Κρήτη: Χολέρα και ευδεμίδα απειλούν τα σταφύλια

Κρήτη
Κρήτη: Χολέρα και ευδεμίδα απειλούν τα σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εμφάνιση πληθυσμών ευδεμίδας της 2ης πτήσης, με πολύ υψηλή δυναμική, εντοπίζει και ανακοινώνει για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

Την εμφάνιση πληθυσμών ευδεμίδας της 2ης πτήσης, με πολύ υψηλή δυναμική, εντοπίζει και ανακοινώνει για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χθες, κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο χολέρας (ωιδίου). Μικρός είναι ο κίνδυνος του περονόσπορου, ενώ αυξάνουν τις εμφανίσεις στους στα αμπέλια τα τζιτζικάκια. Οι αμπελουργοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να προστατεύσουν την παραγωγή τους, σε μια χρονιά που δείχνει να εξελίσσεται καλά και χαρακτηρίζεται μάλιστα και ως σταφυλοχρονιά.

Συγκεκριμένα, το ΠΚΠΦ αναφέρει:

  • «Για την ευδεμίδα: Πολύ υψηλή η δυναμική των πληθυσμών της 2ης πτήσης (συλλήψεις, ωοτοκίες).
  • Για το ωίδιο: Υψηλός κίνδυνος. Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και κρίσιμα βλαστικά στάδια.
  • Για τον περονόσπορο: Μικρός κίνδυνος, περιορισμένες εμφανίσεις και μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
  • Για τα τζιτζικάκια: Αυξάνονται οι εμφανίσεις σε αμπέλια. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι».

Όπως σημειώνει το Κέντρο, τα καλλιεργητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών-ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Αμέσως παρακάτω σημειώνεται ότι «σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι από την ανάπτυξη ραγών έως το κλείσιμο των σταφυλιών. Με τα σημερινά δεδομένα, η χρονιά σε σχέση με το 2021 παραμένει πιο όψιμη περίπου κατά 3 ημέρες».

Χρονιά ευδεμίδας

Μάλιστα στο δελτίο (πληροφορίες: Ν. Μπαγκής και Ε. Λαρεντζάκη/παρατηρήσεις υπαίθρου: Ε. Λαρεντζάκη, Ν. Μπαγκής, Δίκτυο Οινοποιών) γίνεται λόγος για χρονιά ευδεμίδας: «Καταγράφονται δυναμικοί πληθυσμοί και πολύ πυκνές ωοτοκίες στο δίκτυο παρατήρησης».

Πιο κάτω γίνονται οι εξής γενικές παρατηρήσεις για τη 2η πτήση: «Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαρκεί συνήθως 30 έως 35 ημέρες. Αρχικά η δραστηριότητα εμφανίζεται χαμηλή, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της, ενώ στη συνέχεια σταδιακά χαμηλώνει πάλι. Τα σταφύλια δέχονται αυξημένη πίεση προσβολής επειδή πληθυσμοί του εντόμου μετακινούνται προς αυτά από άλλα φυτά-ξενιστές της ανθόβιας γενιάς (1η πτήση)».

Το ΠΚΠΦ συνιστά στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου επαναληπτικούς ψεκασμούς σήμερα και αύριο 23 και 24 Ιουνίου, το ερχόμενο σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου και στις 26-28 Ιουνίου. Και στους νομούς Χανίων-Ρεθύμνου συνιστά επανάληψη ψεκασμού το σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου και στις 25-26 Ιουνίου.

«Οι ημερομηνίες επανάληψης ψεκασμού ανά ζώνη είναι ενδεικτικές. Σε κάθε περίπτωση, σας συμβουλεύουμε σε συνεργασία με τον γεωπόνο σας να λαμβάνετε υπόψη τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιήσατε στον προηγούμενο ψεκασμό.

Προσοχή: Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια. Θα πρέπει τα σταφύλια να μην είναι κρυμμένα και να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Λόγω της πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φτάνει σε όλα τα σταφύλια. Κάθε σειρά να ψεκάζεται και από τις δύο πλευρές, τα ψεκαστικά να είναι σωστά ρυθμισμένα και η ταχύτητα των τρακτέρ μικρή».

