Το «Ν. Καζαντζάκης» δεύτερο σε κίνηση μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος
  • Κατά 2.500 περισσότεροι τουρίστες τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019
  • Ικανοποιητική η κίνηση στην Χερσόνησο - Παραμένει η αβεβαιότητα της ακρίβεια

«Απογείωση» του Ελληνικού Τουρισμού «φωτογραφίζουν» τα στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών, με τα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για την Κρήτη, καθώς από 27 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου, πάνω από 1,8 εκατομμύρια τουρίστες θα απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με την πολύ καλή εικόνα να είναι αντίστοιχη και στο νησί μας.

Μετά το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» έρχεται δεύτερο σε επιβατική κίνηση και προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα να μιλάει για αυξημένες αφίξεις του Ιουνίου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τον ίδιο για τις πολύ καλές πληρότητες αεροσκαφών.

Ωστόσο, ο Γιώργος Πλιάκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα προβλήματα που καταγράφονται σε αρκετά διεθνή αεροδρόμια λόγω της έλλειψης προσωπικού με συνέπεια να καταγράφονται καθυστερήσεις και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Παράλληλα την ικανοποίηση του για την τουριστική κίνηση εξέφρασε ο Γιάννης Σέγκος, ενώ την ίδια ώρα επαγγελματίες της περιοχής κάνουν λόγο για τουρίστες χαμηλών βαλαντίων, με την γενικότερη ακρίβεια να… ροκανίζει όπως λένε τα έσοδα τους.

Στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 140 πτήσεις οι οποίες αυξάνονται τις επόμενες ημέρες σε 180 ενώ οι νέες πτήσεις από Καζακστάν και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν τονωτική «ένεση» στον Κρητικό τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 1,8 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό από σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου έως τη 10η Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών, με τη ζήτηση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές να εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οι αναλυτές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είχαν κάνει λόγο από τις αρχές της άνοιξης πως φέτος ο αριθμός των αφίξεων θα κινείται στα πλαίσια του 2019. Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που επικρατούσε τους δύο πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) εξαιτίας της μετάλλαξης “Όμικρον” και του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, τόσο τα στοιχεία για τον Ιούνιο όσο και οι εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους δύο μήνες είναι ενθαρρυντικά.

Μετά το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το αεροδρόμιο Ηρακλείου έρχεται δεύτερο σε επιβατική κίνηση και προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, αναφέρθηκε στις αυξημένες αφίξεις του Ιουνίου και στις πολύ καλές πληρότητες που παρουσιάζουν οι πτήσεις, τονίζοντας ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Ιούνιος είναι 0,5% πάνω από τον Ιούνιο του 2019. Και ενδέχεται να πάει και παραπάνω. Εάν δούμε τον τουρισμό συνολικά και πιο συγκεκριμένα από την αρχή της σεζόν, τότε βρισκόμαστε στο -3 ή -3,5% σε σχέση με το 2019».

Ο ίδιος εξειδίκευε το 0,5% της αύξησης που φετινού Ιουνίου, συγκρίνοντας τα στοιχεία με τον Ιούνιο του 2019, λέγοντας: «Έχουμε 332.000 αφιχθέντες εξωτερικού όταν το 2019 είχαμε 330.000».

«Μια καλή χρονιά»

Την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση εξέφρασε και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος ανέφερε: «Ο Ιούνιος ήταν αρκετά καλός και είναι ένας μήνας που ανεβαίνει διαρκώς. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα πάνε καλά. Θα είναι μια χρονιά καλή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκείνο που παραμένει σε αβεβαιότητα είναι οι μήνες μετά το καλοκαίρι, και πιο συγκεκριμένα οι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, καθώς η ακρίβεια και ο πόλεμος μπορεί να αλλάξουν τα σχέδια των τουριστών. Είμαι, ωστόσο, αισιόδοξος. Και θεωρώ πως είναι μια χρονική συγκυρία που πρέπει να δείξουμε την αισιοδοξία μας, γιατί η κατάσταση είναι αβέβαιη. Μέχρι τώρα, Ιούνιο μήνα, τα πράγματα κινούνται ομαλά. Το τι θα συμβεί σε επίπεδο κερδών με την ακρίβεια θα φανεί στο τέλος. Τα νούμερα, όμως, τώρα είναι καλά».

