Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό» - Ο ρόλος της Κρήτης στον πόλεμο

Κρήτη
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό» - Ο ρόλος της Κρήτης στον πόλεμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να «βαδίσουν μαζί στον δρόμο της ανατροπής» καλεί τους Κρητικούς μέσω του neakritri.gr ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να εμπαίζει τον λαό, καθώς δε λαμβάνει ουσιαστικά κανένα μέτρο στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και δεν προσφέρει καμία ανακούφιση από την ακρίβεια. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στo neakriti.gr ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την ευκαιρία της πρόσφατης καθόδου του στην Κρήτη.

Στο διεθνές πεδίο ένας πόλεμος δημιουργεί μια αφόρητη κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα η ακρίβεια εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των νοικοκυριών.

«Είναι αλήθεια πως ο λαός μας δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα, έρχεται η μια κατραπακιά μετά την άλλη, και γι’ αυτό δε φταίει βέβαια η “κακιά μας η μοίρα”. Μετά τη δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση και την πανδημία, που με τη σειρά της επιτάχυνε την εκδήλωση μιας νέας κρίσης, τώρα ήρθε και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με τις συνέπειές του, όπως π.χ. τα αποτελέσματα των κυρώσεων, τις οποίες, ως συνήθως, πληρώνει ο λαός. Βέβαια η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις που τώρα έχουν εκτοξευτεί ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί η ακρίβεια στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της προκλητικής στήριξης του κράτους στις μεγάλες επιχειρήσεις, για να διασωθεί η κερδοφορία τους μέσα στην κρίση και την πανδημία, του κυνηγητού για το μέγιστο κέρδος, των στρατηγικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων με την απελευθέρωση της ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, στο όνομα της “πράσινης” μετάβασης, για να τα κονομήσουν τα “πράσινα” μονοπώλια. Μαζί με όλα αυτά, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν και για την απειλή μιας διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης».

Με βάση όλα αυτά, πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της ακρίβειας;

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να εμπαίζει τον λαό. “Πολύ μέλι, και από τηγανίτα τίποτα”. Κανένα μέτρο στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, κανένα μέτρο πραγματικής ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος του. Για παράδειγμα, τα μέτρα για τους λογαριασμούς του ρεύματος, που αυτές τις μέρες τίθενται σε ισχύ, τα λαϊκά νοικοκυριά πάλι θα τα πληρώσουν αυτή τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως “καταναλωτές”, τώρα θα το πληρώνουμε ως “φορολογούμενοι”! Αλλά την ίδια ώρα, τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών, που θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο LNG, δε θα τα ακουμπήσει κανείς!

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια αποτελούν πραγματική στήριξη του λαού, γιατί συγκρούονται με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας της Ε.Ε., την “πράσινη μετάβαση” που όλες οι κυβερνήσεις έχουν “κορώνα στο κεφάλι τους”. Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου “ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα”, που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, και την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Υπάρχει απάντηση στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα;

«Υπάρχει, κι αυτή μπορεί να τη δώσει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα και την αλληλεγγύη του για να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης προς όφελός του, βαδίζοντας στον δρόμο της ανάγκης των ριζικών αλλαγών. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση για την οργάνωση στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, για τη συγκρότηση επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια στις γειτονιές. Για να απαιτήσουμε κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Καμιά συμμετοχή της χώρας στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως είναι τα είδη διατροφής, υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Για να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, για διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Προτάσεις, βέβαια, που βρίσκονται σε αντίθεση με τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Όμως, όσο κρίσιμο είναι να βάλουμε πλάτη στον αγώνα για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών για να μην ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε στην προηγούμενη κρίση και ακόμα χειρότερα, άλλο τόσο είναι με την πάλη μας να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, με τον λαό να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία, για να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».

Το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερα έντονη παρεμβατικότητα στους χώρους εργασίας και τον συνδικαλισμό και ανάλογη παρουσία στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει;

«Θεωρούμε πως ό,τι θετικό μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, τον λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομαστεί. Δείτε τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, 30 μήνες τώρα δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, έχουν δυσκολέψει τα σχέδια της κυβέρνησης να τους πετάξουν στον δρόμο, να τους ξεσπιτώσουν και παραμένουν όρθιοι. Οι εργάτες της Cosco, που βήμα το βήμα κατοχυρώνουν μικρές νίκες, οι εργαζόμενοι της e-food που ματαίωσαν μια φορά τα σχέδια της εργοδοσίας και τώρα πιο έμπειροι αντιμετωπίζουν τη νέα επίθεση. Όλοι τους είχαν να αντιμετωπίσουν τους αντεργατικούς νόμους, που η μία μετά την άλλη, όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν.

Επίσης, μπροστά μας έχουμε εκλογικές μάχες, αρχαιρεσίες σωματείων, συλλόγων, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, βουλευτικές εκλογές. Φανταστείτε εάν το ΚΚΕ μπόρεσε να τα κάνει όλα αυτά με τις λιγοστές δυνάμεις, πόσα θα μπορούσε να προσφέρει στον λαό και στη χώρα εάν ενισχυόταν πολύ περισσότερο, μαζικά και δυναμικά εδώ στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα.

