Κρήτη: Χρονιά οινοστάφυλων η φετινή - Απομακρύνονται οι αμπελουργοί από τη σταφίδα

Κρήτη
Κρήτη: Χρονιά οινοστάφυλων η φετινή - Απομακρύνονται οι αμπελουργοί από τη σταφίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος αναμένονται αξιόλογες τιμές παραγωγού στα λευκά οινοστάφυλα και ακόμα πιο καλές στα μαύρα, τα οποία, παρουσιάζουν έλλειψη και είναι περιζήτητα από τους οινοποιούς

Μια νέα εποχή οινοστάφυλων φαίνεται πως σηματοδοτεί το φετινό καλοκαίρι, αφού οι ικανοποιητικές τιμές παραγωγού της περυσινής χρονιάς από τη μια, με τις αρνητικές εξελίξεις για σταφίδα και επιτραπέζιο σταφύλι, από την άλλη, φαίνεται ότι «σπρώχνουν» ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στη λύση της οινοποίησης.

Τη διαπίστωση αυτή καταθέτει στο neakriti.gr ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης, τονίζοντας πως ιδιαίτερα για φέτος περιμένουμε αξιόλογες τιμές παραγωγού στα λευκά οινοστάφυλα και ακόμα πιο καλές στα μαύρα, τα οποία, ως γνωστό, παρουσιάζουν έλλειψη και είναι περιζήτητα από τους οινοποιούς, που για να τα αγοράσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Απλήρωτες σταφίδες σαπίζουν απούλητες από το 2019 στις σταφιδαποθήκες της Κρήτης. Και αυτό διότι, ενώ η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα της κορινθιακής σταφίδας και την απορρόφησε στην απόσυρση, για την κρητική σουλτανίνα αυτό δεν έγινε, για λόγους που δεν μπορεί κανείς να δώσει μια εξήγηση. Και όπως μας λέει ο Ναπολέων Λουκαδάκης, τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών σταφίδας της Κρήτης πρέπει ήδη να έχουν φτάσει γύρω στους 400 τόνους. Από την άλλη, η χαμηλή μέση τιμή στα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης, που πέρυσι διαμορφώθηκε γύρω στα 60 λεπτά το κιλό και κρίθηκε πέρα για πέρα ασύμφορη, με το κόστος να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο λόγω της γενικότερης κρίσης στην ενέργεια, στα γεωργικά εφόδια και τα φυτοφάρμακα λόγω των μεταφορικών, αποθάρρυνε τους παραγωγούς, που βλέπουν με καλύτερο μάτι για τη φετινή χρονιά τη λύση των οινοσταφύλων.

«Στα οινοστάφυλα», όπως τονίζει ο Ναπολέων Λουκαδάκης, «εξελίσσεται η φετινή σε μια πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και, αν εξαιρέσουμε βέβαια τις τελευταίες δέκα μέρες, που είχαμε ένα μελτέμι που έφερε λίγο χολέρα, περονόσπορος δεν υπάρχει. Και γενικά είναι μια πολύ καλή χρονιά, με τον κόσμο τώρα να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ποικιλιακά σταφύλια. Δηλαδή, όταν βλέπεις το επιτραπέζιο με τόσες επιβαρύνσεις και έχει 60 λεπτά, και την ίδια ώρα τα ποικιλιακά οινοστάφυλα έχουν αυτή την τιμή, τότε καταλαβαίνετε ότι είναι πιο συμφέρουσα η λύση των οινοσταφύλων».

Ο κ. Λουκαδάκης αναφέρεται σε ποικιλίες λευκές όπως το Βιδιανό, το Ασύρτικο, το Θραψαθήρι, το Αθήρι κ.ά., που δίνουν καταπληκτικά κρασιά, για τα οποία παίρνουν διαρκώς βραβεία οι οινοποιοί της Κρήτης. Στις μαύρες ποικιλίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο Σιράκ, το Κοτσιφάλι, το Μαντιλάρι και το Λιάτικο. Ιδιαίτερη έμφαση ο Ναπολέων Λουκαδάκης δίνει στο Λιάτικο και το Μαντιλάρι, που έχουν άριστα αποτελέσματα συνδυαζόμενα με τις άλλες ποικιλίες, για την παραγωγή ποιοτικών κόκκινων και μαύρων κρασιών.