Ο κίνδυνος της χολέρας

Σε ό,τι αφορά τη χολέρα (ωίδιο), «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή και την εξάπλωση του μύκητα και τα βλαστικά στάδια των αμπελιών παραμένουν ακόμα ευαίσθητα. Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, ενώ από το γυάλισμα και μετά νέες μολύνσεις γίνονται στους άξονες και στους μίσχους των σταφυλιών καθώς και στη νέα βλάστηση».

Οι οδηγίες που δίνει το ΠΚΠΦ έχουν ως εξής:

- «Απαραίτητη η συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή (συνεχής κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας).

- Να γίνεται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα».

Μικρός ο κίνδυνος περονόσπορου

Για τον περονόσπορο τονίζονται τα εξής: «Περιορισμένη ήταν η εξέλιξη και οι εμφανίσεις του μύκητα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) από την τελευταία καιρική αστάθεια. Ο μύκητας είναι σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, οι καιρικές συνθήκες δεν τον ευνοούν και τα αμπέλια είναι σε προχωρημένα βλαστικά στάδια».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου, «δε χρειάζεται αντιμετώπιση την περίοδο αυτή».

Πολλά τα τζιτζικάκια

Όσο για τα τζιτζικάκια, «οι πληθυσμοί τους στα αμπέλια αυξάνονται (ενήλικα πτερωτά και άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου), ενώ οι οδηγίες που δίνονται είναι:

- «Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρεμνό), από το μέσο του βλαστού έως δύο φύλλα πριν την κορυφή του. Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50-100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.

- Όπου απαιτηθεί αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Ο ψεκασμός για τα τζιτζικάκια στοχεύει στη βλάστηση.

- Σύσταση: Μην κάνετε αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης. Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία».

«Σημαντική η πρόληψη» - «Όσοι ψέκασαν δε θα έχουν πρόβλημα»

«Όσοι πρόλαβαν και έκαναν προληπτικά ψέκασμα για την ευδεμίδα πριν από 4-5 μέρες δε θα έχουν σήμερα πρόβλημα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος του Δήμου Μαλεβιζίου Τίτος Παπαδάκης. Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την προληπτική αντιμετώπιση της ευδεμίδας είναι ήπια. Κι αυτό γιατί στηρίζονται στη δραστική ουσία της φυσικής πυρεθρίνης, που σκοτώνει την πεταλούδα πριν αυτή τρυπήσει τη ρώγα για να γεννήσει τα αβγά της. «Αντίθετα, είναι πιο δυνατά τα φάρμακα για την καταπολέμηση της κάμπιας μέσα στη ρώγα του σταφυλιού. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι το καλύτερο που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μην έχουμε στη συνέχεια πρόβλημα», σύμφωνα με τον Τίτο Παπαδάκη.

Ο ίδιος πάντως χαρακτηρίζει ως πολύ σοβαρό εχθρό για το αμπέλι την ευδεμίδα, αφού η πεταλούδα γεννάει τα αβγά της μέσα στη ρώγα του σταφυλιού και όταν γεννηθεί η κάμπια τρώει τη ρώγα για να βγει έξω και προκαλεί έτσι ολοκληρωτικές καταστροφές.

Όσο για τη χολέρα, ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει έξαρση λόγω του καιρού. Αλλά όταν σε ένα αμπέλι δεν έχει παρουσιαστεί χολέρα, είναι πολύ σημαντικό τώρα να χρησιμοποιήσουμε θειάφι. Όταν όμως δούμε χολέρα στο αμπέλι, τότε αναγκαστικά πρέπει να πάμε γρήγορα στη χρήση των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων», όπως λέει.

Τέλος, ο γεωπόνος του Δήμου Μαλεβιζίου Τίτος Παπαδάκης επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά για τα αμπέλια εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και δείχνει ότι πάμε για σταφυλοχρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News