Άρβη: Το ονειρικό φαράγγι με τη φυσική πηγή που αρδεύει μια κοιλάδα κατάφυτη με μπανανιές (εικόνες)

Κρήτη
Άρβη: Το ονειρικό φαράγγι με τη φυσική πηγή που αρδεύει μια κοιλάδα κατάφυτη με μπανανιές (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγινε γνωστή εξαιτίας των σεισμών, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πανέμορφο μέρος για να εξερευνήσετε

Το φαράγγι της Άρβης, με τη σειρά του, προβάλλει ως τόπος μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με συνολικό 2 χιλιομέτρων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ευρύτερη περιοχή του κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια (2.600 π.Χ.), όπως μαρτυρούν ευρήματα από τις κατά καιρούς αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι ιστορικές πηγές, επίσης, κάνουν λόγο και για ένα ιερό του Άρβειου Δία που υπήρχε εδώ στην αρχαιότητα, πάνω στο οποίο ίσως να έχει θεμελιωθεί η νεότερη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο γνωστό ως καταρριχητικός προορισμός, το φαράγγι παραμένει εξαιρετικά δύσβατο.

Ευρισκόμενος στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας της Άρβης, ο πετρώδης σχηματισμός κόβει στα δύο το Άρβιον όρος (ή «Πλευρά», όπως το λένε συχνά στην καθομιλουμένη), το οποίο λειτουργεί σαν φυσικός φραγμός για τους ανέμους, προσφέροντας στο χωριό το ξεχωριστό του μικροκλίμα.

Παράλληλα, όμως, τα πλούσια ύδατα από την οροσειρά της Δίκτης βρίσκουν διέξοδο μέσω του φαραγγιού, χαρίζοντάς του τα πηγαία νερά του Κεφαλόβρυσου, που αποδεικνύονται τόσο πολύτιμα για την άρδευση του σύγχρονου οικισμού.

Στο φαράγγι μπορεί να μπει κανείς από τη βόρεια πλευρά, πίσω από το βουνό, σε μια περιοχή κατάφυτη με πεύκα, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν Λύδι. Η έξοδος, έπειτα –το λεγόμενο «Ποροφάραγγο»– βρίσκεται στη νότια πλευρά, μόλις 1 χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ωστόσο, ο τόπος είναι δυσπροσπέλαστος: με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα γύρω από την είσοδο και ένα αντίστοιχο γύρω από την έξοδο, για να διαβείτε την κυρίως έκταση χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό για καταρριχήσεις και μεγάλη ορειβατική εμπειρία.

Σχηματίζονται τουλάχιστον 13 καταρράκτες διαφόρων μεγεθών –με τον μεγαλύτερο από αυτούς να γκρεμίζεται επιβλητικά από ύψος 83 μέτρων. Μάλιστα, κάθε χειμώνα, καθώς τα πλούσια νερά του πέφτουν με δύναμη, προξενούν σύννεφο υδρατμών, που αναδύεται εντυπωσιακά από το φαράγγι, προσφέροντας ένα μοναδικό οπτικό θέαμα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι της Άρβης αποκαλούν τον συγκεκριμένο καταρράκτη «Καπνιστή».

Το φαράγγι, εξατίας τα νέρα του, είναι κατάφυτο με πλατάνια, σφάκες και μυρτιές, ενώ το δύσβατο της τοποθεσίας το έχει μετατρέψει σε τόπο κατοικίας αρπακτικών πτηνών, αγριοπερίστερων, ενίοτε όμως και χελιδονιών, τα οποία συνηθίζουν να περνούν εδώ τους χειμώνες τους. Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό φαράγγι σε όλη την Κρήτη που περιλαμβάνει και υπόγειο τμήμα 150 μέτρων, μέσα στο οποίο βρίσκονται 3 μικροί καταρράκτες.

Πώς θα πάτε

Ξεκινώντας από το Ηράκλειο με αυτοκίνητο θα βρείτε την Άρβη στα νότια της περιφερειακή ενότητας, στα παράλια του Λιβυκού πελάγους, σε απόσταση 78,5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή είναι όμορφη και δεν θα σας πάρει πάνω από 1 ώρα για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Από το χωριό θα χρειαστεί να περπατήσετε 20 λεπτά προς τα βόρεια για να εντοπίσετε την είσοδο του φαραγγιού. Η έξοδος, πάλι, όπως είπαμε, βρίσκεται μόλις 1 χιλιόμετρο από την ακτή δυστυχώς, όμως, η πηγή που ανέβλυζε εκεί έχει καταργηθεί για αρδευτικούς λόγους.

Όσοι έχουν, πάλι, θα πρέπει να έρθουν καλά εξοπλισμένοι για μια πορεία 2,5 κοπιαστικών ωρών, στην οποία θα χρειαστούν συνολικά 26 καταβάσεις με σχοινιά. Οι 2 δε από αυτές θα λάβουν χώρα στο προαναφερθέν υπόγειο τμήμα του φαραγγιού, όπου η διάβαση είναι αδύνατη δίχως έναν καλό φακό, καθώς επικρατεί πλήρες σκοτάδι.

Πηγη: travel.gr 

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News