Κρήτη

Πιάνουν δουλειά οι νταντάδες της γειτονιάς - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιμελητών σε Γόρτυνα και Αποκόρωνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - «Σχεδόν 2.000 παιδιά βρίσκονται εκτός παιδικών σταθμών στον δήμο Ηρακλείου», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης

Εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών μένουν κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά και στην Κρήτη, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη την υλοποίηση προγραμμάτων δωρεάν φύλαξης βρεφών, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς».

Το πιλοτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να λειτουργήσει στους δήμους Γόρτυνας και Αποκόρωνα, όπου ξεκίνησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι αιτήσεις για τους φροντιστές στην πλατφόρμα https://ntantades.gov.gr, ωστόσο ελπίδα των γονιών είναι να επεκταθεί και στις μεγάλες πόλεις όπου εντοπίζονται μεγάλες ανάγκες.

Στην Κρήτη, η δημιουργία μίνι βρεφικών σταθμών για τη φροντίδα έως και τριών μωρών και νηπίων κατ’ οίκον, 2 μηνών έως 2,5 ετών, από πιστοποιημένες μπέιμπι σίτερ, αναμένεται να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται πιλοτικά στους περιφερειακούς δήμους του νησιού, Γόρτυνας Ηρακλείου) και Αποκόρωνας (Χανίων), δίνοντας «ανάσα» σε εργαζόμενους γονείς.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε πρώτη φάση η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», άνοιξε προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις οι επιμελητές/τριες και να δημιουργηθεί το Μητρώο των Επιμελητών, ενώ στη συνέχεια -μετά από περίπου ένα μήνα- θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων.

Για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών απαιτούνται:

 • Τίτλος σπουδών
 • Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών
 • Πιστοποιητικά υγείας τελευταίου τριμήνου από παθολόγο, δερματολόγο και ψυχίατρο δημόσιας δομής
 • Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης
 • Σημειώνεται ότι για αλλοδαπούς ή ομογενείς απαιτείται μεταξύ άλλων, ταυτότητα ΕΕ ή διαβατήριο, αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας, βεβαίωση μόνιμης ή άδειας διαμονής.

Επιλογή Επιμελητή/τριας

Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στην μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ' ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Ο κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο:

 • μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους,
 • μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Οι δικαιούχοι

Τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός/μιας Επιμελητή/τριας είναι:

 • μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
 • πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
 • κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και η οποία εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
 • μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα φύλαξης ενός ή περισσότερων παιδιών στην οικία της οικογένειας ή του παιδαγωγού - φροντιστή, με σκοπό να ενισχυθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι γονείς, οι μονογονείς, οι ανάδοχοι και ιδιαίτερα οι μητέρες για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Σημειώνεται πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται ήδη σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 8 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια