Χανιά: Εγκαινιάστηκε ο σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης

Κρήτη
Χανιά: Εγκαινιάστηκε ο σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Στάδιο Χανίων

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.

Ο σταθμός αποτελεί μέρος του δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της Κρήτης και ειδικότερα στο Ηράκλειο, τη Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή των Βουτών Ηρακλείου, στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά καθώς και στην περιοχή της Φινοκαλιάς καλύπτοντας τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης, βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού, εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η συνολική προμήθεια του εξοπλισμού για την λειτουργία των σταθμών είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και έγινε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης).

Ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εγκατάσταση του σταθμού στα Χανιά, τονίζοντας ότι οι μετρήσεις έχουν σημασία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με επιβαρυντικές δράσεις για το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση του εξοπλισμού των σταθμών μέτρησης σημειώνοντας πως από το έργο θα βγουν ωφελημένοι οι πολίτες των Χανίων. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαζαρίδης επεσήμανε πως ο σταθμός μετράει σε πραγματικό χρόνο αέριους ρύπους και σωματιδιακούς ρύπους με αποτέλεσμα εκτός από τις συγκεντρώσεις να καταγράφονται και πιθανές υπερβάσεις, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας ότι η Κρήτη μπορεί να πρωτοπορεί και να έχει ένα δίκτυο σταθμών που καλύπτει όλη την Κρήτη, προχώρησε στην χρηματοδότηση του έργου.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε πως οι συνέργειες που αναπτύσσονται στο νησί παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τόνισε δε πως στο μέλλον θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για περαιτέρω αξιοποίηση των μετρήσεων και ενημέρωση των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Σταδίου Χανίων Τάκης Σβουράκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων για την εγκατάσταση του σταθμού στο χώρο του ΕΑΚ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News