«Έπεσαν» οι υπογραφές για την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

Κρήτη
«Έπεσαν» οι υπογραφές για την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, βρέθηκε σήμερα, στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να παρευρεθεί σε συνάντηση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν δύο νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες

Την δημιουργία Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που βρίσκεται από το πρωί στην Κρήτη.

Η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό ότι προχθές μπήκαν οι σχετικές υπογραφές και η Μονάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σώζοντας όχι μόνο ζωές αλλά και προβλήματα με αναπηρίες, που κάποιες φορές συνοδεύουν τέτοια περιστατικά, τα οποία, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, αφορούν συχνά νέους ανθρώπους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, βρέθηκε σήμερα, στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να παρευρεθεί σε συνάντηση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν δύο νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες:

Η πρώτη αφορά στην δυνατότητα που παρέχεται στους πολίτες να βλέπουν και να παραλαμβάνουν διαδικτυακά, χωρίς την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης παρουσίας, τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων που κάνουν στο νοσοκομείο. 

Η δεύτερη αναφέρεται στο Κέντρο Εγκεφαλικών του ΠΑΓΝΗ, ένα από τα 10 που αναπτύσσονται πανελλαδικά και θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια με όλες τις σύγχρονες θεραπείες και τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Η κ. Γκάγκα το απόγευμα, απηύθυνε χαιρετισμό σε συνέδριο Ογκολογίας, το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο.

Γκάγκα: Έρχεται Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΑΓΝΗ 

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ετοιμη να λειτουργήσει είναι στο ΠΑΓΝΗ μία από τις 10 συνολικά Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα.

Η ίδια μάλιστα, εξήγησε ότι η Μονάδα θα συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο για την προστασία της ζωής, αλλά και της αντιμετώπισης αναπηριών που συνήθως συνοδεύουν τέτοια περιστατικά.

Πρόκειται για μια Μονάδα στην οποία οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικά, θα μπορούν να μένουν πλέον στο νησί και για θρομβόλυση και θρομβοεκτομή, κάτι που επί δεκαετίες συνιστούσε αναγκαιότητα μετάβασης σε κέντρα της Αθήνας.

Το ΠαΓΝΗ πρωτοπορεί

Όπως αναφέρθηκε, μέσω της Περιφέρειας, η Μονάδα διαθέτει ήδη έναν από τους πιο σύγχρονους αγγειογράφους στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε όχι μόνο στην αντιμετώπιση των περιστατικών στον άξονα προστασίας της ζωής, αλλά πλέον και στην μέριμνα για αποφυγή αναπηριών που συνοδεύουν τέτοια περιστατικά και παραδοσιακά συνδεόταν με το χρόνο που χρειαζόταν να περιμένει ένας ασθενής για την αντιμετώπιση του περιστατικού του, εφόσον χρειαζόταν και η μεταφορά του σε εκτός Κρήτης νοσοκομείο.

Η κ. Γκάγκα ενημερώθηκε από τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ, για τις εκσυγχρονισμένες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που παρέχει με επίκεντρο τις εξετάσεις που μπορούν να λαμβάνουν μέσω κωδικών ταξις νετ οι πολίτες.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, εξήγησε ότι το νοσοκομείο πρωτοπορεί και πως στόχος προς την κατεύθυνση εξυπηρέτηση των πολιτών είναι η ψηφιοποίηση και το μοντέλο που ακολουθείται στο ΠΑΓΝΗ να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Κομβικής σημασίας Μονάδα

Για μια κομβικής σημασίας μονάδα έκαναν λόγο τόσο η διοικήτρια της υγειονομικής περιφέρειας όσο και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που διευκρίνισαν ότι οι πολίτες του νησιού πλέον, μετά από εγκεφαλικά επεισόδια δεν θα χρειάζεται να φεύγουν από την Κρήτη, υπομένοντας άγχος, ταλαιπωρία αλλά και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

«Το ΠΑΓΝΗ γίνεται επίσημα Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών που είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη την Κρήτη. Εδώ θα μπορεί να γίνει όχι μόνο θρομβόλυση, θα μπορεί να γίνει και θρομβοεκτομή, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εγκεφαλικά πλήρως, με μία πολύ καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς, που δεν θα χρειάζεται να φεύγουν για νοσοκομεία της Αθήνας» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, ανέφερε ότι η δημιουργία της Μονάδας θα συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για ασθενείς που χρειάζονταν να φύγουν εκτός Κρήτης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ και ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, ευχαριστώντας την αναπληρώτρια υπουργό, σημείωσε ότι το νοσοκομείο είναι ήδη έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία της Μονάδας, έχοντας ήδη, με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, έναν μοντέρνο αγγειογράφο που είναι ο τρίτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει τη δυνατότητα να γίνονται προηγμένες εξετάσεις.

