Καιρός: Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας στην Κρήτη - Πότε αναμένονται οι πρώτες ανάσες δροσιάς

Κρήτη
Καιρός: Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας στην Κρήτη - Πότε αναμένονται οι πρώτες ανάσες δροσιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμίνι και η Κρήτη το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή - Πότε υποχωρεί το κύμα ζέστης

Ο πρώτος μίνι καύσωνας γι’ αυτό το καλοκαίρι έρχεται για την Κρήτη και γενικά τη χώρα μας, με τις θερμοκρασίες - όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι - να κυμαίνονται γύρω στους 40 σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να αποκλείεται να σημειωθούν κατά τόπους ακόμα και 41 βαθμοί της κλίμακας κελσίου.

Και σε ό,τι αφορά την Κρήτη, υψηλές θερμοκρασίες δε θα σημειωθούν μόνο στα νότια, αλλά σε όλο το νησί, με το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής, δηλαδή από αύριο και για 48 ώρες, να είναι το πιο «καυτό», «καλωσορίζοντας» έτσι ουσιαστικά άλλη μια θερινή περίοδο, που, αν και βαδίζουμε στα τέλη Ιουνίου, οι επικρατούσες θερμοκρασίες μέχρι τώρα περισσότερο ανοιξιάτικη περίοδο μάς θύμιζαν και όχι τόσο μέρες καλοκαιριού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώιμο κύμα καύσωνα ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Και τις τελευταίες ημέρες έφτασε και στη Γηραιά Ήπειρο, με θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 43,2 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας τα ρεκόρ των τελευταίων εκατό χρόνων. Αλλά, την ίδια στιγμή, από κύμα καύσωνα πλήττονται και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, στο Κάνσας χιλιάδες βοοειδή έχουν πεθάνει λόγω της υψηλής ζέστης και της υγρασίας.

Στην Κρήτη

Όπως προβλέπεται για την Κρήτη, κατά το ερχόμενο διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής θα βιώσουμε θερμοκρασίες 39 βαθμών Κελσίου, ενώ θα πρέπει κάνουμε υπομονή μέχρι το σαββατοκύριακο, οπότε και θα δούμε την αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, η οποία όμως θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, σε δηλώσεις του προς το kathimerini.gr, περιγράφοντας ο ίδιος το τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη αλλά και τι θα συμβεί στη χώρα μας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν τιμές-ρεκόρ αρχικά στην Ισπανία και στη Νότια Γαλλία και στη συνέχεια σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες τιμές αυτή την εποχή. Σιγά-σιγά αυτές οι θερμές μάζες μετακινούνται ανατολικότερα και έτσι επηρεάζουν την Ιταλία αλλά και τη χώρα μας».

Αμέσως παρακάτω, ο Κώστας Λαγουβάρδος προέβλεψε ότι η πιο ζεστή ημέρα φαίνεται να είναι η αυριανή, Πέμπτη 23 Ιουνίου, «οπότε θα έχουμε θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 39, 40 και ενδεχομένως και τους 41 βαθμούς.

Την Πέμπτη πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και η Αττική. Την Παρασκευή (σ.σ. μεθαύριο 24/6) αυτό το απότομο κύμα ζέστης θα αρχίσει να πέφτει, αρχικά από τα βόρεια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν εκείνη την ημέρα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Η αιχμή της έντονης ζέστης είναι λοιπόν η προσεχής Πέμπτη, όμως οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα με ακρίβεια πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά γενικά μπαίνουμε σε μια θερμή περίοδο, πολλών συνεχόμενων ημερών, η οποία μάλιστα έρχεται αμέσως μετά από μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες ήταν στη χώρα μας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα

Σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσει: στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας για σήμερα Τετάρτη τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, αύριο Πέμπτη τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Μεθαύριο Παρασκευή (24/6) και το ερχόμενο Σάββατο (25/6) η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή (26/6) προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές

Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές το τριήμερο από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο πρώτος καύσωνας ήρθε για να μείνει καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια, που ίσως φτάνει και τις 10 ημέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και το τέλος του μήνα. Την Παρασκευή θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στους 35 βαθμούς και στη συνέχεια θα ανέβει ξανά.

//--> //-->

Πώς θα κυμναθούν οι θερμοκρασίες στην Κρήτη, σύμφωνα με το meteo.gr: 

Στο Ηράκλειο

Θερμοκρασίες: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ

Στο Αρκαλοχώρι

Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Βόρειοι 3 Μποφόρ

Στον Άγιο Νικόλαο

Θερμοκρασία: Από 28 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Δυτικοί – Βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ

Στην Ιεράπετρα

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσόιυ

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς

Στα Χανιά

Θερμοκρασία: Από 32 έως 37 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Βόρειοι ασθενείς

Στα Σφακιά

Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου

Στο Ρέθυμνο

Θερμοκρασία: 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Βόρειοι ασθενείς

Στα Ανώγεια

Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News