Βουλή: Κόντρα για τις ΑΠΕ με κρητικό «άρωμα»

Κρήτη
Βουλή: Κόντρα για τις ΑΠΕ με κρητικό «άρωμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για κάθε 1.000 μεγαβάτ νέων ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα σε σημερινές τιμές, γλιτώνουμε 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου, που δε θα κάνουμε» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας

«Για κάθε 1.000 μεγαβάτ νέων ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα σε σημερινές τιμές, γλιτώνουμε 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου, που δε θα κάνουμε, και το οποίο χρησιμοποιείται για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια».

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σκιαγράφησε από τη μεριά του ως μονόδρομο την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα της χώρας, κατά τη χθεσινή ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, νομοσχεδίου που πέρασε με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. Επιφύλαξη για τη συζήτηση που έπεται τις επόμενες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

“Πυρά” Χ. Μαμουλάκη

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε επίπεδο επιτροπής είχε και έντονο κρητικό “άρωμα”... Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κάνοντας μάλιστα λόγο για τραγικές επιλογές της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο, μετά τα γεγονότα ιδίως στην Ουκρανία.

«Ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργήθηκε λες και το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας είναι ο αργός βαθμός αδειοδότησης των έργων και η αδιαφορία του ιδιωτικού τομέα προς τον κλάδο. Αυτή όμως η ιδέα είναι παραπλανητική. Δεν προκύπτει πουθενά πως ο δρόμος για την περεταίρω διείσδυση των ΑΠΕ περνάει μέσα από την παροχή επιπλέον κινήτρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης, προσθέτοντας πως «το θεσμικό τοπίο των ΑΠΕ σήμερα πάσχει από την ανασφάλεια δικαίου, την απροσδιοριστία στον χρόνο διεκπεραίωσης των αδειών και την ύπαρξη μιας παράλληλης “γκρίζας” αγορά αδειών που οι προηγούμενες παραβάσεις σας ενίσχυσαν αντί να την πατάξουν».

Η ομιλία Σκρέκα

Παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου του με θέμα τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι, «αυτή τη στιγμή, ο πιο φθηνό τρόπος να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια είναι να χρησιμοποιούμε τον άπλετο ήλιο, αλλά και το αιολικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας».

Καθώς η αντιπολίτευση είχε νωρίτερα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί δε δίνεται απάντηση στα βασικά επίδικα της μετάβασης στην “πράσινη” ενέργεια, ο κ. Σκρέκας απάντησε πως, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ήταν μόλις το 1/5 σε ρυθμό σε σχέση με τη διείσδυση σήμερα.

«Έχουμε φτάσει το 2019 να εγκαταστήσουμε 920-930 μεγαβάτ, το 2020 980, ενώ το 2021 ξεπεράσαμε τα 1.000 μεγαβάτ και το 2022 φτάσουμε περίπου τα 2.000 μεγαβάτ - 2 γιγαβάτ νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι φέτος, μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδόν το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μόλις το υπόλοιπο 50% θα παράγεται είτε από φυσικό αέριο, είτε από λιγνίτη, είτε θα εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες», τόνισε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε: «Το επόμενο 12μηνο, με τις σημερινές πολύ αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμούμε ότι θα ανακτήσουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ υπερ-έσοδα από τα εργοστάσια φυσικού αερίου, από τα λιγνιτικά εργοστάσια, από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες εμπορικά πουλάνε ενέργεια στο Σύστημα και με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

«Σχέδιο έγκλημα» - «Βολές» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τη θέση ότι διατάξεις του νομοσχεδίου «επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και εντέλει στην οικονομία και την εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος» διατύπωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπάρχει απόλυτη απουσία της περιβαλλοντικής διάστασης, ενώ θεωρητικά έπρεπε να υπηρετεί το «πρασίνισμα» της ενέργειας.

«Αν η στρατηγική σας είναι να φτάνουμε στο παραπέντε και λόγω αδιεξόδου να μοιράζουμε τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγους και εκλεκτούς, αν στρατηγική σας είναι να τα κάνετε ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν θέλετε να “στραγγαλίσετε” τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, τότε μόνο κακό κάνετε στο όραμα της “πράσινης” μετάβασης», επισήμανε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλα κόμματα και βεβαίως η Νέα Δημοκρατία είσαστε συνένοχοι στο έγκλημα της “πράσινης” μετάβασης, που φέρνει σήμερα σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υπογράμμισε ότι απαιτείται «αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα, για ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, από το 10% ή ακόμη χαμηλότερο που είναι σήμερα, τουλάχιστον στο 35%.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κανονικοποιεί τη λεηλασία της φύσης. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται εδώ πέρα για να κάνει το παράνομο νόμιμο. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ανοίξει το “πράσινο φως” για τη λεηλασία της φύσης στα βουνά μας, στα νησιά μας, οπουδήποτε είναι αυτή», κατήγγειλε ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News