«Πεινάμε... στα γεράματα» - Τρεις ιστορίες συνταξιούχων της Κρήτης

Κρήτη
«Πεινάμε... στα γεράματα» - Τρεις ιστορίες συνταξιούχων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακρίβεια και ενεργειακό κόστος έχουν “γονατίσει” τους χαμηλοσυνταξιούχους: «Δεν περισσεύουν ούτε για τα φάρμακά μας»

Κραυγή απόγνωσης από τους συνταξιούχους, που βλέπουν μέρα με τη μέρα την κατάστασή τους να γίνεται χειρότερη, με τις συντάξεις τους να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Άνθρωποι που λαμβάνουν 500 ευρώ σύνταξη μιλούν στο neakriti.gr κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες με φόντο την ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι τσέπες τους είναι άδειες, αφού μόλις λάβουν τη σύνταξη είναι θέμα ημερών το πότε αυτή θα εξανεμιστεί...

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο εάν αναλογιστεί κανείς πως πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, δυσκολεύονται να πληρώσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ καλούν την Πολιτεία να μη γυρίζει την πλάτη της στους ανθρώπους που μόχθησαν στη ζωή τους και στήριξαν τη χώρα. Όπως αναφέρουν, η κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά δεν αρμόζει στους συνταξιούχους, τους απόμαχους της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση δεν έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτα προβλήματα μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους χαμηλοσυνταξιούχους, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα αρκετά δύσκολα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ανδρέας Κριαράς, μίλησε στο neakriti.gr και αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία να υλοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στους δρόμους

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν περιέλθει σ' ένα αδιέξοδο. Μόνο ο αγώνας πρέπει να είναι η απάντησή μας. Τις προάλλες, συνάντησα έναν χαμηλοσυνταξιούχο που δεν είχε πάρει την επικουρική και δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Ζούμε ένα δράμα. Νερό και ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβα. Η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τη 13η και τη 14η σύνταξη και η κατώτερη σύνταξη να φτάσει στα 800 ευρώ. Επίσης να επιστραφεί το ΕΚΑΣ. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν», υποστήριξε ο κ. Κριαράς.

«Κόβουμε τα πάντα»

Η Ζουμπουλιά Σαλούστρου, η οποία είναι 62 ετών, συνταξιοδοτήθηκε στα 50 της, καθώς αρρώστησε από ένα επικίνδυνο νόσημα και αναγκάστηκε να “φύγει” από την εργασία της πρόωρα ως τρίτεκνη μητέρα με ανήλικο παιδί. Η ίδια μιλώντας στο neakriti.gr, εξέφρασε την πικρία που βιώνει η ίδια ως χαμηλοσυνταξιούχος, καθώς λαμβάνει μόνο 527 ευρώ.

«Στις 10 του μήνα η σύνταξη έχει “φύγει”, και πιο συγκεκριμένα έχει πάει στο ρεύμα και στους λογαριασμούς. Είμαι ασθενές άτομο και χρειάζεται συνεχώς να κάνω εξετάσεις, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι αρκετά μεγάλο. Περικόπτουμε τα πάντα. Έχουμε δουλέψει τα χρήματα που παίρνουμε. Είναι κόπος και ιδρώτας χρόνων και τώρα μας τα κόβουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε», ανέφερε η τρίτεκνη μητέρα, η οποία έχει γίνει και γιαγιά καθώς έχει τέσσερα εγγόνια. Η ίδια καλεί την Πολιτεία να στηρίξει τα οικονομικά ευάλωτα άτομα που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό, όπως λέει.

«Η Πολιτεία πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί με αυτές τις συνθήκες να δίνει τέτοιους μισθούς και συντάξεις στους πολίτες. Πρέπει να δώσει παραπάνω χρήματα στον φτωχό λαό, στον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο. Δίνουμε χρήματα στον αμυντικό εξοπλισμό ο οποίος πάει στην Ουκρανία και ο λαός είναι δυστυχισμένος. Η υγεία έχει διαλυθεί και τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα», υποστήριξε.

«Ούτε καφέ»

Ο κ. Σπύρος Δρούλος δουλεύει από την ηλικία των 14 ετών. Ο ίδιος είχε θέμα υγείας με την καρδιά του, με αποτέλεσμα να βγει στη σύνταξη αρκετά νωρίς και πιο συγκεκριμένα το 2003. Η σύνταξή του είναι 555 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος εργαζόταν στις οικοδομές...

Μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως τα προβλήματα είναι πολλά για τον ίδιο. «Έχω προβλήματα όπως και όλος ο κόσμος. Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος των 550 ευρώ να ανταποκριθεί. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, λέει ψέματα. Δεν πάω να πάρω έναν καφέ γιατί δε “βγαίνω” οικονομικά», υποστήριξε. Ο κ. Δρούλος εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον των κυβερνήσεων που περιέκοψαν τις συντάξεις. «Η Πολιτεία μας έχει κόψει τη 13η και τη 14η σύναξη. Όλοι εκείνοι που υπέγραψαν τα μνημόνια ευθύνονται. Όταν έπαιρνα ΕΚΑΣ, η σύνταξη έφτανε στα 850 ευρώ. Όταν όμως κόψανε το ΕΚΑΣ και τα δώρα (13η και 14η σύνταξη), το εισόδημα πήγε στα 550 ευρώ», είπε.

«Κόψαμε το σταθερό τηλέφωνο»

Σπαρακτική ήταν στις δηλώσεις της και η 73χρονη κ. Ειρήνη Αλούμπη, η οποία εργαζόταν σε εργοστάσιο υφαντουργίας. Η ίδια λαμβάνει μια σύνταξη της τάξης των 440 ευρώ, που μαζί με τη σύνταξη του άνδρα της συμπληρώνει το εισόδημα του νοικοκυριού της, αγγίζοντας τα 1.000 ευρώ. Μιλώντας στo neakriti.gr, η κ. Ειρήνη με τρόπο σαφή εξηγεί πως μεγάλο “αγκάθι” για το νοικοκυριό της ίδιας είναι οι μεγάλοι λογαριασμοί του νερού και του ρεύματος.

«Πληρώνουμε ακριβά το νερό. Αυτές τις ημέρες έχω ένα μεγάλο παράπονο με την πληρωμή του λογαριασμού του νερού. Είμαστε δύο άνθρωποι ηλικιωμένοι και έχουμε να πληρώσουμε 200 ευρώ λογαριασμό νερού. Έχουμε παράπονα και με τον Δήμο που έχει βάλει αυξήσεις. Το νερό και το ρεύμα το πληρώνουμε ακριβά», ανέφερε.

Όπως είπε, «δεν κάνουμε περιττά έξοδα. Δεν έχουμε σταθερό τηλέφωνο για να μην πληρώνουμε δύο λογαριασμούς. Η Πολιτεία πρέπει να μας στηρίξει. Δε μας έχει στηρίξει. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από μας. Και μην ξεχνάμε, είναι και ο ΕΝΦΙΑ ένα τεράστιο “αγκάθι”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News