Σχέδιο για ποιοτικό τουρισμό

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης υποστήριξε: «Η σεζόν είναι πάρα πολύ καλή. Ο Ιούνιος είναι ένας πολύ δυνατός μήνας και θεωρώ πως θα εξελιχθούν με παρόμοιο τρόπο και οι υπόλοιποι μήνες. Ωστόσο, πρέπει να προβληματιστούμε ως προς τη μαζικότητα του τουρισμού και να θέσουμε ανοιχτά τη συζήτηση για το ενεργειακό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μας αφήνει. Εάν συνεχίσει ο τουρισμός να είναι μαζικός, τότε σίγουρα θα μιλήσουμε για ένα κορεσμένο προϊόν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στροφής στον ποιοτικό τουρισμό, καθώς η χωρητικότητα της Κρήτης ενδεχομένως να μην αντέξει τη μαζικότητα του τουρισμού. Γι’ αυτό η απάντηση θα πρέπει να είναι η διάχυση στην ενδοχώρα με τρόπο ποιοτικό και οργανωμένο».

Γκρίνια για τα έσοδα

Εντωμεταξύ, επαγγελματίες της Χερσονήσου κάνουν λόγο για τουρίστες χαμηλών βαλαντίων, με τη γενικότερη ακρίβεια να... ροκανίζει, όπως λένε, τα έσοδά τους. Ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης, υποστήριξε πως ο φετινός τουριστικός κόσμος είναι αρκετά φτωχός, αφού είναι σύνηθες το φαινόμενο οικογένειες να κάθονται σε μαγαζιά εστίασης και να “κάνουν” χαμηλό λογαριασμό. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Άλλος ιδιοκτήτης μαγαζιού υποστήριξε πως οι τουρίστες προτιμούν πιο πρόχειρα φαγητά όπως πίτσες, σνακ και σαλάτες, ενώ έγινε σαφές πως υπάρχει μια γενικευμένη αναμονή μετά τις 10 Ιουλίου, όταν θα έρθει η ευρωπαϊκή - και όχι μόνο - νεολαία να καταναλώσει χρήμα.

Απομείωση... πτήσεων

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 140 πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες αυξάνονται τις επόμενες ημέρες σε 180, ενώ οι νέες πτήσεις από Καζακστάν και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν τονωτική “ένεση” στον κρητικό τουρισμό. «Έχουμε δύο πτήσεις την εβδομάδα από τις συγκεκριμένες αγορές. Ας ευχηθούμε να πάνε καλά αυτές οι δύο πτήσεις και να μπορέσουμε να “ανοίξουμε” καινούργιες αγορές», ανέφερε ο κ. Πλιάκας. Ωστόσο, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα προβλήματα που καταγράφονται σε αρκετά διεθνή αεροδρόμια, όπως και στο “Ν. Καζαντζάκης”, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια να καταγράφονται καθυστερήσεις και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. «Υπάρχουν καθυστερήσεις μίας ώρας, δύο ωρών και ενδεχομένως και τριών ωρών. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν σ’ ένα μεγάλο αεροδρόμιο του εξωτερικού και έκανα δύο ώρες να περάσω το διαβατηριακό έλεγχο. Μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο αεροδρόμιο. Γι’ αυτό μην ασκούμε κριτική μόνο στα δικά μας αεροδρόμια», είπε ο κ. Πλιάκας.

Θετικοί οι Ιούλιος και Αύγουστος

Είναι αξιοσημείωτο πως τόσο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι μήνες με πολλές αφίξεις και πως το τουριστικό προϊόν της Κρήτης θα κινηθεί αρκετά δυναμικά. Αυτό υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες του νησιού, οι οποίοι έκαναν σαφές πως οι πληρότητες θα αγγίξουν σε πολλά ξενοδοχεία το 95%, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να είναι αντίστοιχος με εκείνος του 2019.