Για την τέταρτη δόση υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 

«Η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρατηρείται δεν έχει σχέση με το δεύτερο ή το τρίτο κύμα της πανδημίας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας και στην αυξητική τάση που παρουσιάζεται στις νέες μολύνσεις και στην Κρήτη,  τις τελευταίες μέρες. 

«Δόθηκε η δυνατότητα στους νεότερους ανθρώπους, εάν θέλουν ή αν φοβούνται, να κάνουν την τέταρτη δόση. Δεν είναι σύσταση αυτό, είναι η δυνατότητα για όποιον φοβάται, για όποιον αισθάνεται πιο προστατευμένος. Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά για να υπάρχει μία σύσταση» εξήγησε η κ. Γκάγκα , η οποία παράλληλα ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και στελέχη του νοσοκομείου για τις προηγμένες υπηρεσίες του νοσοκομείου τις οποίες χαρακτήρισε πρωτοποριακές.

Στο ΠΑΓΝΗ, μέσω πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί οι ασθενείς που κάνουν εξετάσεις μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των βιοχημικών, μαγνητικών, και αξονικών τους εξετάσεων μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

«Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σε όλα τα νοσοκομεία και αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τον πολίτη, που μπορεί να έρθει να κάνει τις εξετάσεις του και να πάρει τα αποτελέσματα στο σπίτι του. Νομίζω ότι είναι η είσοδος σε ένα νέο αιώνα στην Ελλάδα και στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην στις καινούριες τεχνολογίες στην Ιατρική» είπε η κ. Γκάγκα.

«Το επίκεντρο όσων κάνουμε είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του. 'Αρα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ψηφιοποίηση Γιατί αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης μπορεί να κλείσει τα ραντεβού του εύκολα, μπορεί να πάρει τις απαντήσεις του εύκολα χωρίς ταλαιπωρία, να έχει συγκεκριμένα ραντεβού και να μην έχει αναμονές. Μας ενδιαφέρει επίσης να ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες για τον πολίτη, για τα επείγοντα και για τα χρόνια. Νομίζω ότι εδώ το ΠΑΓΝΗ έχει γίνει μία ακόμη καινοτομία, καθώς συνδέθηκε το Ιατρικό με το Διοικητικό εξιτήριο που γίνεται από τις κλινικές. Αυτό βοηθάει στο να κερδίζει χρόνο ο πολίτης και προσωπικό το νοσοκομείο» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη και υπερήφανη για όσα έχουν υλοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Η κ. Γκάγκα συνέστησε τη χρήση μάσκας σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ή σε περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι για την τέταρτη δόση υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 και απλά δυνατότητα να εμβολιαστούν νεότερα άτομα εφόσον το επιθυμούν.

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά για να υπάρχει μία σύσταση, είπε η κ. Γκάγκα η οποία πάντως εξήγησε ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι πλέον πολύ διαφορετική με δεδομένη τη γνώση και την εμπειρία που υπάρχει, όπως και των μέσων προστασίας από τον ιό.

Τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι ακόμη αρκετά για να υπάρχει μια σύσταση για εμβολιασμό για τους πολίτες κάτω των 60 ετών τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα από το Ηράκλειο, ξεκαθαρίζοντας τέτοια σύσταση αφορά τους άνω των 60 ετών και όσους έχουν προβλήματα υγείας.

Η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, απαιτεί προσοχή από τους πολίτες σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, χωρίς όμως να συνδέει την περίοδο που διανύουμε με την περίοδο του δεύτερου ή του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ωστόσο με φόντο τη συζήτηση που γίνεται σε ότι αφορά τα μέτρα, ανέφερε ότι πλέον ο καθένας από τους πολίτες γνωρίζει πως μπορεί να προστατευθεί και να προστατεύσει τους γύρω του, με βάση το ότι βασικά εργαλεία για να μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, όπως τα εμβόλια ή και τα φάρμακα, είναι εδώ και καιρό στη διάθεσή μας.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο ΠΑΓΝΗ

Σε σύσκεψη που έγινε στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία της Αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ως αντικείμενο θέματα που αφορούν τις υποδομές και τις δράσεις δημόσιας υγείας, τονίστηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη δημιουργία υποδομών στα νοσοκομεία του νησιού, η ενίσχυση με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας καθώς και η στελέχωση των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των δομών δημόσιας υγείας και των αναγκαίων προσθηκών σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία καθώς και προτεινόμενες δράσεις και έργα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει την βελτίωση και περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως η Κρήτη πρωτοπορεί και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News