Ηράκλειο: Απέρριψε όλα τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο υπουργός εργασίας Κώστας Χατζηδάκης

Κρήτη
Ηράκλειο: Απέρριψε όλα τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο υπουργός εργασίας Κώστας Χατζηδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν την κάνει υποχρεωτική την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας το είπε ξεκάθαρα. Κυνικός όπως πάντα, μας το είπε κατάμουτρα» - Οργή στο Σωματείο του Ηρακλείου

«Όχι σε όλα» έλαβαν διά στόματος Κωστή Χατζηδάκη οι συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, με μοναδικό «ναι μεν, αλλά» μόνο ως προς το αίτημα θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας της κάρτας εργασίας στον χώρο των ξενοδοχείων.

Αυτό καταγγέλλει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μετά τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εργασίας στο Ηράκλειο, με αφορμή τις «Ημέρες Καριέρας», που ως θεσμός, πάντως, από τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων κρίνεται θετικά, καθώς εξασφαλίζει δουλειά σε εκατοντάδες ανέργους.

«Όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα βρίσκεται στην εκδήλωση ο υπουργός Εργασίας, συναντηθήκαμε μαζί του και το πρώτο που του βάλαμε ήταν να γίνει υποχρεωτική η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κι αυτό διότι, μετά την υπογραφή της, που έγινε πέρυσι τον Απρίλιο, αυτό ήταν το κοινό αίτημά μας μαζί με τους εργοδότες. Και το ζητήσαμε αυτό για να υπάρχει ίση μεταχείριση όσον αφορά στην αμοιβή των εργαζομένων αλλά από την άλλη να μην υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν και εκείνων που δεν την εφαρμόζουν».

Κι εδώ ήταν το πρώτο «όχι» του Κωστή Χατζηδάκη. «Δεν την κάνει υποχρεωτική. Μας το είπε ξεκάθαρα. Κυνικός όπως πάντα, μας το είπε κατάμουτρα», δηλώνει με οργή και αγανάκτηση ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου. «Από ’κει και πέρα του βάλαμε και το εξής θέμα: Εφόσον δεν υπάρχει επέκταση της ειδικής περιόδου του ταμείου ανεργίας, τουλάχιστον ανάλογα με τις μέρες απασχόλησης να υπάρχει και η αντίστοιχη επιδότηση και όχι να είναι μόνο για 80 μέρες. Από ’κει και μετά, του είπαμε για την επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως ίσχυε και παλιότερα».

Εκτός όμως από τα οικονομικής φύσεως αιτήματα του κλάδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έθεσαν στον υπουργό Εργασίας και τη μεγάλη ανάγκη να αναβαθμιστούν οι τουριστικές σχολές, ενώ έβαλαν και το ζήτημα για τα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους του τουρισμού-επισιτισμού. «Δυστυχώς, δεν πήραμε ούτε μία απάντηση θετική στα θέματα που θέσαμε στον Κωστή Χατζηδάκη», καταγγέλλει ο Νίκος Κοκολάκης.

«Ημέρες Καριέρας»

Τέλος, αναφορικά με τις «Ημέρες Καριέρας», ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου δεν έχει αρνητική άποψη: «Είναι ένα θετικό μέτρο, γιατί μπορούν οι επιχειρήσεις που ψάχνουν προσωπικό να πάρουν ανέργους. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα ήταν στην εκδήλωση γύρω στις 40 επιχειρήσεις. Υπήρξε και μεγάλη προσέλευση ανέργων που κατέθεσαν τα βιογραφικά τους, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που επιθυμούσαν να διεκδικήσουν. Καλό είναι να υπάρχει αυτή η επικοινωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους και ανάλογα με τα προσόντα που έχει ο κάθε άνεργος να γίνει και η προσπάθεια της εξεύρεσης εργασίας».

«Ναι» μόνο για την ψηφιακή κάρτα

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το ζήτημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Η κάρτα εργασίας είναι ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Ο υπουργός εδώ μόνο μας απάντησε θετικά. Αλλά ξεκαθάρισε ότι στον τουρισμό και επισιτισμό η κάρτα εργασίας θα μπει από το καλοκαίρι του 2023 και μετά. Εμείς του είπαμε αυτό να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν ένα ακόμα “όπλο” στα χέρια τους. Διότι την κάρτα αυτή θα τη χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος κατά την προσέλευσή του στη δουλειά και κατά την αναχώρησή του, κάτι το οποίο θα καταγράφεται στο σύστημα “Εργάνη”. Σήμερα όμως η νομοθεσία για την υποχρεωτικότητα της κάρτας στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει, και δεν μπορεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει σχετικό έλεγχο. Ο υπουργός μάς είπε ότι αυτό θα το κάνει. Διότι σε πραγματικό χρόνο ενημερώνεται το σύστημα “Εργάνη” και ανά πάσα ώρα και στιγμή φαίνεται αν ο εργαζόμενος έχει κάνει υπερωρίες στην επιχείρηση. Μόνο σε αυτό το ζήτημα, λοιπόν, είχαμε θετική απάντηση. Στα υπόλοιπα ζητήματα δεν πήραμε απαντήσεις ή πήραμε αρνητικές απαντήσεις».

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Όπως αναφέρει ο Νίκος Κοκολάκης, «έχουμε καταγγελίες στο Σωματείο μας για την κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Μιλάμε για εντατικοποίηση της δουλειάς. Δε μιλάμε για όλα τα ξενοδοχεία αλλά για ένα ποσοστό αυτών. Σε αυτά λοιπόν τα ξενοδοχεία σίγουρα οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι απαιτούμενες. Και μάλιστα, όταν φτάσει η ώρα της πληρωμής, οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτά λοιπόν τα ξενοδοχεία έχουν πρόβλημα. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους τέτοιους εργοδότες να τους αποφεύγουν. Και πραγματικά πρέπει να πιάσουν δουλειά εκεί όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες και οι αμοιβές είναι καλύτερες. Και όπου βλέπουν τέτοια φαινόμενα, καλά θα κάνουν να τα καταγγέλλουν στο Σωματείο μας ώστε να κάνουμε κι εμείς τις κατάλληλες παρεμβάσεις».

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News