Χανιά: Καταθέτουν σήμερα οι οκτώ φοιτητές - Οργή για τις διώξεις

Κρήτη
Χανιά: Καταθέτουν σήμερα οι οκτώ φοιτητές - Οργή για τις διώξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει της σημερινής διαδικασίας κατάθεσης φοιτητών στην Ασφάλεια στο πλαίσιο προανάκρισης, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει

Οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος, αναμένεται να περάσουν σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, το πρωί το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων προκειμένου να καταθέσουν για κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου ενάντια σε μια προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης συνδικαλιστικής δράσης φοιτητή. Το γεγονός έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα και μάλιστα σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι σχολών του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος οργανώνουν συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.

Πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Βαγγέλης Πρασόπουλος εξήγησε στη «ΝΚ» πως την περίοδο των κινητοποιήσεων του φθινοπώρου ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη υπήρξε μια διαμαρτυρία για την πειθαρχική δίωξη ενός φοιτητή, ο οποίος είχε προβεί σε αφισοκόλληση με πολιτικά μηνύματα. Από την Κοσμητεία της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών, καταγγέλθηκε ότι φοιτητές και εξωπανεπιστημιακοί επιχείρησαν να κρατήσουν «όμηρο» τον κοσμήτορα κ. Καρυστινό. Έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ζητά εισαγγελική παρέμβαση, και παρά το γεγονός ότι η πρυτανική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε λήξαν το περιστατικό. Σημειωτέων ότι, σύμφωνα με τους φοιτητές, ουδέποτε υπήρξε περιστατικό «ομηρίας».

«Συμφοιτητής μας θα περνούσε πειθαρχική δίωξη επειδή κόλλησε μια πολιτική αφίσα. Τα αντανακλαστικά του κόσμου ήταν άμεσα και βρεθήκαμε στο γραφείο του κοσμήτορα του ΗΜΜΥ, του κ. Καρυστινού, γύρω στα 120 άτομα», είπε ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος, μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Δούρειος Ίππος»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Βαγγέλη Πρασόπουλο, «εκδόθηκε μια συκοφαντική ανακοίνωση από την Κοσμητεία η οποία έγινε και ο “Δούρειος Ίππος” της κυβέρνησης, να παρακάμψει το αυτοδιοίκητο και να καλέσει τον εισαγγελέα για πρώτη φορά μετά τη χούντα στα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Η πρωτοφανής αυτή κίνηση μαζικών διώξεων φοιτητών και φοιτητριών για τη συνδικαλιστική τους δράση και την υλοποίηση αποφάσεων των φοιτητικών τους συλλόγων έρχεται κατευθείαν από τα σκοτεινά χρόνια της επταετίας, τότε που οι συνδικαλιστές φοιτητές αντιμετωπίζονταν με διώξεις και εξοντωτικά μέσα. Έρχεται δε σε συνέχεια της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης στο ΑΠΘ, όπου επί μήνες με προσχήματα προσπαθεί να επιβάλει αστυνομοκρατία και σιωπητήριο των αγώνων, οδηγώντας με δολοφονικό χτύπημα στον σοβαρότατο τραυματισμό του Χανιώτη φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη από βολή κρότου-λάμψης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Καταγγέλλουν κλίμα τρομοκράτησης

Για προσπάθεια ποινικοποίησης και διαμόρφωσης κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών που αγωνίζονται κάνουν λόγο οι φοιτητές που το πρωί της Τετάρτης 22 Ιουνίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετείχαν σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία έδωσαν το «παρών» πρόεδροι σωματείων και συλλόγων εργαζομένων. «Σήμερα βλέπουμε να δεχόμαστε κι εμείς μια επίθεση και θέλουμε να συντονιστούμε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους και με κάθε άνθρωπο που έχει τα στοιχειώδη δημοκρατικά αισθήματα, ούτως ώστε να κάνουμε τα δίκαια αιτήματά μας πράξη», σημείωσε ο Χάρης Αποστόλου, μέλος του φοιτητικού συλλόγου της σχολής ΗΜΜΥ.

Ενόψει της σημερινής διαδικασίας κατάθεσης φοιτητών στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο προανάκρισης, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News