Κρήτη: Άναψε «φωτιές» για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο πρωθυπουργός - 50.000 εργασιακά κενά

Κρήτη
Κρήτη: Άναψε «φωτιές» για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο πρωθυπουργός - 50.000 εργασιακά κενά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έλλειψη προσωπικού και την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα απαιτεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ειδικές συμφωνίες για την εξεύρεση εργαζομένων από το εξωτερικό

Ευχολόγια χαρακτηρίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τις αναφορές του πρωθυπουργού της χώρας για αύξηση μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας προς τα μέλη του ΣΕΤΕ, ενώ οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως έχουν αποδείξει ότι είναι στυλοβάτες της «ναυαρχίδας» της εθνικής οικονομίας όταν επένδυσαν χρήματα στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Όλα αυτά με αφορμή τον διαδικτυακό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 30ή τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα μέλη του να αξιοποιήσουν τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό ώστε να κάνουν «άλμα στο μέλλον». Ο χαιρετισμός όπως αποδείχτηκε προκάλεσε αναστάτωση τόσο σε ξενοδόχους όσο και σε ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη του ΣΕΤΕ, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, ένα ζήτημα για το οποίο έχει ασχοληθεί εκτενώς, καθώς το νησί μας αντιμετωπίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα απαιτεί, μεταξύ άλλων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ειδικές συμφωνίες για την εξεύρεση εργαζομένων από το εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε όμως ότι απαιτεί «και επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα», κάτι που «σημαίνει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας».

«Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Οι προβλέψεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού διαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές, όπως επισήμανε, και χαρακτήρισε τον τουρισμό «στυλοβάτη της οικονομίας» και «πηγή εθνικού πλούτου».

«Είμαστε στυλοβάτες»

Τον σημαίνοντα ρόλο τον οποίο έχουν επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια οι ξενοδόχοι επισήμανε μέσω της «ΝΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως οι μοναδικές επενδύσεις που έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν από ξενοδόχους, ενώ οι μοναδικές συμβάσεις εργαζομένων που ανανεώνονταν κάθε χρόνο ήταν αυτές των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας. Οι ξενοδόχοι επένδυσαν 5 δισ. ευρώ την περίοδο της οικονομικής κρίσης και στηρίξαμε τη χώρα όσο κανένας άλλος τομέας. Το 88% των προϊόντων που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία είναι προϊόντα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Είναι καθαρά ελληνικά. Στηρίξαμε τόσο τον εθνικό μας πλούτο που είναι ο τουρισμός, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, όπως την αύξηση της απασχόλησης, και κατά συνέπεια τη μείωση της ανεργίας», είπε ο κ. Τσακαλάκης.

Μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο κ. Τσακαλάκης υποστήριξε: «Είμαι ένας εκ των οποίων υπογράφει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, καθώς είμαι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και οφείλω να υποστηρίξω πως από τις 100 κλαδικές συμβάσεις μόνο η συλλογική σύμβαση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ανανεωνόταν κάθε χρόνο και υπήρχαν βελτιώσεις σε μισθούς. Όλα αυτά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που πολλές κλαδικές συμβάσεις υποτιμήθηκαν ή υποχώρησαν ένεκα της συγκυρίας. Επίσης, τη δεδομένη στιγμή η απουσία εργατικών χεριών είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στον τουρισμό απαιτούνται 50.000 ακόμα εργατικά χέρια και άλλα 50.000 άτομα απαιτούνται σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού. Δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι διεθνολόγοι το έχουν περιγράψει ως “Η Μεγάλη Παραίτηση”».

«Εμείς έχουμε φτιάξει τις εργασιακές συνθήκες στον νομό Ηρακλείου. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητάει ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν οι σωστοί και οι μη σωστοί ξενοδόχοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτές τις δηλώσεις περί βελτίωσης των συνθηκών εργασίας αφού το πρωί είχε ήδη μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΕΤΕ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Νίκος Κοκολάκης - «Ο πληθωρισμός μάς έχει διαλύσει»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε πως οι πρωθυπουργικές δηλώσεις είναι ευχολόγια και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν με ουσιαστικό τρόπο τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ο κ. Κοκολάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι ξενοδόχοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ευχολόγια. Υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θέλουμε να τηρηθεί επακριβώς. Οι ξενοδόχοι πρέπει να συζητήσουν με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για αυξήσεις ώστε να αντεπεξέλθουμε εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων που επικρατούν στην οικονομία και στην αγορά. Είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι συνθήκες εργασίας όπως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας σε πολλά ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου είναι έντονες. Υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που ζουν με κουτσουρεμένους μισθούς και χωρίς ρεπό. Ο πληθωρισμός μάς έχει διαλύσει. Όταν θα υπογράψουμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θέλουμε οι ξενοδόχοι να βάλουν “νερό στο κρασί” τους και να συμβάλουμε όλοι ώστε να ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Θέλουμε πιο ποιοτική απασχόληση και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας», είπε ο κ. Κοκολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News