Απλήρωτη σταφίδα

«Ο κόσμος έχει αρχίσει πλέον και ασχολείται περισσότερο με σταφιδάμπελα. Τα περισσότερα σουλτανιά έχουν εγκαταλειφθεί», σύμφωνα με τον παλαίμαχο αγροτοσυνεταιριστή. «Η ΚΣΟΣ έχει απλήρωτες σταφίδες από το 2019 εξαιτίας των κυβερνώντων. Οι ιδιώτες δε χρωστούν, αλλά έχουν κι εκείνοι στις εγκαταστάσεις τους απούλητη σταφίδα. Δηλαδή, ενώ υπάρχει το αίτημα της απόσυρσης της σουλτανίνας, το υπουργείο δεν το αποδέχτηκε, αλλά το έκανε μόνο για την κορινθιακή. Και υπάρχει απούλητη σταφίδα που πρέπει να φτάνει γύρω στους 400 τόνους»!

Στο σημείο αυτό, ο Ναπολέων Λουκαδάκης τονίζει ότι η διεκδίκηση από την πλευρά του αγροτικού κινήματος της Κρήτης εδώ και χρόνια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και γι’ αυτό λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις που αφήνουν έξω το νησί μας και αδικούν τους Κρητικούς αγρότες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαδάκης λέει κατηγορηματικά: «Η μονοκαλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Είναι επικίνδυνη για το νησί μας. Και φταίνε όλοι για το πρόβλημα αυτό. Και το υπουργείο και οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνδικαλιστές. Διότι, δεν έπρεπε να αφήσουμε τα αμπέλια. Πάντως, βλέπω αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των αμπελουργών, αλλά μόνο για τα οινοστάφυλα».

Αλλά και στην τσικουδιά, που... δε λέγεται πλέον τσικουδιά αλλά... απόσταγμα φρούτων (!), υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πάντως, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο να παραχθεί και φέτος τσικουδιά, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα από πέρυσι. Φέτος η μέση τιμή παραγωγού της ρακής ανέρχεται, σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, γύρω στα 2,50 ευρώ το λίτρο. «Ο αγώνας για την ονομασία του παραδοσιακού μας προϊόντος δε θα πρέπει να σταματήσει ποτέ», λέει χαρακτηριστικά.

«Δείξτε εμπιστοσύνη - Άριστο το κρασί της ΕΑΣΗ»

Ο Ναπολέων Λουκαδάκης σχολιάζει αρνητικά επίσης το γεγονός ότι και η ΕΑΣΗ έχει κάποιες οφειλές στα οινοστάφυλα της περυσινής χρονιάς προς τους παραγωγούς. Τονίζει όμως ότι «δε θα χάσουν οι παραγωγοί τα χρήματά τους. Και καλά θα κάνουν και όσοι μπορεί να εκβιάζονται φέτος από τους ιδιώτες ως προς τις τιμές, να προτιμήσουν και να εμπιστευτούν στην Ένωση τα σταφύλια τους».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λουκαδάκης λέει ότι η ΕΑΣΗ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει και έχει φτιάξει ένα άριστο ποιοτικά κρασί. Και ως εκ τούτου έχει μεγάλη ανάγκη από πολλά και καλά σταφύλια. Εκτιμά, συνεπώς, ότι θα παίξει και φέτος έναν σημαντικό ρόλο στην αγορά των οινοσταφύλων η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, μέσω του αναβαθμισμένου οινοποιείου που διαθέτει στην Παλιανή.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι πρόσφατα η ΕΑΣΗ στο υπερσύγχρονο οινοποιείο της στην Παλιανή εγκαινίασε τον επισκέψιμο χώρο της, όπου θα πραγματοποιούνται σπουδαίες εκδηλώσεις με αντικείμενο το αμπέλι, το κρασί και άλλα θέματα που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News