Γιατί απέναντι απ’ όλες αυτές τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ, που δίνει όλες του τις δυνάμεις η εργατική τάξη, ο λαός με την οργανωμένη δράση του κάτι να εμποδίσει, κάτι να κερδίσει, και το κυριότερο, να αρχίσει να προετοιμάζεται για να ανοίξει τον δικό του δρόμο, τον δρόμο της πραγματικής προόδου, με εργατική λαϊκή διακυβέρνηση για τη λαϊκή ευημερία. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών έχει μόνο το ΚΚΕ. Σχέδιο ρεαλιστικό, γιατί ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει τον λαό. Κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει σήμερα το ΚΚΕ».

Η νατοϊκή παρουσία στην Κρήτη συνεχώς ενισχύεται. Είναι αυτός λόγος για ανησυχία;

«Η αλήθεια είναι πως η Κρήτη, με τη Βάση της Σούδας, είναι μια περιοχή η οποία διεκδικεί τα πρωτεία στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η Σούδα, που έχει και προϋπηρεσία από άλλους πολέμους, μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παίζουν αναβαθμισμένο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Βέβαια, μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές και προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ρωσο-νατοϊκή σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι παραπάνω από υπαρκτός. Στην ουσία, η κυβερνητική πλειοψηφία σέρνει τον λαό και τη χώρα στο “στόμα του λύκου”, όταν μάλιστα γνωρίζουμε πως στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων υπάρχουν σχέδια με πλήγματα σε νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Αυτούς τους κινδύνους επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα, που αναφέρει ότι η Ρωσία έκανε εικονική προσβολή της Βάσης της Σούδας.

Αν λοιπόν υπάρχει μία περιοχή που οι κάτοικοί της μπορούν να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, αυτή είναι η Κρήτη και ο περήφανος κρητικός λαός».

Ανησυχείτε επίσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας; Θεωρείτε πιθανό ένα «θερμό» επεισόδιο;

«Όποιος παρακολουθεί τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις αμέτρητες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου - μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη - προφανώς και θεωρεί πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι η εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα. Φρένο στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης δεν μπορούν να βάλουν οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι της Ελλάδας, οι οποίοι λένε “βρείτε τα”, “λύστε τις διαφορές σας”, δίνοντας έτσι νομιμοποίηση στις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και παζαρεύουν μαζί της για τον ρόλο της στην Ευρασία, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική κ.α. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα είναι παράγοντας ασφάλειας, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, μιλάει για “νατοϊκές θάλασσες” και “νατοϊκό έδαφος”, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Γι' αυτό, εμπιστοσύνη ο λαός μας δεν μπορεί να έχει ούτε στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ούτε στους συμμάχους της, που έχουν έτοιμες και τις λύσεις των επικίνδυνων συμβιβασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει στους Κρητικούς μέσα από τις σελίδες της «ΝΚ» ο γ.γ. του ΚΚΕ;

«Μέσα και από τις σελίδες της φιλόξενης εφημερίδας σας θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Ξέρουμε πως πολλοί περισσότεροι από πριν, εργάτες, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες στέκονται, ακούν και προβληματίζονται γύρω από τις θέσεις, τις προτάσεις του ΚΚΕ. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε για να βρεθούμε μαζί στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, και στις εκλογές. Δε χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα και στις λεπτομέρειες, συμφωνούμε όμως ότι κάτι πρέπει να αρχίζει να αλλάζει. Κι αυτή η αλλαγή που όλοι προσδοκάμε δε θα έρθει από τον γνωστό δρόμο της ανάθεσης σε παλιούς και νέους “σωτήρες”, αλλά από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γιατί τους έχετε γνωρίσει όλους. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατάντησαν την Κρήτη και όλη την Ελλάδα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Κι αυτό έγινε με όλους εναλλάξ, γιατί κάτι τέτοιοι “σωτήρες”, “αριστεροί”, “δεξιοί”, “κεντρώοι”, έσωζαν κάθε φορά το κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα βάρη στον λαό και στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και μετά πάλι στα δύσκολα της πανδημίας, τώρα του πολέμου, όλοι μαζί βάζουν ένα χεράκι. Κάτι τέτοιοι “σωτήρες” σπέρνουν τελικά την απογοήτευση, τον συμβιβασμό.

Σήμερα όλοι τους, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., προβάρουν το “κοστούμι” της επόμενης κυβέρνησης, που απ’ ό,τι φαίνεται δε θα το φορέσει ένας, αλλά περισσότεροι, γιατί δε φτάνει ένας πλέον για να υπηρετήσει σκληρές πολιτικές για λογαριασμό του κεφαλαίου. Σε όσους, λοιπόν, βλέπουν πια πως δεν υπάρχουν “σωτήρες”, τους καλούμε να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ανατροπής, γιατί τότε ο “λαός μπορεί να σώσει τον λαό”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News