Χανιά: Αναβολή λόγω καύσωνα στους ψεκασμούς για το δάκο

Κρήτη
Χανιά: Αναβολή λόγω καύσωνα στους ψεκασμούς για το δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καθυστέρηση οι ψεκασμοί – «Γκρίνια» από τον ΣΕΔΗΚ

Με καθυστερήσεις γίνεται και φέτος η δακοκτονία στην Κρήτη. Τη θέση αυτή εκφράζει σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης.

Σύμφωνα με όσα έγραψε χθες, ενώ η δακοκτονία ξεκίνησε έγκαιρα σε κάποιες περιοχές, υπάρχουν άλλες περιοχές που, παρότι είναι πρωιμότερες, οι ψεκασμοί προγραμματίστηκαν και έγιναν από τις 15 έως τις 20 Ιουνίου. Ιδιαίτερα, δε, στα Χανιά, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Ο Νίκος Μιχελάκης, σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης των ψεκασμών πριν την πήξη του πυρήνα της ελιάς, έστω και αν κατά τόπους χρειαστεί να επαναληφθούν. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο δάκος πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά και κάθε άτομο που διασώζεται στην αρχή της περιόδου μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε δισεκατομμύρια αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μιχελάκης αναγνωρίζει πως οι προσλήψεις των τομεαρχών της Δακοκτονίας φέτος έγιναν κάπως έγκαιρα. Όμως, ενώ τα φάρμακα της περσινής περιόδου λόγω της καθυστερημένης παράδοσής τους ήταν διαθέσιμα, δεν έγινε εφικτό να αρχίσουν παντού έγκαιρα οι πρώτοι κρίσιμοι για την επιτυχία ψεκασμοί.

Βέβαια υπήρξαν περιπτώσεις όπου άρχισαν αρκετά έγκαιρα, όπως σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής ΔΑΟΚ άρχισαν από τις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές εξίσου ή και πλέον πρωιμότερες, οι πρώτοι ψεκασμοί ανεξήγητα, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των τοπικών ΔΑΟΚ, «θα αρχίσουν αργότερα στις 15-20 Ιουνίου» (σ.σ. τις προηγούμενες ημέρες).

Επιπλέον όμως, ειδικά στα Χανιά, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού η τοπική ΔΑΟΚ, όπως ανακοίνωσε, θα αναβάλει τους προγραμματισμένους ψεκασμούς για αργότερα, λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Αμέσως παρακάτω, ο γνωστός επιστήμονας επισημαίνει ότι, την ίδια ώρα, ο ελαιόκαρπος της κορωνέικης σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, και όχι μόνο στις παραλιακές, είναι ήδη δεκτικός για προσβολές (έχει βάρος 1-2 gr ή έφτασε το στάδιο πήξης πυρήνα) και επομένως υπερκαλύπτει το κριτήριο έναρξης ψεκασμών που αναφέρεται στις παλιές πλέον σωστές εγκύκλιους, αλλά και σε σχετικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Κρήτης (2018).

Παύση λόγω ζέστης

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου ανακοινώθηκαν χθες τα εξής: «Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες, δε θα διενεργηθούν δολωματικοί ψεκασμοί για αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται αφενός δεν είναι οι συνιστώμενες για τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών και αφετέρου είναι δυσμενέστατες από μόνες τους για την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του εντόμου.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά το πέρας των υψηλών θερμοκρασιών και εφόσον πληρούνται τα υπόλοιπα κριτήρια εφαρμογής του πρώτου δολωματικού ψεκασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία Τύπου, τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Βοηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες - «Ελέγξιμος μέχρι στιγμής ο δακοπληθυσμός»

Από την πλευρά του πάντως, ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, από τις επισκέψεις του στην ύπαιθρο εκτιμά ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με τον δακοπληθυσμό να είναι σε μικρά επίπεδα και να είναι ελέγξιμος μέχρι στιγμής. «Υπάρχουν κάποιοι δακοπληθυσμοί που δε φαίνονται μεγάλοι. Έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κρήτης να κάνει τους πρώτους ψεκασμούς κατά του δάκου. Καλά φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα. Τώρα θα δούμε»...

Μάλιστα, θετικά σαν φυσικό όπλο κατά του δάκου της ελιάς αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα και αύριο ο μίνι καύσωνας που έρχεται στην Κρήτη. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο μίνι καύσωνας θα βοηθήσει να πέσουν λίγο οι πληθυσμοί. Και βλέπουμε. Είμαστε ακόμα στην αρχή», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ.

Στο μεταξύ, υπάρχει καλό “δέσιμο” της ελιάς, όπως λέει ο Γιάννης Σμυρνάκης, που προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς, όπου έχουν ποτιστικές ελιές, να προβαίνουν σε ποτίσματα. «Υπάρχει από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης μια ηλεκτρονική διεύθυνση όπου οι παραγωγοί μπορούν να μπαίνουν και να ενημερώνονται μέσω λογισμικού, που τους “λέει” πότε πρέπει να γίνονται οι αρδεύσεις στην ελιά. Το νερό χρειάζεται. Όσοι έχουν ελιές αρδευόμενες είναι καλό να τις ποτίζουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News