Μάνος Τσακαλάκης

Ελπίδες για πληρότητα στο 75-85%

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μάνος Τσακαλάκης, υποστήριξε πως «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε μια καλύτερη πληρότητα σε κλίνες εάν δε συμβεί κάτι διαφορετικό. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας βγήκαν κάποια δημοσιεύματα με κάποιες γνωστοποιήσεις πως η Γερμανία θα φρενάρει τις αφίξεις της. Κανένας δε γνωρίζει. “Τα πάντα ρει”. Δε γνωρίζουμε τι θα γίνει. Εάν πάνε όλα καλά, θα έχουμε πληρότητα ξενοδοχείων της τάξης του 75-85%. Σίγουρα θα υπάρξουν ξενοδοχεία που θα είναι γεμάτα, δηλαδή η πληρότητα θα αγγίξει 90-95% του συνόλου των κλινών, αλλά θα υπάρξουν και ξενοδοχεία όπου η πληρότητα θα είναι χαμηλή». Όπως είπε ο κ. Τσακαλάκης, το καθαρό κέρδος θα φανεί Ιούλιο και Αύγουστο. «Μέχρι στιγμής, όποιοι ξενοδόχοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους Απρίλιο και Μάιο δεν είχαν κέρδη, αλλά πολλά έξοδα. Ο Ιούνιος λειτούργησε υπέρ και πολλοί ξενοδόχοι αναμένουν τον Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να υπάρξει καθαρό κέρδος», ανέφερε.

Νίκος Χαλκιαδάκης - «Μεγάλα εμπόδια η ενέργεια και η ακρίβεια»

Τις θετικές του εκτιμήσεις για τις αφίξεις των δύο επόμενων μηνών έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η ροή των κρατήσεων θα είναι πάρα πολύ καλή. Τα καταλύματα θα είναι γεμάτα. Οι πληρότητες των κλινών στα ξενοδοχεία θα αγγίξουν το 80-100%. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος προμηνύονται μήνες που θα αγγίξουν το τουριστικό έτος 2019. Πιστεύω πως θα φτάσουμε στο 90-95% του 2019. Περιμένουμε τουρίστες από Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία. Ο Ιούνιος είναι πολύ θετικός και σίγουρα καλύτερος από το προσδοκώμενο». Διευκρίνισε, όμως, πως δύο μεγάλα εμπόδια για τους ξενοδόχους μέχρι και σήμερα είναι η ενέργεια και η ακρίβεια. «Η ενέργεια είναι ένας μεγάλος βραχνάς για τους ξενοδόχους. Και, επίσης, η ακρίβεια είναι ένα άλλο εμπόδιο. Ειδικά το κρέας για τα ξενοδοχεία είναι πάρα πολύ ακριβό», υποστήριξε.

Μιχάλης Βλατάκης - «Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τόνισε πως θα έρθει αρκετός κόσμος, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουμε το 2019. Όπως είπε, δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπός ο συγκεκριμένος στόχος. Στόχος θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των τουριστών. «Είναι αλήθεια πως περιμένουμε αρκετό κόσμο. Οι καλοκαιρινοί μήνες θα φέρουν αρκετό κόσμο. Το βλέπουμε και τώρα τον Ιούνιο. Το στοίχημα είναι να είναι και ευχαριστημένο το προσωπικό που εργάζεται στον τουριστικό τομέα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Όχι μόνο να γεμίσουμε σε πληρότητες, αλλά να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες και προσωπικό, ώστε να υπάρξουν κέρδη στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε συνεχώς εάν θα έρθει κόσμος. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Οι κρατήσεις έχουν δυναμική», τόνισε ο κ. Βλατάκης, ενώ συνέχισε: «Δε θα ξεπεράσουμε το 2019. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει εάν θα ξεπεράσουμε το 2019. Υπάρχουν πολλά μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι η πανδημία, έπεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ακολουθούν ο αυξήσεις. Όλα αυτά μας αφορούν σε επίπεδο κερδών και εσόδων. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αποβάλουμε τη “φιλοσοφία” εάν τα κέρδη θα είναι περισσότερα από το 2019. Το εννοώ! Και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες».

Ανήλικα άτομα στα ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου. Ωστόσο, ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε πως η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή ανήλικων ατόμων στον ξενοδοχειακό τομέα. «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, έχουν γίνει όλες οι επαναπροσλήψεις. Μας χαροποιεί το συγκεκριμένο γεγονός. Από εκεί και πέρα, έχω επισκεφτεί την Επιθεώρηση Εργασίας και το ανησυχητικό είναι πως πάρα πολλά ανήλικα παιδιά που τελειώνουν το σχολικό έτος εκδίδουν βιβλιάρια υγείας με σκοπό να εργαστούν. Το βιβλιάριο εκδίδεται από την Επιθεώρηση Εργασίας με τη συγκατάθεση του γονέα. Μας ανησυχεί όμως αυτό. Φέτος, πάρα πολλά ανήλικα παιδιά έχουν εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλιάριο με σκοπό να συνδράμουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού. Είναι συνήθως παιδιά ξενοδοχοϋπαλλήλων που οι γονείς τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της καθημερινότητας», είπε ο κ. Κοκολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια