Πληθωρισμός: Πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας «βαρίδια» για τις επιχειρήσεις της Κρήτης

Κρήτη
Πληθωρισμός: Πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας «βαρίδια» για τις επιχειρήσεις της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν το λειτουργικό του κόστος να έχει εκτιναχτεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης – Τι αναφέρουν οι φορείς του νησιού

Θολό τοπίο έχει δημιουργηθεί για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη, καθώς το κόστος των πρώτων υλών είναι τόσο υψηλό, ώστε πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ ο αυξημένος πληθωρισμός έχει αντίκτυπο και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο καταναλωτής διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, αφού πλέον, ένεκα των ανατιμήσεων και του περιορισμένου εισοδήματος, θα στρέφεται σε αγαθά πρώτης ανάγκης και λιγότερο σε καταναλωτικές συνήθειες πολυτελείας.

Πιο συγκεκριμένα, πληθωρισμός σημαίνει αύξηση των τιμών στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Όπως έχουν διατυπώσει οι αναλυτές, η υγειονομική κρίση θα έφερνε αναπόφευκτα αύξηση των τιμών, καθώς δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ενεργειακή ωστόσο κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αύξησαν ακόμη περαιτέρω τις τιμές, με άμεσο αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας και προοπτικής. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ένα συγκεκριμένο κόστος, καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και απασχολούν συγκεκριμένο προσωπικό, δαμάζονται ποικιλοτρόπως από τις διερχόμενες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της οικονομίας και της αγοράς, ώστε να αποτυπώσει το πρόβλημα που έχει προκύψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Σταύρος Καρτέρης υποστήριξε δημόσια πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αλλάξει η συμπεριφορά του καταναλωτή, με το ενδιαφέρον του να στρέφεται σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Αντίκτυπο θα έχει ο επιχειρηματικός κόσμος.

«Η αύξηση των τιμών σε αγαθά οφείλεται στην αύξηση στα κόστη και κυρίως στο κόστος της ενέργειας, καυσίμων και πρώτων υλών. Οπότε είναι δεδομένο πως η αύξηση στα λειτουργικά κόστη είναι σημαντική. Αυτό που προβληματίζει είναι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού στις επιχειρήσεις, το οποίο θα δούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, η οικονομική αβεβαιότητα και η μεγάλη άνοδος των τιμών στρέφει τους πολίτες στην κάλυψη των βασικών αναγκών και τους περιορίζει από κάθε είδους καταναλωτικές δαπάνες. Οι πολίτες θα στρέψουν το εισόδημά του στα σούπερ-μάρκετ και στην κάλυψη της σίτισής τους, και λιγότερο σε ανάγκες πολυτελείας. Η συμπεριφορά αυτή θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Καρτέρης.

Αύξηση έως 100%

Ο κ. Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, υποστήριξε πως το πρόβλημα που δημιουργεί ο πληθωρισμός είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει περισσότερες εισαγωγές παρά εξαγωγές.

«Ο πληθωρισμός έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως. Η Ελλάδα έχει περισσότερες εισαγωγές παρά εξαγωγές, και γι’ αυτό το πρόβλημα φαίνεται μεγαλύτερο. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε πρόβλημα στις μεταφορές, με αποτέλεσμα να ήταν αναπόφευκτος ο πληθωρισμός. Πλέον, η νέα μορφή κρίσης είναι η ενεργειακή. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην προσφορά-ζήτηση. Το κόστος της πρώτης ύλης έχει αυξηθεί δραματικά για τις επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σ’ ένα αδιέξοδο».

Ο κ. Κουμαντάκης είπε, μεταξύ άλλων, πως τόσο οι πρώτες ύλες όσο και οι ναύλοι έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Το αδιέξοδο είναι μεγάλο. Οι ναύλοι έχουν αυξηθεί 5-6 φορές παραπάνω σε σχέση με την τιμή που είχαν το 2020. Οι πρώτες ύλες έχουν ανέβει κατά 50-100% παραπάνω από την τιμή που είχαν το 2020. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται εμπόδια στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, στη μεταποίηση, που είναι το τελευταίο στάδιο προτού πάει το τελικό προϊόν στην αγορά», επισήμανε.

Παρασύρουν τα πάντα προς τα πάνω

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των πρώτων υλών, κάνοντας σαφές πως η αύξηση των πρώτων υλών έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση στα αγαθά της εστίασης και του επισιτισμού.

«Υπάρχουν αγαθά που έχουν αύξηση των τιμών τους από 10-20% μέσα σ’ ένα χρόνο. Υπάρχουν όμως αγαθά, όπως το ηλιέλαιο, που έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 30-40% μέσα σ’ ένα χρόνο. Δεν υπάρχει επάρκεια λόγω του πολέμου, με αποτέλεσμα κάποιοι να ανεβάζουν τις τιμές προς τα πάνω. Το θέμα με τις ανατιμήσεις έχει ως συνέπεια οι επιχειρηματίες να ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους και στους καφέδες και στις πρώτες ύλες, όπως είναι το ηλιέλαιο, το γάλα και κάποια άλλα κηπευτικά που χρησιμοποιούνται στην εστίαση. Με το να μην επιδοτούνται από το κράτος οι παραγωγοί και οι αγρότες, επιβαρύνονται οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες. Η αύξηση των τιμών είναι μια αλυσίδα. Έχει επηρεαστεί ο επιχειρηματίας και προβαίνει σε αυξήσεις των τιμών, καθώς οι πρώτες ύλες, από τα οπωροκηπευτικά μέχρι και το ηλιέλαιο, έχουν ανέβει σε επίπεδο τιμών», υποστήριξε η κ. Αντωνακάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News